Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2014 21:07 - Шеврон напуска България. Какво губим?!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 11528 Коментари: 33 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шеврон напуска България. Какво губим?! Само заместването на вноса на природен газ с местен добив би оставяло в България над 1 милиард евро всяка година. от 3e-news
          image Илиян Василев    

 

 

Анализ на Илиян Василев


Шеврон напуска България. В новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Румъния и Украйна, в които има благоприятен климат за реализация на необходимите, но рискови инвестиции.

По оценка на американската Агенция за Енергийна информация България разполага с близо 480 милиарда кубически метра потенциални запаси от шистов газ и 180 милиона барела шистов нефт.

Другата възможност за добив на природен газ - от дълбоководието на Черно море в блока Хан Аспарух, е на прекалено ранен етап – прилагане на  дву- и триизмерна сеизмика, за да може да бъде оценен потенциалът за добив, ако въобще той се окаже рентабилен.

Шеврон е най-голямата международна енергийна компания, която някога бе проявявала интерес към проучването и добива на нефт и газ в България. Нейното оттегляне със сигурност ще се отрази негативно върху чуждестранните инвестиции и перспективите за проучване и добив на нефт и газ у нас и особено върху възможността за замяна на вноса с местни източници.

Кратък коментар

Новината не е изненада. Вероятно не много хора са знаели, че Шеврон имат офис в страната и реално работеха, за да може, в случай на отмяна на мораториума, с който парламентът спря проучванията за шистов газ в страната, да възобновят своята работа по придобитата лицензия за проучване. (Шеврон придоби лицензията на 30 май 2011 г.  след спечелен конкурс и като плати 30 млн. евро за правото да прави проучвания за шистов газ и нефт - б. ред.)

Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ. Българските избиратели гласуваха за своите представители в изборите за Европейски парламент и голяма част от твърдите противници на шистовия газ останаха много под чертата. Затова и не искаха до допуснат вътрешния спор относно това дали да има или да няма добив на шистов газ и нефт у нас да се реши чрез референдум. Тяхната политическа представителност е нищожна - затова пък имат много мотивирана организационна сила на улицата.

За разлика от други компании, Шеврон не можеха да я "карат" по български или балкански, като прилагат добре отработените и печеливши методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители. За  това и предложиха този огромен бонус за правителството - за да може то да им спести необходимостта да отклоняват многобройните "креативни" внушения на централно и местно равнище за съдейстивие и улеснения.

Оставям настрана кампанията на екоактивистите срещу Шеврон и срещу шистовия газ - тя бе очаквана и съвсем не е специфична за България. Единствената разлика е, че у нас зависимостта от руските газови доставки и най-вече пленяването на държавата от специфични интереси е в порядък по-висок от страни като Полша, Румъния и дори Украйна.

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим, но никой реално не го желае. Толкова е прекършена волята ни, че дори не искаме отстъпки от цената на природния газ, въпреки че Газпром в момент се съгласява по всички фронтове.

Създаде се погрешно впечатление, че Шеврон се натискат и на всяка цена искат да ни "завладеят", "поробят" или "да изнесат богатствата ни". Новината от днес дава отговор на този примитивен провинциализъм, експлоатиран успешно от заинтересовани групи. Не Шеврон имат нужда от България, а България има нужда от Шеврон. Защото в света тече бясна надпревара за привличане на инвестиции и най-вече на експертиза и технологии в сферата на проучването и добива на неконвенционален газ. Шеврон имат достатъчно перспективи по целия свят - не случайно се прегрупират и префокусират върху операциите си в Австралия.

Шеврон имаха и едно отличително от другите големите международни компании качество - не зависят прекомерно от бизнеса си в Русия. Именно постоянното привличане на милиардите възможни печалби от бизнес с Русия накара редица енергийни грандове да обърнат гръб на Централна и Източна Европа.

Русия, която чрез своите активисти в България, успя да обезсърчи плановете на американската компания у нас, трескаво привлича инвестиции и опит в добива на шистов газ. Само за последните три месеца всички големи руски фирми сключиха договори с водещите западни компании именно в тази област.

Но изглежда такава е съдбата ни - у нас нещата да се случват само ако и доколкото това е изгодно на Кремъл. Това, че ще внасяме шистов газ от Русия, вместо да го добиваме тук, не е голямата беда. Бедата е, че у нас вече няма работеща икономика, която да генерира приходи, за да си плащаме за тези енергийни доставки. Като една от причините за това състояние на икономиката са високите цени на природния газ, които убиват конкурентноспособността на българския износ. Но за това управниците нехаят. Предпочитат да повтарят нищо незначещи общи мантри за реиндустриализация, без изобщо да разбират икономическите и финансови фундаменти на този процес.

Едно е да имаш здравословни съмнения и стъпка по стъпка да увеличваш знанието си и опита си. Друго е да станеш политически активист и чрез умението си да забраняваш на другите да заработваш влияние и пари.

Новото правителство и новият парламент не направиха нищо, за да покажат готовност за търсене на истината за реалните рискове и възможности за проучване и добив на шистов газ. Уж мораториумът беше временен, а никой не си мръдна пръста, за да възобнови работата на Комисията от предишния парламент, която беше напипала верния път към постигането на оптимален баланс между рискове, знания и политически действия.

Само заместването на вноса на природен газ с местен добив би оставяло в България над 1 милиард евро всяка година. Цели региони като Северозападния може да бъдат изцяло променени - като спре обезлюдаването и негативните демографски тенденции. Да не говорим за реалните перспективи за добив на шистов нефт, който можеше допълнително да върне в страната други няколко милиарда евро, които сега плащаме на вносители на суров нефт.

Една възможност бе изпусната. А какво е успехът, освен улавяне на мига и на възможността. Вероятно новината ще породи бурен ентусиазъм във външни националисти като Атака, или в русофилските среди. Дори еколозите могат да тръбят "победа", но моят въпрос е какво печели обикновеният българин - работа, пари или песпектива?

Ще посоча само няколко извадки от доклада за социално-икономическото въздействие на шистовия газ върху развитието на страната ни. В доклада не е оценен възможен значим ефект и от добива на шистов нефт. Но дори в този вид, документът дава ясна представа какви са шансовете, които пренебрегваме.

Само няколко извадки:
- допълнителни 1,7% ръст на БВП за период от 30 години
- спадане на цената на природния газ с 25-30%
- увеличение с 25 милиарда евро на инвестициите в България
- 180 милиарда евро допълнително създадена брутна продукция
-  45 000 работни места

Нищо от това няма да се случи в България, а в съседните страни.

Както премиерът Понта каза: ако трябва да избираме, е по-добре Шеврон, отколкото Газпром.

Няма смисъл да търсим причините за неудовлетвореността си, за бедността и огромния натиск за емиграция на младите българи извън собствената си отговорност и решителност за действие.

Докато не изгоним лъжепророците от Храма, няма да имаме бъдеще.

* Целия доклад какво социално-икономическо въздействие би оказал в България добивът на шистов газ -
вижте тук.

http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC_37489



Гласувай:
9



1. injir - Съмнявам се. Ако бе толкова пече...
28.05.2014 21:39
Съмнявам се. Ако бе толкова печелившо и добро , всяка държава ще си надупчи нивите.
цитирай
2. truthful - Преди дапишеш за "ползата от ...
28.05.2014 22:13
Преди дапишеш за "ползата от шистовия газ" - трябва да обясниш как се добива и дали технологията не отравя както над земята така и под земята. Ако шеврон налапа това апетитно парче за шистовия газ щото той ще го иска поне за 25 години какво ще стане с малка България? Ще бъде тотално отровена. Тя и сега е отровена, а с шистовия газ вече ще и се кове кръста. Това за работните места 45 000 и да го видя няма да го повярвам, а спадането на цената на природния газ с 25 % - забрави да се случи. А печалбата ще отиде зад океана. А после като свърши шистовия газ?
цитирай
3. pesho - Днес е един хубав ден за България
28.05.2014 22:17
Днес е един хубав ден за България
цитирай
4. meto76 - В САЩ има над 2 МИЛИОНА СОНДАЖА за ...
29.05.2014 10:41
В САЩ има над 2 МИЛИОНА СОНДАЖА за шистов газ и шистов нефт, пък все още пият вода от собствени източници, а не внасят от Мексико.И все още са №1 селскостопански производител в света и изнасят жито и царевица за цял свят.Малко помислете и после пишете заучени фрази на платени еколози от Газпром.
цитирай
5. andrei - Прав им път на 'Шеврон"-
29.05.2014 16:18
крива им пътека!След него,очаквам да се разкарат от България и американските военни бази,както и златодобивните фирми!!!
цитирай
6. pesho - Запитай се защо търсят все нови м...
29.05.2014 17:02
Запитай се защо търсят все нови места за добив на шистов газ.При тази технология след 5г.добива секва.А иначе те вода от чешмата не пият точно по тази причина
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Ще ми накривят шапката, прав им път, ...
29.05.2014 17:04
Ще ми накривят шапката, прав им път, няма да си надупчим златната Добруджа и да си отровим водите за да се напечелят те, както канадската фирма от нашите златни залежи.
цитирай
8. valsodar - Малко не се ли позамисли над обективността на статията след това й изречение??!
29.05.2014 17:12
"Това, че ще внасяме шистов газ от Русия, вместо да го добиваме тук, не е голямата беда."

Много ми е интересно, от кога Русия добива шистов газ??!
цитирай
9. blackpredator - Много важно
29.05.2014 17:18
Нищо не губим
Технологията фракинг не е нищо ново и е използвана вече в България.
Нормална технология, носеща само ползи.

Е, екологичното аз на народеца ни стига дотам, да гласува за мижусергей, бацето и дудука.

Има достатъчно ветерани в БГ, за да правят фракинг.
За ноухауто, ще си купим бивш, или настоящ шевронмен.

Въпросът е, БГ да си роди някой Путин, не путюфците от последните 25 години...
цитирай
10. mamkamu - .
29.05.2014 17:46
Ставаме все по-зависими от Русия от ден на ден.Не отива на добре тая държава! Ама хич...
цитирай
11. getmans1 - Най-вероятно сонда си виждал само от прозореца на влака „СИНИЯ ДУНАВ“
29.05.2014 18:05
blackpredator написа:
Нищо не губим
Технологията фракинг не е нищо ново и е използвана вече в България.
Нормална технология, носеща само ползи.

Е, екологичното аз на народеца ни стига дотам, да гласува за мижусергей, бацето и дудука.

Има достатъчно ветерани в БГ, за да правят фракинг.
За ноухауто, ще си купим бивш, или настоящ шевронмен.

Въпросът е, БГ да си роди някой Путин, не путюфците от последните 25 години...


По-добре си копай земята и си плащай ГАЗА на който и да е, само не си ръчкай земята че тя не е като ГЪЗА ти!
Фракинга не е като да си почистиш ушната кал, един път вече ти го обяснявах.
цитирай
12. truthful - meto76 в САЩ може все още да пият своя ...
29.05.2014 18:13
meto76 в САЩ може все още да пият своя вода, но тя е отровена с барий и наноалуминий над 3000 %. Там се пръска с биологично оръжие повече от 51 години, а в България е повече от 8 години! А производството им на царевица, соя и пшеница е в голям процент ГМО. При отглеждането на тези култури те се пръскат с голямата отрова РАУНДЪП, която остава в растенията. ГМО са специално създадени за това - добивите никак не са високи както на рекламата. А само 2 години по-късно идват адвокатите на Монсанто и искат % от печабата, защото си "ползвал техни семена". Добивът на шистов газ ще надупчи земята - да но земята е голям процент ЧАСТНА, ще я оторви с химикали, после ще има земетръси, а подпочвената вода ще бъде отровена. Над земята ще има хвосто хранилища на тези химикали - огромни басейни, които допълнително ще тровят с изпаренията си. Така че добивът на шистов газ не е от полза и тогава на България нали ... !?
цитирай
13. daimyo - мето76, Начукай си шистовия газ ...
29.05.2014 18:21
мето76,

Начукай си шистовия газ отзад, братле. Бас хващам, че дори не живееш в България
цитирай
14. blackpredator - mamkamu,
29.05.2014 18:29
mamkamu написа:
Ставаме все по-зависими от Русия от ден на ден.Не отива на добре тая държава! Ама хич...


Ние си имаме нужното предприятие, поне от 50 години
http://www.fincity.bg/invest.php?page=3&cid=63&iid=2
Просто ни е нужен айде не Путин, но Орбан, за да не сме газпромошевронизирани...

getmans1, може и да съм проспал 2/3 от лекциите на Петко Мандев, но някой ми е дал диплома.
Та давай мнение за тухлите от ушния киреч, за останалото, "не по-горе от обувките"
цитирай
15. dimat - mamkamu,
29.05.2014 18:44
това твое русофобство си направо патологочен случай.Само,че,като гледам коментиращите ти си малцинство.Това е лошото.но хубавото е че сега вместо до руския задник сме плътно залепени за американския.Така ти имаш прекрасната възможност вместо да бъдеш зависим от руския газ,да бъдеш независим от американския и то,най-евтиния,шистовия.И щом планината от американски шистов газ, нещо не се придвижва до демократ като теб,може да се преместиш ти,в най-демократичната империя,която даже е обградила недемократична Русия,с демократични американски бази,в някое от демократичните шистови полета,осеяни с евтин газ.Виж,колко леко е решим въпроса.Защо да стоиш с прости аборигени като нас,дето хабер си нямат от освобождавашия шистов газ.Просто ,дигаш се от такава смърдяща паплач като нас и се преселваш в съвременните "Елисейски полета",демек,американските полета за добив на шистов газ.Ако не направиш това,обаче,не се сърди,че хората могат да те вземат за купен соросоид,който за шепа сребърници, е готов на всичко.
цитирай
16. getmans1 - Лошо blackpredator-е,
29.05.2014 19:03
докато си спал леко са ти направили една циментацийка на черепната кутия.
Такива „заспали“ специалисти оводниха Долно и Горнодъбнишките находища още преди да открият Нефтохим Плевен, заради едните премии, ордени и медали.

Сега за едните комисионни ще затрият и земята ни!
цитирай
17. ok3223 - Голямо свиня си да знаеш
29.05.2014 19:51
blackpredator написа:
Нищо не губим
Технологията фракинг не е нищо ново и е използвана вече в България.
Нормална технология, носеща само ползи.

Е, екологичното аз на народеца ни стига дотам, да гласува за мижусергей, бацето и дудука.

Има достатъчно ветерани в БГ, за да правят фракинг.
За ноухауто, ще си купим бивш, или настоящ шевронмен.

Въпросът е, БГ да си роди някой Путин, не путюфците от последните 25 години...


и нещо по-лошо, гаден соросоид, готов за зелено да продаде род и родина, баща и майка, само да угоди на тези които са го наели да слугува.
Къде и кога гадино, е използуван фракинг за добива на нефт и газ в БЪлгария.
И как от космоса ли, мошениците от ШЕВРОН видяха, откриха и изчислиха, че може да се извлекат 480 милиарда кубически метра газ и 180 милиона барела шистов нефт, без да са правили проучвания, поне геофизически, за да се види в какви размери са шистовите пластове и находища у нас.
Тези цифри са за продажни лаици и простаци като теб, за да ги заблуждават и лъжат,а такива като теб по веригата да лъжат и заблуждават хората, народа у нас, че фракинга е чудо на техниката и науката, и трябва да се прилага, независимо от цената, колко и какво ще ни струва.
Фракинга е отречен като безопасен начин за добив на нефт и газ, поради вредите, които нанася на почвата, запасите от питейна вода, отравянето на околната природа от химикалите, които се използуват, и разместването на земните недра и пластове при взривовете.
САЩ ГО ИЗПОЛЗУВА В ПУСТИННИ И ПОЛУПУСТИННИ ОБЛОСТИ И РЯДКО НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КАКВИТО ИМАТ В ИЗОБИЛИЕ.
Те са страна с територия около 9 милиона квадратни километра.
Има къде да се развихрят, но и там са ги подгонили,
ЗАТОВА ОБИКАЛЯТ И ТЪРСЯТ СТРАНИ, ЧИЯТО ПОЧВА ДА ТРОВЯТ.
Сега са се насочили към Украйна, като използват тамошната бъркотия
за да се нагушат с мръсни печалби от добива на шистови газ и нефт.
България е малка страна. КАто отровят почвата и водата, как и къде ще живеят българите, какво и къде ще посеят и какво ще жънат ...
цитирай
18. josarian - Говориш абсолютни глупости. Досега няма отровени земи и вода от добив на шистов газ
29.05.2014 20:05
kasnaprolet9999 написа:
Ще ми накривят шапката, прав им път, няма да си надупчим златната Добруджа и да си отровим водите за да се напечелят те, както канадската фирма от нашите златни залежи.


В САЩ добиват вече над 15 години и имат над 1 000 000 сондажа, газа е 4 пъти по евтин от руския. Това трябваше да стане и тук за да сме независими от руските доставки. Но петата руска колона целенасочено осуети потенциалното разработване на шистови находища. И понеже гледам, че много се палиш по защита на природата да попитам - навремето по същия начин ли отстояваше позиция посока замърсяването от Кремиковци? Или от торовите заводи в Стара Загора например? Истината е, че руснаците осуетиха добива на шистов газ у нас за да бъдем зависими от техните прескъпи енергийни доставки. В тази връзка, помисли колко хубаво би било всичко свързано с газа да поевтинее не четири а поне два пъти - електричество, парно, производства... Но, нейсе - заслужаваме всичко да е прескъпо заради глупостта си...
цитирай
19. zaw12929 - ГУБИМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА НАПРАВИМ ...
29.05.2014 20:06
ГУБИМ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА НАПРАВИМ ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ- ДОБРУДЖА ПУСТИНЯ- СТЪПКА КЪМ УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. кОГАТО ЖИВЕХ В БЕЗВОДНА ДОБРУДЖА ВОДАТА СЕ ВАДЕШЕ ОТ ДЪЛБОКИ КЛАДЕНЦИ ИЛИ СЕ ДОНАСЯШЕ С ВОДОНОСКИ
УСТАНОВИ СЕ, НА ДЪЛБОЧИНА ПОД ЗЕМЯТА ЕЗЕРО - СЕГА ТАМ ИМА ВОДА, НО НЯМА КАК ДА СЕ ВКАРАТ И ХИМИКАЛИТЕ НА ШЕВРОН.
ЗАТОВА СТИГА ГЛУПОСТИ. ДОСТАТЪЧНО СМЕ ЗАПОБЕНИ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТВ Н А ZAPADA, DOKATO BYLGARSKI WSQKAKWI IDIOTI NI PLA[AT S RUSIQ
цитирай
20. podvodni - Вайййй, че лошо, мамка му. И ся ко шъ ...
29.05.2014 20:28
Вайййй, че лошо, мамка му. И ся ко шъ праат братята хамериканци от Шеврон? А и наште хамерикано-еврогейски пидали?
Е ся ше видят тъпите русофили коны боб яде ли. Като нема шистов газ, нема да има и боб. Щото бобът на Монсанто (който е с големината на портокали) задължително требе да се полива с шистов газ. И то добит от Шеврон и никой друг, инак поливан с чиста вода става на леща.
цитирай
21. zaw12929 - Путин УБИ на запада печелившото ...
29.05.2014 20:29
Путин УБИ на запада печелившото магаре, спря кранчето на източване от превърната до 2000 година в колония на Запада Русия: увеличи бюджета на Русия 22 пъти. Увеличи военните разходи 30 пъти.
Увеличи брутния вътрешен продукт 12 пъти (по ниво на брутния вътрешен продукт Русия се издигна от 36-то на 6-то място в света).Увеличи златно-валутните резерви на Русия 48 пъти.Върна 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3). Национализира 65% от нефтената промишленост и 95% от газовата. Вече пета година поред Русия заема 2-ро или 3-то място в света по износ на зърно (в момента САЩ са на 4-то място). Средната заплата в на държавните служители се увеличи 18,5 пъти. Средната пенсия се увеличи 14 пъти. Намаляването на населението спадна от 1,5 млн годишно през 1999 г. на 21 хил. през 2011 г. - тоест, 71,5 пъти. Забрани депутатите в Държавната дума да имат сметки в чужбина.

Предотврати американското нападение срещу Сирия.
Прекрати войната в Чечня. От януари 2000 г. до днес курсът на рублата се промени от 28 рубли за долар на 29 рубли за долар.

Днешна Русия е нормална европейска държава - а не онази просяшка страна, в която средната пенсия беше 20 долара и където господари бяха финансовите пирамиди и Международният валутен фонд. През 1992 г. режимът на Елцин отмени ИЗЦЯЛО износното мито на нефтопродуктите. На 23 януари 1999 г. правителството на Е. Примаков въведе отново такова мито. При износна цена на нефта от 9,5 долара/барел митото беше 2,5 евро на тон, а при цена над 12,5 долара/барел - 5 евро на тон. Това не беше кой знае колко обременително за износителите- но, даде 14 милиарда рубли в празната хазна.През август 1999 г. Елцин назначи Путин за министър-председател.Само след месец Путин увеличи митото на 7,5 евро/тон, а от 8 декември - на 15 евро/тон. Митото все повече се увеличаваше - и днес износителите отчисляват в държавния бюджет около половината от цената на експортирания нефт. От януари до ноември 2007 г. митниците на Русия предадоха в държавния бюджет 2,57 трилиона рубли - около половината от всички приходи в бюджета.
цитирай
22. zaw12929 - Цяла Русия днес на практика е една ...
29.05.2014 20:30
Цяла Русия днес на практика е една огромна строителна площадка: от януари до септември 2007 г. са построени 375,9 хил. жилища с обща площ 34 млн. кв. Метра. Циментовите заводи в Русия не успяват да задоволят търсенето и се налага внос на цимент от Китай. Нарасналите доходи на населението доведоха до увеличаване на търсенето на жилища, увеличи цената има, което на свой ред повиши доходността от строителната дейност. Резултатът- в строителството се вливат огромни средства и се наблюдава истински строителен бум.

Увеличените доходи на гражданите повишиха търсенето на автомобили. Само за 2006 г. обемът на автомобилния пазар в Русия се увеличи с 45% и достигна 32 милиарда долара, а броят на продадените нови коли - 2 млн броя. По този показател Русия е на 5-то място в Европа след Германия, Великобритания, Италия и Франция. В момента се строят няколко нови автомобилни завода, а досегашните увеличават обема на производството си. Всичко това е последица от увеличаване на търсенето, което означава - от повишаване на доходите на населението.

За 10 години бюдж. разходи за социална политика (пенсии и помощи) се увеличиха с 30%. Преди Путин пенсиите бяха под екзистенц-минимума с около 25%, а през 90-те години и въобще не се изплащаха.
Сега са с 50% над екзистенц-минимума и постоянно се увеличават.
През 2000 г. средната заплата в Русия е била 2223 рубли (около 80 долара). Сега средната заплата в Русия е 19174 рубли (около 660 долара).
Закупуването на домашни потребителски стоки за 10 години се увеличи 10 пъти. Личните автомобили са се увеличили 3 пъти.
цитирай
23. zaw12929 - не е и за вярване че. . Путин защити ...
29.05.2014 20:32
не е и за вярване че.. Путин защити интересите на държавата. Доказателство за това е предаването на активите на ЮКОС на държ. компания „Роснефть“. По-справедливо би било тези активи просто да бъдат конфискувани, но... има си закони. И Путин просто се придържа към тях. Президентът не може да излезе от рамките на своите пълномощия.
Може само да се добави, че след като Ходорковски влезе в затвора, събираемостта на данъци от бившите активи на ЮКОС се увеличи 80 ПЪТИ!

През 2004 г. Путин окончателно премахна закона „Споразумение за дележ на продуцията“. Този закон беше приет от режима на Елцин, за да забогатяват олигарсите (Ходорковски, Гусински, Березовски и т. н.) и за да може руските нефтени залежи да бъдат заграбени от западни (американски и британски) нефтодобивни корпорации. По този закон руските залежи на природни ресурси минаха под междун. юрисдикция, съответно парите от добива на руския нефт постъпваха не в бюджета на руската държава, а в западни фирми. Парите от добива на нефт отиваха най-вече в британската компания „Шел“ за покриване на фирмените й разходи. Чак когато останеше нещо, те го предаваха на Русия. През 2006 г. Путин заяви следното по този повод: „Ние и сега нищо не получаваме от тях, а ако те увеличат разходите си, няма да получаваме и през следващите 10 години“. Фактически до този момент Русия не получаваше никакви пари от собствения си нефт.
След като законът беше премахнат през 2004 г., постъпленията в бюджета се увеличиха от 3 до 4 пъти.
След развалянето на договорите по залежите „Сахалин-1“ и „Сахалин-2“ Русия остана с дългове към американски фирми в размер на 700 млн. долара. За онзи момент това беше твърдемного. Целият англо-саксонски свят настръхна срещу Путин по една проста причина: Великобритания планираше да осигури петролните си резерви за дълги години напред за сметка на Русия - единствено Германия и Франция, които нямаха пряк интерес в този процес, останаха неутрални...

През 1992-1995 г. държавният апарат на Русия се формира според вижданията на чуждестранни съветници. Цялото законодателство на Русия от 90-те години, в това число данъчното, беше написано от тях. В руските министерства работеха около 10 хиляди чужди съветници. Джордж Сорос финансираше написването на учебници по история, където за битката за Сталинград се споменаваше на 2 страници, а за срещата на Елба между съветските и америк. войници - на 10. Върху тетрадките на руските ученици се мъдреха портретите на четирима президенти на САЩ. За съжаление, и до ден-днешен в правителството са останали реликти от онази епоха - но да се надяваме, че постепенно Путин ще ги изхвърли окончателно. Но защо Путин не може веднага да уволни всички тези враждебно настроени към Русия чиновници? Причината е проста: Конституцията на Русия, написана под диктовката на западните съветници, не позволява бързата им замяна.
Сега Президентът е само един от многото хиляди чиновници, при това с доста ограничени пълномощия. Вярно, малко по-големи, отколкото на другите чиновници - но държавният глава не може да влияе върху всичко. Той дори не може изцяло да определи състава на Министерския съвет, макар по закон това да е в сферата на пълномощията му.

Преизпълнението на бюджета по времето на Путин позволи да бъде създаден Стабилизационен фонд. Сега е натрупан огромен златно-валутен резерв - и Русия няма външен дълг.

Войната в Кавказ е приключена, сепаратистите са унищожени. Всички що-годе известни лидери на терористите са ликвидирани физически.Даже е убит и Яндарбиев в Катар, да не говорим за всякакви там басаеви и умарови. Путин обеща да ги „удави, ако трябва, и в тоалетната чиния“ - и изпълни обещанието си. Разбира се, сепаратизмът не е унищожен напълно, такива конфликти не се решават бързо. Сегашното положение в Кавказ е оптималният вариант. Ако чеченският елит чувства силата на Москва и ползите от сътрудничеството си с нея - тогава сепаратизмът ще изчезне от само себе си. Именно това се случва.

Опитите на западните шпионски централи да захранват терористите все още водят до отделни терористични актови, но това е максимумът. Война вече няма да има.За 10 години Путин увеличи политическото влияние на Русия в света и издигна нейния имидж. Днес тя следва собствените си интереси, а не тези на Запада. Путин беше признат за най-влиятелния световен политик за 2013 г. Той предотврати унищожението и разрушението на Русия, като я изведе от катастрофата, причинена от Горбачов и Елцин. Затова и западните медии го ненавиждат и го сравняват с дявола.

Всеки, който се интересува от политическия живот в Русия, вижда, че борбата срещу корупцията придоби невиждани мащаби:2-3 пъти седмично телевизиите показват арести на чиновници, полицаи, съобщават за поредните присъди срещу държавни служители.

Да не забравим и Крим. Ето как беше предаден той на Украйна. През 1992 г., на подписването на Беловежките споразумения за разпадането на СССР, украинският представител Леонид Кравчук забелязва, че Борис Елцин се е заиграл с водката и бави подписването. Затова го подканва:
- Боря, ако искаш, вземи Крим - само подпиши най-после договора!
Пияният Елцин великодушно махва с ръка:
- За какво ми е Крим? Ето, подарявам ти го!
И подписва, като по този начин с едно драсване зачеркна усилията на княз Потьомкин, Екатерина Велика, героите от отбраната на Севастопол през 1856-та, героите от отбраната на Севастопол през 1941-ва...
Преди няколко дни Путин премахна последиците от тази подигравка с историята - и хората в Крим пееха и танцуваха по площадите, завръщайки се в Родината си.
Ето, затова русофобите мразят Путин!
По материали от http://rublogers.ru/
цитирай
24. zaw12929 - РУСИЯ НЕ Е ПЛАШИЛО, А САЩ СА НАЙ ГО...
29.05.2014 20:36
РУСИЯ НЕ Е ПЛАШИЛО, А САЩ СА НАЙ ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА ЕВРОПА- ЗАЩОТО ЯЪРХУШКАТА НА ЗАПАДА ТАЙНО ПРЕГОВАРЯ, КАК ДА ВКАРА ГМО И ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ УНУЩОЖИТЕЛИ НА СВЕТА, КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.... ДОКАТО НЯКОЙ СА ОТВОРИЛИ УСТА ПРЕД ЗАПАДНАТА "ЦИВИЛИЗАЦИЯ" НЕ УСЕЩАТ КАКВИ БРЪМБАРИ ИМ ВЛИЗАТ В УСТАТА...
цитирай
25. podvodni - Ще ми накривят шапката, прав им път, ...
29.05.2014 20:36
josarian написа:
kasnaprolet9999 написа:
Ще ми накривят шапката, прав им път, няма да си надупчим златната Добруджа и да си отровим водите за да се напечелят те, както канадската фирма от нашите златни залежи.


В САЩ добиват вече над 15 години и имат над 1 000 000 сондажа, газа е 4 пъти по евтин от руския. Това трябваше да стане и тук за да сме независими от руските доставки. Но петата руска колона целенасочено осуети потенциалното разработване на шистови находища. И понеже гледам, че много се палиш по защита на природата да попитам - навремето по същия начин ли отстояваше позиция посока замърсяването от Кремиковци? Или от торовите заводи в Стара Загора например? Истината е, че руснаците осуетиха добива на шистов газ у нас за да бъдем зависими от техните прескъпи енергийни доставки. В тази връзка, помисли колко хубаво би било всичко свързано с газа да поевтинее не четири а поне два пъти - електричество, парно, производства... Но, нейсе - заслужаваме всичко да е прескъпо заради глупостта си...


Хихихихи, немски, ма много си изкукал бе братче. Газът в УСА-та бил 4 пъти по-евтин от рашкия. Ма ша знайш че си мноо прав, риаш ли. Газът верно им е евтин щото федералният джубет(бюджет) покрива оперейшъна дупчене. А и газът, шистовият де, е освободен от данък чепалба и еко такси. Инак ако не бе тъй, то още на 2 метра от сондата, газът ще добие цена минимум барем 480 $ за илядо кубометра. Демек , газът на американците щеше да им излезе през гъзът.

Теа работи ги има в нета, ама като нема кой да ги прочете си плещи разни глупости под път и над път.
цитирай
26. blackpredator - getmans1,
29.05.2014 20:45
оводнил се е еякулата на татко ти и на окейчовия приматтатко.

Само в шопската салата, може да се оводни олиото. Има некои физически закони, в които относителното тегло на газокондензата у главата ти, е дал фира още при раждането.

Окейчо, старшинка, боб чорбата у главата ти, въобще не е стратегическа суровина.
Сус бе, мангал...

zaw12929, това "езеро", дето го пишеш, не е Лаго Маджоре с дъх на динозавърска пот, а част от кръговрата на природата.
Няма да ми стигне цял ден да ти обяснявам, как с вадозните води в него постъпват остатъци от инсектициди, пестициди, торове и тъй натататък...

Ей заради такива като вас, държавата е все у партер.
Електорална гнус...
цитирай
27. starotomagare - Ако наистина Шеврон са се отказали да дупчат и тровят у нас това може само да ни радва
29.05.2014 20:53
Да наистина чудесна технология е добива на шистов газ само ,че ако си акционер в Шеврон и дупчат и тровят плодородната земя на нечия чужда страна докато ти си пресмяташ печалбите докато се протягаш на някой екзотичен остров .Благодарим!Ние сме неосъзнати туземци и предпочитаме да има какво да ядем от плодовете на земята и труда си вместо да умираме бавно в постиндустриалната пустиня хранени с боклуци като помощи от развитите страни.
цитирай
28. vmir - Когато простотията и неграмотността успяват, губят не само умните,
29.05.2014 20:56
губят всички, а държавите с победила простотия постепенно изчезват от политическата карта на света, за да оправдаят единственото удоволствие на простаците - да полъжат още някоя и друга годинка.
цитирай
29. getmans1 - Тъжно е че тази важна тема така просташки и неуко се политизира !!!
29.05.2014 21:22
Аз определено съм против шистовия газ защото това съм учил и отдавна знам за какво става въпрос, отделно едва ли има някой който да ме определи като Путинофил точно обратно.
В България няма и един квадратен километър площ за такива експерименти, на мен ми е чудно защо се стопира работата по проучването и разработването на черноморските участъци за добив по конвенциален метод, не че не съществува екологичен риск.

Трябва да си много наивен наистина да вярваш че шистовия газ е по евтин, няма никаква ама никаква логика след като самата технология е по скъпа.
В САЩ върху цената се въздейства с определени финансови лостове и за сметка на цената на течните компоненти.

А на Путинските адвокати ще кажа излагате се, не защото сте некомпетентни а защото сте заблудени душици дори това което сте накълвали от „чичко Гугъл“ не сте го проумяли!
цитирай
30. getmans1 - blackpredator-е, явно или много си спал на лекциите или действително колегите ти са се упражнявали върху главата ти !
29.05.2014 22:00
blackpredator написа:
оводнил се е еякулата на татко ти и на окейчовия приматтатко.

Само в шопската салата, може да се оводни олиото. Има некои физически закони, в които относителното тегло на газокондензата у главата ти, е дал фира още при раждането.


Не ти, баща ти е за съжаление че си е харчил паричките на халос човечеца !!!

Ама верно бе, доказа го, сонда и качалка си гледал само през прозореца на влака
и си си мечтал и ти да можеш така да „клатиш“ като качалка!
А съм сигурен че и на Шабла не си ходил да видиш какво изтича от тръбата на изчерпан сондаж и как се плацикат под топлата вода разни рускини, чехкини германки и полякини.

Ей Богу, как успяваш да ставаш толкова смешен да не казвам, жалък?!
Мислех да те питам колко процента нефт или газ обикновено могат да добиват от едно находище но се отказвам, ясно е!

Жалко че баща ми е покойник, иначе с най-голямо удоволствие бих те пратил лично да му тестваш „еякулата“а мога да ти предложа моя, все пак съм син на баща си, и що не, в края на краищата сме един ген !

Не, определено не си смешен, жалък си! И все пак бъди жив и здрав!
цитирай
31. staler - парите са си пари, всеки се нуждае от ...
31.05.2014 02:09
парите са си пари,всеки се нуждае от тях,но все пак човек трябва да има известни граници-- докъде да спре.лъжите в статията са особенно нагли,,но по лошото е че тоя еничар просто агитира за унищожението на територията българия.шистовия газ не е и не може да бъде по евтин от конвенционалния.аз съм виждал очите си колко народ се труди покраи шистово находище.виждал съм и къде са тия находища.виждал съм и специалните означения на камионите превозващи химикали/технически разтвори/.с формата на диамантен и комбинация от четири цифри написани върху тях.американските стандарти ги обозначават като" хазмат".описани са подробно в една книжка на мин.на транспорта на сащ и регулациите за транспортиране са особено строги.санкциите са жестоки.същите тия чикии ,в вид на разредени разтвори се блъскат в сондажните отвори и последно като се изчерпи газа ги"запечатват"с лаината върте.отделно милионите отработени галони от същия елексир са съхраняват в нещо като басеини.става дума за милион и кусур сондажа,много повече басеини,много много повече/милиарди /галони лаина.някои тук ни убеждава че няма проблем,всичко е под контрол.напротив---няма никакъв контрол или по точно технологията специално е извадена от регулациите на закона за питеините води в сащ....ясно ли е ибрици?...не знам какви пенсии раздава путин,но ви казвам кюпеци,ако искате тая държава да я има и за децата ви,ако ще и газ от норвегия внасяите но за шистите забравете.
цитирай
32. raymen - Американска схема
04.06.2014 13:41
Защо не коментират филма, за последиците от фракинга и добива на газ, който се разпространи от Американски гражданин провел разследване на територията на САЩ, за това, че се замърсяват подпочвените води, което води до повишаването на концентрацията на метан над 17 пъти и после дори само като си отвориш кранчето на водата излиза газ. За болести и тумори, опадването на коса и козина на животни, малоформации при децата и всичко това благодарение на компании като Шеврон.
Хората, които биват подлъгани да продадат земите си или да ги отдадат под наем с цел добив чрез фракинг в последствие са принудени да се борят за живота си защото оцеляването им става невъзможно и засегнатите територии се обезлюдяват, а остават само над 600 химикала в земята и подпочвените води водещи до истински ад.
цитирай
33. raymen - искаме свят без фракинг
04.06.2014 13:44
ето за заинтересованите и най-вече платените защитници на Шевроновата експанзия: http://www.dangersoffracking.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579518
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031