Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2014 11:35 - Отношението на САЩ към България е цинично, но справедливо!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5186 Коментари: 13 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отношението на САЩ към България е цинично, но справедливо!
Автор: Георги Киряков   „Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а вие сте най-знаковият български политик за последните 25 години”, заяви тази седмица Збигнев Бжежински, съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон.

На пръв поглед подобно изказване звучи странно, но колкото повече се замисля човек и колкото повече се връща назад в историята на Съединените щати от времето на Студената война, толкова повече започва да разбира логичността и прагматичността му.

Ние си знаем какво ни струва управлението на Борисов! Знаем и авторитарния стил на водене на държавните дела, при който демокрацията, демократичните институции и демократичните процедури отстъпваха на заден план или въобще не се зачитаха, за сметка на триумфа на волята на водача.

Ние си знаехме и Съединените щати си знаят! Но за разлика от нас тях това никак не ги вълнува. Те просто си имат отдавна отработена стратегия за работа с такива държави и подобен тип лидери. 

Това е оценка, която никак не е приятна, но е сурово справедлива. Ако ние като общество можем да чакаме и имаме търпението и поносимостта към такъв тип управление и отношение, то събитията, застигащи всеки ден САЩ, на които Държавният департамент трябва да намери бързо и адекватно решение, притискат и напрягат. Това изисква спешно преформулиране на приоритетите и избор на правилния подход.

Когато САЩ включат на режим „цинизъм” във външната си политика към страна в стратегически важен за тях регион от света, това означава, че:

1. Смятат страната за неблагонадеждна, недемократична, корумпирана и мафиотска!

2. Ще заложат на лидери, потенциални управляващи, които са податливи на натиск, имат тъмно минало, с което да ги шантажират, и са готови и на сделка с дявола, за да се доберат до властта!

3. Отписали са страната и нейното общество като неспособно само да се справи с политическия бандитизъм по демократичен път, т.е. няма смисъл да наливат пари в граждански организации за упражняване на публичен натиск!

4. Страната обаче им е важна от геополитическа гледна точка в битката им срещу стария враг Русия и като опорен пункт за упражняване на влияние в Близкия изток, където понастоящем текат процеси на задълбочаваща се дестабилизация!

5. Знаят, че ще намерят достатъчен брой хора, които срещу добра финансова поддръжка са готови да изпълняват безропотно и безкритично всяка спусната от Вашингтон заповед!

 

Разбира се няма нищо срамно в подобни действия, тъй като Русия отдавна работи по този начин у нас, с което си спести доста главоболия, а и пари. САЩ си действат така от времето на Студената война по отношение на нестабилни държави с разяден от корупция елит и със слабо или отсъстващо гражданско общество! 

Срамът е за държавата, за която се мисли по този начин и към която се упражнява подобен външнополитически подход! 

Срамът е и за онези партии, които претендират за демократичност, за морал и автентичност, но с действията и публичното си говорене демонстрират точно обратното! 

Срамът е и за общество, което позволява не просто да държи на власт циничен към хората и корумпиран политически елит, а и позволява подобно отношение към себе от страна на държави, мислени доскоро като идеал за демокрация!

Е, как да имаме доверие в страна като Съединените щати, при положение че ни мислят за бандитска държава, и как те да ни имат доверие, като възпроизвеждаме с идиотско постоянство едни и същи лесно поддаващи се на покупко-продажба некадърници в българския парламент? Как да имаме доверие в демократична държава като Съединените щати, която предпочита да подкрепи корумпирани управляващи, стига да са на тяхна страна в геополитическите им конфликти, и как те да ни имат доверие, като нямаме съпротивителните сили, за да изметем същите тези корумпирани управляващи от властта? Няма как!

http://glasove.com/komentari/37969-otnoshenieto-na-sasht-kym-bylgariq-e-cinichno-no-spravedlivo



Гласувай:
14



1. getmans1 - Червени О.Т.
16.06.2014 12:09
Червени О.Т.
цитирай
2. christotamarin - САЩ се съобразяват с нашият избор.
16.06.2014 12:10
Е, как да имаме доверие в страна като Съединените щати, при положение че ни мислят за бандитска държава, и как те да ни имат доверие, като възпроизвеждаме с идиотско постоянство едни и същи лесно поддаващи се на покупко-продажба некадърници в българския парламент? Как да имаме доверие в демократична държава като Съединените щати, която предпочита да подкрепи корумпирани управляващи, стига да са на тяхна страна в геополитическите им конфликти, и как те да ни имат доверие, като нямаме съпротивителните сили, за да изметем същите тези корумпирани управляващи от властта? Няма как!
Какво означава да имаме доверие в САЩ? Не е ли достатъчен фактът, че политиката на САЩ е достатъчно предсказуема? Лошото е, че не е предсказуемо равнището на тъпотията на българският народ, до което може да се стигне. Първо да разкараме бесепарите и другите некадърници от парламентът, а едва после да се замисляме дали САЩ заслужават доверието ни. Освен това, не съм склонен да мисля, че САЩ "предпочита да подкрепи корумпирани управляващи". Мисля, че по-скоро САЩ се съобразяват с нашият избор.
цитирай
3. zari22 - Tрудно стана за живеене в BG
16.06.2014 12:34
това виждам аз
цитирай
4. freeoldmen - Все ми се струва, че това ни е по- малкият дерт.
16.06.2014 13:07
Истинският проблем ще настъпи, когато Русия придобие заслужено цинично отношение към нас...
цитирай
5. 1997 - Е, аз много отдавна
16.06.2014 14:34
нямам доверие на САЩ като страна, бореща се за демокрация. "Срамът е и за онези партии /в САЩ/, които претендират за демократичност, за морал и автентичност, но с действията и публичното си говорене демонстрират точно обратното!"
цитирай
6. christotamarin - А бе Вие какво очаквате? Външната политика винаги е цинична.
16.06.2014 16:50
meto76 написа:
Отношението на САЩ към България е цинично, но справедливо!


freeoldmen написа:
Истинският проблем ще настъпи, когато Русия придобие заслужено цинично отношение към нас...


Външната политика винаги е цинична. И така трябва да бъде. Както например адвокатурата, пък и цялата съдебна система е цинична. Работи се по закони и правила формално. Погазването на правилата се наказва.

Привеждам един случай, за да си направите аналогия. Кметът на Букурещ бил наредил уличните кучета да се изтребят. На критиките, че това не било хуманно, кметът отговорил: "мен са ме избирали хората, а не кучетата". Та така е: външната политика винаги е цинична. "Задушевна" може да е само вътрешната политика, за да се привличат избирателите.

И политиката на Русия към България винаги е била цинична. Няма какво друго да се очаква.

Друг случай, който може би не сте разбрали. Знаете ли защо Сърбия бе бомбардирана през 1999? Нима да се осигурят права и свободи за косоварите или пък независимост на Косово? Твърдо не. Проблемът бе, че Сърбия гонеше косоварите и тази измет щеше да плъзне из Европа. Сърбия си изхвърляше "боклукът" в чужди дворове - това беше проблемът. Ултиматум й поставиха - да си прибере боклукът обратно. Сърбия пренебрегна ултиматумът на НАТО и НАТО я наказа, защото пренебрегна ултиматумът. А "боклукът" беше напъхан обратно в Косово. Така цинично трябва да я виждате външната политика.

И тъй като ние, българите, не сме гласували нито за Путин, нито за Обама, то не е естествено да очакваме от тях друго отношение, освен цинично. Не се подлъгвайте по приказки. Един негър от щатът Алабама има за американският президент по-голямо значение от всички българи заедно. Един пиян руски мужик има за Путин по-голямо значение от всички българи заедно. Това е повече от естествено.
цитирай
7. getmans1 - Поздравления за търпението да обясните елементарни приоми на външната политика
16.06.2014 20:23
christotamarin написа:
meto76 написа:
Отношението на САЩ към България е цинично, но справедливо!


freeoldmen написа:
Истинският проблем ще настъпи, когато Русия придобие заслужено цинично отношение към нас...



иначе и сляп ще забележи че статията е писана за тясна вътрешна употреба, абе Опорни точки.
цитирай
8. staler - щеше да е верно ако например б. б. ...
16.06.2014 20:25
щеше да е верно ако например б.б.беше некъв саморасляк,избуял самоволно из тъмните сокаци на постсоциалистическа,мутромилиционерска българия ,но не е.тои и досега да си бичи нелегално цигарки и да разстрахова къде силово ,къде с малко кютек,ако специално не беше селектиран,развит и турен на челно место в полит.живот от прагматична хаамерика.защото на ххаамерика/да не се бърка с хханука/и требват именно и само такива типове.
цитирай
9. vmir - В началото на управлението на ГЕРБ тръгна истерична вълна на възмущение,
16.06.2014 23:17
че Бойко не вкарва престъпниците в затвора. Не по-малка истерия по адрес на Бойко предизвикваха акции на прокуратурата като онази на Роман Василев, което разкрива ясно не само баналността на поръчковите манипулации, но и неориентираността, неподготвеността и неспособността на обществото да преценява властовите правомощия и да се противопоставя на опорно точковите манипулации срещу управлението си.

След управлението на ГЕРБ хората вече знаеха, че не правителството вкарва престъпниците в затвора и не то командва прокуратурата. Управлението на ГЕРБ научи хората на много неща, които ги бяха лъгали поне 20 години преди това. Бойко Борисов е демократ до мозъка на костите си, но за да го види и оцени човек, трябва да му е скъпа демокрацията.

Не е коректно оценката на легендарния анализатор Бжежински да се приравнява с официалната щатска позиция, защото от малките разлики между анализите и практическата целесъобразност се появяват големите фактически разминавания в политиката.
цитирай
10. gosho568 - Може би сме си го заслужили. . . въ...
17.06.2014 07:26
Може би сме си го заслужили... въпреки че, в повечето случаи ни се водят "големи приятели"!
цитирай
11. getmans1 - gosho568 - ако от ляво и дясно ти капят капки няма начин няма начин да падат на едно и ....
17.06.2014 08:32
gosho568 написа:
Може би сме си го заслужили... въпреки че, в повечето случаи ни се водят "големи приятели"!


..... и също място, колкото и да си въртиш задника, най-много да заприличаш на начинаеща кючекчийка която никой не взема на сериозно.
Изкуство е да цицаш от две мами!
цитирай
12. minevv - da
17.06.2014 09:07
политици нямаме а народа не е българофил... да прави това , което е добро за България... без цинизми и -филии
цитирай
13. balar - всяка държава
17.06.2014 10:49
си гледа интересите. сещ са си прави за себе си. това че нашите политици са страхливи не е нито вина нито проблем на сещ. вината е наша- че ги толерираме . и проблема си е наш- че им прощаваме.

п.п. който седи на два стола накрая пада на земята. никоя държава на тоя свят не е длъжна да търпи дяволиите на политиците ни:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580260
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031