Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 12:58 - Американската корпорация ЕЙ И ЕС може да заведе съдебен иск срещу ДКЕВР
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американската корпорация ЕЙ И ЕС може да заведе съдебен иск срещу ДКЕВР 26 Юни 2014 15:40

image

В официално съобщение от в Арлингтън, САЩ, американската корпорация EЙ И ЕС обяви, че споразумението за изкупуване на енергия (СИЕ) на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" с Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) е напълно законосъобразно и правно обвързващо, и компанията в България ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите интереси, независимо дали чрез предоговаряне на споразумението с НЕК или чрез прилагане на правата, произтичащи от СИЕ.

Поводът за изявлението е публикуваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което ограничава възможността на НЕК, която изкупува произведената от топлоцентралата енергия, да прехвърля част от разходите за производството към регулирания пазар. ДКЕВР препоръча също така НЕК ЕАД да започне преговори за изменение на споразумението за изкупуване на енергия (СИЕ) на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово", включително изваждането на единия блок на централата от обхвата на СИЕ и намаляване на цената за другия блок с 30%.

Всички тези обстоятелства могат да се отразят на финансовите резултати на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" и на Корпорацията ЕЙ И ЕС, предупреждава американската корпорация.

В съобщеинето се казва, че наскоро ЕЙ И ЕС е подала жалби срещу тези решения на ДКЕВР във Върховния административен съд на Република България и ако е необходимо, ще използва и други подходящи средства за защита. ЕЙ И ЕС ще продължи да работи в партньорство с НЕК, правителството на България и със своите кредитори, консорциум от 25 международни банки, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Корпорацията ЕЙ И ЕС е една от най-големите световни енергийни компании с постъпления от 16 милиарда долара за 2013 г., която притежава и управлява активи за над 40 милиарда долара. Компанията предлага достъпна и устойчива енергия в 20 страни посредством разнообразното си портфолио от производствени, енергоснабдителни и разпределителни предприятия.

ЕЙ И ЕС присъства в България от 2001 г. Компанията е най-големият индустриален инвеститор в страната през последните 20 години с обща размер на инвестициите над 1,6 млрд. евро. ЕЙ И ЕС оперира в България новопостроения 600 МВт нето ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и 156 МВт ветроенергиен  парк „Свети Никола".

600-мегаватовият  ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" произвежда електричество изцяло от местни лигнитни въглища от Маришкия басейн. На стойност от 1,3 милиарда евро централата  е най-голямата инвестиция на зелено и най-модерното съоръжение от своя клас в Югоизточна Европа. Тя е най-големият инвестиционен проект в страната след началото на пазарните реформи от 1989 г. Централата осигурява около 5 % от инсталираната енергийна мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 500 работни места.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" създава висока добавена стойност, възможности за бизнес и работа, и същевременно отговаря на най-строгите изисквания за опазване на околната среда. Производителността на централата е в пъти над средната за страната, което дава възможност за реализацията на редица положителни фискални въздействия от работата й. Само през 2013 г. компанията внася в държавния бюджет повече от 86 милиона лева под формата на акцизи, ДДС и данък общ доход и 3 милиона лева социални осигуровки.

Като най-модерната централа в Югоизточна Европа, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" е единствената в България, която покрива всички екологични изисквания на базата на най-високите европейски стандарти. Това предизвикателство тепърва ще посрещнат редица други централи в България, които ще трябва да вложат сериозни средства, за да изпълнят необходимите изисквания, влизащи в сила от 2016 г. с новата Директива 2010/75/ЕС на Европейския съюз.

През 2009 г. ЕЙ И ЕС изгради в близост до град Каварна ВяЕЦ "Свети Никола", с обща инсталирана мощност 156 МВт. С 52 вятърни турбини "Вестас",  проектът   край Каварна е най-големият ветроенергиен парк в страната. Общата инвестиция в проекта е 270 милиона евро, от които 198 милиона евро са осигурени от банков консорциум, включващ Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната финансова корпорация (IFC) и Уникредит пазарно и инвестиционно банкиране.

http://www.infostock.bg/infostock/control/bg/news/56416-amerikanskata-korporatsiya-ej-i-es-mozhe-da-zavede-sadeben-isk-sreshtu-dkevrГласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13965054
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728