Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 15:44 - Защо това Народно събрание не трябва да назначава нов управител на централната банка
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1214 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да не се избира шеф на БНБ Защо това Народно събрание не трябва да назначава нов управител на централната банка Капитал
image

  Вижте ги тези балъци англичаните. За да си изберат гуверньор на централната банка, обвиха конкурс с достъпна онлайн апликационна форма. Все едно, че си нямат подходящи хора за поста. И накрая си избраха... канадец.
А всичко това може да се прави толкова по-лесно. В безвремието на последните дни на парламента, с правителство в оставка и насред най-голямата банкова криза в страната за последните години, депутатите започват да се замерят с идеи за имена. В калабалъка се формира някаква коалиция по интереси и човекът за един от най-важните постове в страната се избира експресно.

Ясно е, че сега доверието към досегашния управител на БНБ Иван Искров е силно разклатено. Под негово ръководство банковият надзор проспа превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в страховит балон, а при гръмването му реагира неадекватно. Самият той подаде нещо като условна оставка, като в обширно писмо до председателя на парламента Михаил Миков заяви, че е готов да се оттегли, ако му бъде избран заместник, но не защото поема вина, а защото БНБ е станала боксова круша за предизборни игри на политиците. Прибързаният избор на негов заместник, без конкуренция, без изслушване на стратегии обаче единствено може да задълбочи проблема и да заложи нови бомби. А ако това става непрозрачно като продукт на неясни договорки, това ще натовари бъдещия гуверньор с недоверие, което той тепърва ще трябва да обори.

Въпреки това ден след оставката на кабинета "Орешарски" политическите партии вече сериозно започват да обсъждат да приемат условната оставка на Искров. А ГЕРБ посочи като предпочитан негов наследник досегашния му заместник, отговарящ за управление "Емисионно", Калин Христов, като засега алтернативна кандидатура не е изкристализирала.

Отново в 12 без 5 

Има много смислени аргументи защо този парламент не трябва да избира управител на БНБ. И само най-очевидният е, че доверието в самото 42-ро Народно събрание е стопено до абсолютната нула. То започна със скандално и непрозрачно назначение, което предизвика многомесечни многохилядни улични протести - това на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Една година по-късно парламентът е тотално блокиран и в последните две седмици събра кворум единствено за оставката на кабинета. В този смисъл едно набързо политически изтъргувано непрозрачно назначение на управител на БНБ по никакъв начин няма да прелее доверие към институцията. А това е именно основният мотив за искането на бързи промени.

Още повече че така вече става традиция независимата по закон и по идея централна банка да става заложник на политически сделки в последния момент. Помните ли как беше избран за втория си мандат Искров? През пролетта на 2009 г., за да са сигурни, че ще остане на поста още 6 години, в последните дни преди изборите партиите от управляващата тогава тройна коалиция избързаха и гласуваха преназначаването на Искров 4 месеца преди да му изтече мандатът (повече от законово установените). Бойко Борисов се закани, че като дойде на власт, ще го смени, но когато дойде време за изпълнение на заканата, това не се случи. Напротив, за да се замаже юридическият вакум от евентуално незаконния избор на управител, Искров подаде формално оставка, за да бъде преизбран по легитимен начин за още един мандат. Това накратко се случи "за една нощ", без обсъждане и без никаква конкуренция за поста. А единственото обяснение на Борисов досега е, че от ЕЦБ така ги посъветвали, че не е хубаво да се правят резки движения в централната банка. Което не попречи да сменят и избрания в комплект с него подуправител, предложен от БСП, Николай Неновски със съветника на Искров Калин Христов.

Ако сега порочната практика на самия избор се повтори, дори и по случайност без конкуренция да бъде най-достойният кандидат, той ще бъде натоварен със същия първороден грях. И ще трябва да работи не просто за принципно и прозрачно оправяне на кашата около КТБ, а и за да обори критиците към начина на избирането му.

Има и нормален начин

При свитите срокове в момента политиците трябва ясно да отговорят на два въпроса:

- Имат ли капацитет да проведат нормален и прозрачен избор?

- Нужно ли е това да става сега?

Ако преценят, че все пак е ключово Искров да си отиде, това трябва да стане по правилния начин. А именно въпреки съкратените срокове да отправят отворена оферта до всички желаещи да заемат поста, да поискат от тях стратегия и визия за управлението на БНБ и банковия надзор, да бъдат изслушани публично и всеки депутат по съвест да избере най-добрия според него кандидат.

Ако това не бъде направено и директно бъде спуснато едно лице, това ще бъде най-лошата услуга за самия него. Още повече, ако той се казва Калин Христов, защото той ще трябва да преодолява и негативите от това, че през последните пет години е бил в управителния съвет на БНБ, очевидно е имал представа за проблемите в КТБ и не е известно да е реагирал по някакъв начин.

Ако той (или някой друг) бъде избран, ще трябва:

Първо. Да изведе по прозрачен и честен начин процедурата за затваряне на КТБ. Или както каза президентът Плевнелиев, да направи възможно "отварянето на досиетата КТБ".

И второ. Да придвижи от страна на БНБ процедурите за присъединяване към Европейския банков съюз и към еврозоната – национални приоритети, които политическите сили се сетиха да препотвърдят след едноседмичната банкова паника, която за малко не взриви финансовата стабилност на страната.

При всеки случай Калин Христов би носил критики и по двата пункта. По първия - заради мълчанието си. По втория - като един от критиците на влизането в единния банков надзор, който сега изглежда като единствен начин да се прелее доверие в БНБ. Така той ще трябва да тръгне в посока, която, съдейки по изказванията му, не е негова вътрешна убеденост, че е правилна.

Във всеки случай той си има аргументи за тези свои мнения и решения. И със сигурност ще е по-добре да ги изслушаме предварително и да ги претеглим с тези и на други кандидати за поста. И ако времето не стига, за да се проведе този дебат, може би е по-добре той да се отложи за по-спокойните първи дни на следващите управляващи.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/25/2350642_kak_da_ne_se_izbira_shef_na_bnb/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579980
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031