Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 16:26 - Николай Свинаров: Петя Славова работи с пари от контрабанда
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3194 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 01.08.2014 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Николай Свинаров: Петя Славова работи с пари от контрабанда
Автор: Петър Митрев, Галерия   Николай Свинаров

Вече повече от месец основна тема на всички медии е случващото се в Корпоративна търговска банка. В сутрешните блокове на трите основни телевизии се въртят едни и същи лица, които сменят тезите си през няколко часа. Повечето от тях обаче се обединяват около това, че има заговор КТБ да бъде фалирана с цел да бъде отнета от собственика й Цветан Василев. В момента правата на акционерите са отнети и банката се контролира от квестори. Историята с КТБ много прилича на случилото се с банкера Цветан Начев през 1997-1998 г. Тогава с помощта на първите хора в държавата Петя Славова и Митко Събев успяват да вземат от Начев Международната ортодоксална банка „Св. Никола”, днес „Инвестбанк”. По подобие на КТБ, във финансовата институция също влизат квестори. Те отменят всички решения на Общото събрание на акционерите от 1997 година и заедно със Събев и Славова изхвърлят Цветан Начев от ръководството на банката. По думите на бившия банкер това е кражба, а след това за благодарност същите тези квестори са назначени за изпълнителни директори на банката със заплати от по 20 000 долара. През годините под ръководството на Петя Славова „Инвестбанк” се превръща в една от банките на властта. Тя достига своя апогей при управлението на ГЕРБ, когато голяма част от парите на държавните предприятия се концентрират в нея. За да разберем какво ново се случва около „Инвестбанк”, се свързахме с бившия военен министър Николай Свинаров, който сега е адвокат на Цветан Начев.
-    Г-н Свинаров, вие сте адвокат на бившия банкер Цветан Начев, който твърди, че Петя Славова му е откраднала банката. Виждате ли прилика между историята с „Инвестбанк” и случващото се сега в КТБ?
-    Сега всички си чешат езиците с КТБ и концентрират своето внимание предимно към Цветан Василев, а никой не пита какво се случва в „Инвестбанк”. Знаете ли, че преди около 3 години, след ревизия на БНБ, банката на Петя Славова получава указания да увеличи капитала си с 30 милиона лева за 3 месеца. Ако не го направи, законът предвижда отнемане на лиценза. Въпреки това капиталът на „Инвестбанк” не се увеличава, БНБ не предприема законовите мерки, а дава нов срок за допълнителното му увеличение, този път с 50 милиона лева. Чак тогава Петя Славова намира парите и той е запълнен. Интересното в случая е, че този капитал е с неясен произход и всичко става пред очите на БНБ.
-    Откъде според вас са взети парите? 
-    Не е тайна, че парите с неясен произход често са контрабандни. Излишно е да припомням кой беше на власт през 2011 година. Знаете, че без съдействието на управляващите контрабанда в такива размери е невъзможна. Нека прокуратурата да каже с какви пари е направено увеличението, те контрабандни ли са и имат ли общо с убийството на Борислав Манджуков. Дали тези 10 милиона, които му бяха откраднати, не са част от парите, с които е запълнен капиталът.
-    Имате ли доказателства за тези твърдения?
-    Доказано е, че от фирмите на Борислав Манджуков „Месокомбинат Варна” АД и „Боян 1” АД са откраднати около 10 млн. лева от „Инвестбанк”. Направена е ревизия от управление „Банков надзор” на БНБ, която констатира кражбите. Установи се, че милионите не са по сметките на Боби Манджуков, а са в сметки на фирми на собственика на банката Петя Славова. Всичко това го има в докладна записка от управление „Банков надзор” и от шефа на сигурността Светлин Апостолов. Материалите по случая са изпратени до ДАНС и прокуратурата. Интересното е, че БНБ знае за кражбата, но мълчи, с което нарушава закона. 

image

 

Петя Славова


-    Какво друго установява ревизията на БНБ?

-    В докладите има констатация, че „Инвестбанк” е концентрирала кредитния си риск върху свързани около Петя Славова лица. Това е абсолютно забранено от закона. Също така се казва, че в банката има загуби и липси на близо 300 млн. лева. Това означава технически фалит
-    Защо държавата допуска всичко това?

-   Нека не забравяме, че през 2011 година „Инвестбанк” е една от банките на властта. Сериозни държавни институции се разплащат чрез нея и така се дава възможност на банката да създава тези излишъци, които след това изчезват.
 
-    Къде може да изчезнат 300 млн. лева?
-    Петя Славова ги е инвестирала в собствени имоти и фирми, но остойностявайки ги например на 2500 евро на кв.м, а реалността показва, че струват по 500 евро
Ако вашите твърдения се докажат, каква отговорност носи Петя Славова?
-  Прането на пари се наказва със затвор от 10 до 30 години и конфискация на цялото имущество.


http://glasove.com/interviuta/40183-nikolaj-svinarov-petq-slavova-raboti-s-pari-ot-kontrabanda




Гласувай:
7



1. kasnaprolet9999 - Ами. . . контрабанда. . . Цяло Пом...
01.08.2014 23:49
Ами...контрабанда...Цяло Поморие знае, че тя работи с руски капитали. Тя докара руснаците там, построи им сгради, хотели, продаде им апартаментите в тях. Навсякъде там се лее руска реч и продавачите в магазините знаят руски. Има си и Винпром "Черноморско злато"АД, закупено от неговите приватизатори. Не се коси, тя отдавна си е оплела здраво кошницата, нищо че е блонди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614958
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930