Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2014 12:39 - „Уестингхаус”: АЕЦ„Козлодуй” и държавата не поемат финансови ангажименти!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.08.2014 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Информация  за  хода  на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече  от  60  години  напред, заявиха за пореден път от „Уестингхаус" в съобщение до медиите.  Компанията предоставя допълнителна информация за публикуваното акционерно споразумение с АЕЦ „Козлодуй".

Уестингхаус"  договори  добросъвестно  акционерното  споразумение  за  разширяване  на мощностите в АЕЦ „Козлодуй", съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ  „Козлодуй"  ще  се  осъществи  по  безопасени  ефикасен  начин.  Информация  за  хода  на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече  от  60  години  напред.", твърдят от компанията и още веднъж подчертават, че тяхна цел е да предоставят  на  българските граждани „безопасна, надеждна и достъпна енергия, с оглед на необходимостта от диверсификация на ядреното гориво, енергийна независимост и икономически растеж."

От „Уестингхаус" поясняват, че разкриването  на  някои  от  условията в  споразумението биха дали на конкурентите им значителни предимства на глобалния  пазар.  Затова се принудили да премахнат част от информацията,  свързана  с  детайлното  ценообразуване  на  специфични  компоненти  от оборудването, както и стратегията си за внедряване.

„Уестингхаус" е поела ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България, създавайки хиляди нови високоплатени работни места за реализацията на този проект и внедрявайки технологията  AP1000, която е призната в Европа, Азия и Америка като най-модерния технологичен избор, допълват от компанията.

От там изтъкват още, че ще създадат възможности за българските фирми да произвеждат оборудване за новата мощност в  АЕЦ „Козлодуй" и други проекти по света,  като разкрият повече от 10 000 работни  места през следващите 3 до 5 години в сферата на високите технологии, както и че ще създадат възможности за износ в цял свят.

 

Изяснявайки „неточната информация, представена в някои статии и репортажи в медиите", от компанията изрично подчертават, че подписаното Акционерно споразумение:

„НЕ  изисква  никакви  инвестиции  от  страна  на  АЕЦ  „Козлодуй",  негови  дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите.

Освен това споразумението „НЕ изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението  между акционерите предвижда рамка, в която  ще  се  обсъждат  възможностите  за  осигуряване  на  най-ниската  цена  за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското  ниво.  Българското  правителство  ще  разгледа  всички  варианти  и  ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията", продължават от „Уестингхаус".

Според Акционерното споразумение задължение на американската компания остава „да  работи  за  определяне  на  цената,  условията  и  реда  за финансиране, обхвата  на  лицензиране,  както  и  за  капацитета  на  местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната  възможна  оперативна  степен."

От там ще предоставят и анализ  на бъдещото  търсене  на  енергия  и  прогнозна  цена  за  електроенергията,  произведена от бъдещия реактор в АЕЦ „Козлодуй".

От „Уестингхаус" подчертават още, че са се съгласили споразумението да бъде  публично  оповестено,  въпреки  че  международните търговски  практики, включително  тези,  свързани  с  производството  на  ядрена  енергия,  не  препоръчват разкриване  на  специфичните  договорни  условия,  тъй  като  това  би  застрашило конкурентоспособността на съответните дружества. „Осигурихме тази възможност, за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар.", завършва съобщението от компанията.

Припомняме, че Акционерното споразумение беше публикувано в петък, но някои пасажи от него останаха скрити. Това даде повод за известни спекулации и съмнения относно условията в споразумението.


http://news.ibox.bg/news/id_940765687

http://www.scribd.com/doc/236467998/Emea-press-Note-Bg-knpp7-Sha-Info





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582980
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031