Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2014 15:01 - Как американският шистов газ застрашава химическата индустрия в Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2014 15:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как американският шистов газ застрашава химическата индустрия в Европа   Използването на газ от шисти като суровина в производството на основни химични вещества става основен фактор в конкурентната битка
  image  

 

Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.  Снимка: Ройтерс

 

Докато бумът на евтин шистов газ в САЩ постоянно потиска разходите за енергия на индустрията и затова някои компании вече се преориентират и издърпват производството си от чужбина, експерти се опасяват, че европейската химическа промишленост скоро ще трябва да понесе негативни и нежелани странични ефекти. Големи играчи, като например BASF, вече реагират на проблема.

 

Особено Германия, четвъртата по големина на химичната си индустрия държава в света,  усеща обратната страна на реиндустриализацията на САЩ, твърди Валтер Бюргер-Клей, председател на борда на консултантската компания Stratley, цитиран от Wall Street Journal. По думите му основната причина за това не е конкурентното предимство, което по-ниските енергийни разходи предоставят на химическите заводи отвъд Океана. Все по-важен фактор в това отношение става използването на шистовия газ като суровина в производството на основни химични вещества, смята експертът.

След три до пет години третият по големина промишлен сектор в Германия с общо близо един милион служители ще попадне под огромен натиск, гласи прогнозата му. Точно по това време в САЩ ще бъдат пуснати в експлоатация нови мащабни инсталации, които ще могат да произвеждат основните химикали за пластмаси и бои, активни измиващи субстанции или торове на много по-ниска себестойност за световния пазар, отколкото иначе високоефективните германски заводи.

Американските концерни могат да ползват наличен на място евтин шистов газ като суровина, докато европейските химически компании са зависими от петрол, за да произвеждат суровината етилен, най-масово произвеждания в световен мащаб органичен химикал. Германският индустриален гигант BASF си признава в прав текст: „Наличният в САЩ евтин шистов газ има пряко въздействие върху конкурентоспособността при производството на основните химични вещества".

 

Браншовата асоциация American Chemistry Council (ACC) изчислява, че евтиният шистов газ ще отприщи допълнителни инвестиции за повече от 125 милиарда долара в Съединените щати. През 2016 г. се очаква те да достигнат своя пик. Едно проучване на Landesbank Baden-Wьrttemberg показва, че концертите ще инвестират основно в областта на енергоемки и ресурсоемки сектори, като производството на базисни химикали и торове. Това няма да остане без последствия за „химическа Европа“, заключават анализаторите в Landesbank.

„Ние очакваме да бъдат закрити заводи за производство на основни химични вещества в Европа", казва консултантът Бюргер-Клей.  Особено малките нефтохимически заводи, които не са добре интегрирани в производствените мрежи, ще усетят сериозни затруднения, смята той.

Нефтохимическата индустрия, която произвежда суровини за бои, покрития, пластмаси и пестициди, е все още много значима в Европейския съюз. Според проучване на LBBW въз основа на данни от Европейския съвет на химическата промишленост (CEFIC) показва, че на  нефтохимическата промишленост през 2012 г. са се падали цели 28% от целия сектор в ЕС.

Европейските нефтохимични заводи използват най-вече нафтата за суровина. Но нефтеният продукт е много по-скъп от добития чрез фракинг газ в Съединените щати, което прави и добитите основни химикали по-скъпи.

Проблемът с намаляващата европейска конкурентоспособност може да се онагледи доста добре с вече споменатия основен химикал етилен, който е необходим за производството на пластмаса, изолационни материали, текстилни влакна и продукти за растителна защита. „Ако произвеждате етилен с помощта на американски шистов газ, ще може да го правите с на 60 процента по-ниска цена, отколкото ако суровината е нафта", казва химическия експерт Бюргер-Клей. 

Тъй като много от новите големи централи в САЩ все още са в етап на строителство, експертът предполага, че проблемът за европейската химия ще се задълбочи след 2017 г. И едва тогава ще се стигне до затваряне на заводи в Европа. BASF, където "ефективното композитно производство" се разглежда като начин за компенсиране на по-високите разходи за енергия и суровини, също разпознава затрудненията: „В сравнение със САЩ, например, тук се изправяме пред граници".

А проблемът е по-широкообхватен: в средносрочен план шистовият газ ще постави под натиск и производителите на специални химикали, които с помощта на основните химикали произвеждат продукти с по-висока стойност. Основната причина е, че в работещите на газ фабрики ще възникват по-малко отпадни продукти като пропиленгликол или бутадиен, отколкото в онези фабрики, които работят с петрол. Страничните продукти са важни суровини за специалните химикали. Бутадиенът, например, е необходим за производството  на каучук за автомобилни гуми.

Ако в Европа бъдат затворени малки рафинерии, ще се стигне до верижна реакция.  Суровините, необходими за специалните химически продукти, ще станат все по-оскъдни и по-скъпи - с последствия. Бюргер-Клей очаква, че и производството на специални химикали може да бъде изместено - или директно при клиентите в Близкия изток или до мястото, където суровините са по-евтини – Северна Америка. 

В рамките на ЕС Германия е най-големият производител на химически продукти, следвана от Франция, Холандия и Италия. В световен мащаб Германия е на четвърто място след Китай, САЩ и Япония, затова и  значението на химическата промишленост за най-голямата европейска икономика е огромно.

Химическият експерт Бюргер-Клей не може поне засега да си представи, че химическите компании в Германия в дългосрочен план ще внасят суровини от САЩ или Близкия изток, след това ще произвеждат специализирани химикали от тях, а след това ще изнасят готовите продукти до пазарите си в Азия. „Ето защо ние вярваме, че и специализираната химия  в Европа ще пострада", казва експертът.

По същия начин мисли и Щефан Мютце, браншови експерт в Helaba. Той също така смята, че е напълно възможно, че след базовата химическа индустрия и части от етапите надолу по веригата на специалната химия ще бъдат преместени в САЩ. По думите му има доказателства, че и в бъдеще специализираните химикали ще се произвеждат там, където ще се произвеждат и основните химични вещества. Според Мютце това е характерна особеност на продуктовите линии.

И той не вижда смисъл във внос към Европа на произведени с евтин шистов газ в САЩ основни химикали, за да може на стария Континент те да се преработват в специализирани химикали с по-скъпа енергия, а след това да се изнасят до Азия.

Най-голямата химическа компания в света BASF вече отговори на променящите се пазарни условия и се подготвя за мащабни инвестиции на крайбрежието в САЩ. Въпреки това обаче окончателно решение все още не е взето. Но се предвижда строителството на цял комплекс, който е в състояние да произвежда от метан чрез междинното му съединение метанол пропилен. Пропиленът, известен и като пропен, е газ, производен на пропана, който се използва в производството на химически пластмасови продукти като бои, покрития, строителни материали, дрехи и автомобилни части. Инвестицията в комплекса ще е на стойност над   1 милиард евро, най-голямото единично вложение в корпоративната история на BASF.

С произведен в САЩ пропилен базираната в Лудвигсхафен компания значително би подобрила ценовата си позиция. Суровината BASF ще обработва в Северна Америка и така ще разшири силно своята местна продукция.

Примерът с BASF показва, че Европа и сега изостава по отношение на новите инвестиции в мащабни химически заводи. Като се имат предвид по-високите разходи в Европа и вече слабия растеж на индустрията тук, гигантите в индустрията предпочитат да влагат капиталите си районите на растеж - Азия и Америка. „През следващите пет години нашите инвестиции в Европа ще са под 50 на сто от общите ни инвестиции. Това се случва за първи път в историята ни“,  заяви още през май Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF.

През миналата година енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер все по-често прави изявления на темата шистов газ и от коментарите му може да се направи извод, че вероятно европейските власти не са толкова категорично против да проверят доколко неконвенционалните залежи на Стария континент биха дали възможност за подобряване на енергийната независимост от руския природен газ.

Големи компании, сред които ExxonMobil, които се отказаха от добив на шистов газ в Полша, и Wintershall – газовото подразделение на BASF, настояват да се направят тестови сондажи в Германия. Отделните групи индустриални консуматори на газ също се опитват да оказват натиск върху канцлера Ангела Меркел с мотива, че имат нужда от по-евтини енергоизточници. Засега обаче кабинетът успява да устои на натиска и е твърд в позицията си, че рисковете от фракинга не са за подценяване и трябва да бъдат по-внимателно преценени.

Според консултантската компания A.T. Kearney делът на шистовия газ от общото производство на горива в Европа може да достигне 45% през 2035 г. Делът на запасите от шистов газ в Европа от световните резерви достига 7 на сто. Ако започне производство обаче, в повечето държави то няма да е никак икономично поне до 2017-2018 г., тъй като разходите значително ще надвишават пазарната цена.

 

Всичко за
шистовия газ четете тук!

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-amerikanskiiat-shistov-gaz-zastrashava-himicheskata-industriia-v-evropa,178240/?page=1




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624386
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930