Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2014 12:40 - Призиви в БСП за гласуване с преференция за отпор на статуквото
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
2



Призиви в БСП за гласуване с преференция за отпор на статуквото
От Биляна Рилска
  image

След като "техническа грешка" или организирана кампания измести бившия председател на БСП Сергей Станишев от първото място в евролистата през май с т.нар. преференциално гласуване за 15-ия Момчил Неков, сега в левицата отново има призиви да се отбелязва предпочитания кандидат. Преференциалният вот се приема сред социалистите и като начин да си отмъстят на партийното ръководство, което им налага водачите на листите по места.

Засега най-голямо брожение има в благоевградската организация срещу първото място на бившия външен министър Кристиан Вигенин, но напрежението заради местата на коалиционните партньори на БСП и т.нар. гражданска квота е повсеместно.

Вероятността за изместване на водачите на листите на парламентарните избори е по-малка, отколкото на европейския вот. Причината - бюлетините, в които не е отбелязан предпочитан кандидат, се зачитат като глас за първия. Кандидати от дъното на листите пък могат да изместят първия или втория (по-вероятно), ако са получили повече от 7% от гласовете за партията в съответния район. В малките избирателни райони с по 4 мандата може 2000 гласа да се окажат достатъчни за разместване на кандидатите.

Бившият депутат Георги Кадиев вече втори ден призовава в социалната мрежа "Фейсбук" другарите си за използване на преференциалното гласуване. "Да, преференциален вот ще има. И да, аз ще направя всичко възможно той да се състои и в БСП. Масово и във всяка област", закани се той и продължи:

"Много от колегите кандидат-депутати ми казват, че няма какво да кажем на хората. Управлявахме слабо, провалихме се с Пеевски, провалихме се като надежда на обществото за нещо различно след ГЕРБ. Няма смисъл от обещания за Белене, работни места и реиндустриализация- никой не вярва. Уважаеми колеги, единственото, което можем да кажем на хората е: СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАС! Дайте своя преференциален глас и променете БСП, променете и България. В този двубой могат да спечелят Миков и Дъбов, а аз и такива като мен да загубят. Може и обратното. Има обаче един, който печели при всеки вариант на развитие - БСП. Това е единственото, което може да увеличи избирателите ни. И ако ръководството на БСП вижда гората, а не дърветата, ще осъзнае този шанс.

За БСП в София през май 2013 гласуваха 162 000 души. От тях ние познаваме и знаем какво ги мотивира не повече от 5 000. Какво искат останалите ще разберем сега. Така е и в цялата страна. Ако тези избиратели останат пасивни и подкрепят статуквото, така да бъде. Значи ние сме много различни от членовете и трябва да правим нещо друго. Но ако те масово променят подреждането в листите - значи ръководството ни е много далеч от избирателите си и трябва да прави нещо друго.

Не е важно дали аз или още един-двама ще влязат преференциално. Важно е да го направим поне 20 души - и да са хора с истинска тежест и реноме в своите общности. Това не е игра срещу ръководството на БСП. Прекалено сериозно е, за да го свеждаме до лични битки. Това е пример за нов начин на правене на политика.

И ако успеем, носени от гласовете на избирателите- тогава няма да имаме друг избор, освен да променим БСП. И когато променим БСП, ще сме силна партия, силен коректив в опозиция или силен кандидат за управление. И ще сме дали парченце надежда на България. Което всъщност е нашата най-важна задача и отговорност.


Преди ден Кадиев отново призова приятелите си във "Фейсбук", които не са се отказали да променят нещо в БСП, да огледат и да изберат добри кандидати за преференциален вот, за дадат отпор на статуквото, номенклатурата, партбюрокрацията и абонираните за депутатски места. Не се предавайте, написа той.

"Единственият шанс на БСП да привлича хора е като покажем, че не се страхуваме, не вървим по течението, не се подмазваме на партийни "лидери", а имаме собствено достойнство и извоюваме местата си със собствени усилия. И когато покажем, че този Б отбор е по-желан от любимците на Позитано, ще докажем, че промяната сме ние, не те. Ще бъда истински щастлив, ако поне половината гласували за БСП гласуват и преференциално, и ако поне 30-ина процента от депутатите ни са избрани така. Апаратът може да манипулира конгрес или национален съвет, но не може да манипулира вас! И ще го докажем на 5 октомври.

Моля всеки от вас, който познава читави хора от листата във вашата област, пишете ми. И ако те са готови, ще дадем този отпор заедно. ПРОМЕНИ БЪЛГАРИЯ, ПРОМЕНИ БСП, ГЛАСУВАЙ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО!
"

Кампания за преференциално гласуване може да се очаква в София-област, където за водач е определена Корнелия Нинова, но най-одобряваният и желан от структурите е Кирил Добрев.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/20/2364642_prizivi_v_bsp_za_glasuvane_s_preferenciia_za_otpor_na/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615621
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930