Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 09:16 - Десните от ГЕРБ: Вдигат данъци и харчат повече
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 862 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2014 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българското дясно: вдига данъци и харчи повече Стоян Панчев*
image

За запознатите с характера и историята на големите политически движения в САЩ и Великобритания е ясно, че един от основните елементи на това, което се приема за "дясно“ е т. нар. фискален консерватизъм. Идеята, че държавният апарат трябва (като минимум) да харчи толкова, колкото може да събере чрез данъчна система, а в определени трактовки и че трябва да се стреми максимално да ограничава изземването на доходи от населението в ползва на политици и бюрократи.

  Фискалният консерватизъм е и неизменна част от наследството на две от най-ярките фигури в историята на световната политика – британския премиер Маргарет Тачър и американския президент Роналд Рейгън. Не е случайно, че според Желязната лейди "проблемът на социализма е, че парите на другите хора свършват“ или, че каубоят от Санта Барбара е смятал, че е "време да намалим федералния и да оставим на мира семейния бюджет“. Дясното е в своята същност свързано с това да се ограничава колосалният апетит за чужди пари, който мъчи всяко правителство и всяка държавна администрация.

  За съжаление, тази информация не е била предадена на Бойко Борисов и други решаващи фактори в ГЕРБ. През последните седмици те упорито се опитват да бъдат обратното на това, което представлява дясното на Тачър и Рейгън, като не само отстъпват от фискалния консерватизъм, а с пълна газ се движат в обратната посока.

    Нещата започнаха да стават ясни с изявленията на Борисов за 6 млрд. лв. и дори 10 млрд. лв. дълг, който едно евентуално (и доста вероятно) правителство на ГЕРБ ще иска да вземе. Това е най-лесното решение, когато при предишния си мандат изразходваш сериозна част от резервите и национализираш елемент от частната пенсионна система – и това при министър на финансите Симеон Дянков, който поне се опитваше да звучи като да иска да балансира разходи и да не позволява пълно разточителство. А откъде ще вземеш, когато качиш и дълговото бреме отвъд възможностите за лесното му финансиране?

  Освен дълг, както стана ясно преди два дни, ГЕРБ подготвят и друга категорично лява политика – увеличаване на данъците. Според предложената схема общините ще могат да взимат решение да добавят допълнителни 2% върху плоския данък, който в момента е 10%.

  Макар и идеята за диверсификация на данъчната ставка и възможността за децентрализация на събираните средства, оттам и създаването на конкуренция между различни общини в страната да е интересна – изпълнението е със сериозни недостатъци. Най-вече, защото дава възможност на юрисдикциите да стават само по-малко конкурентни – т. е. не е мислено за сваляне на данъците и/или запазване на по-голям процент от събраното на местно ниво.

 

Всъщност дори и без жадната за парите на данъкоплатците програма на ГЕРБ, държавният бюджет е в сериозен преразход спрямо това, което може да осигури чрез данъци и квази-данъци. Само до месец юли тази година данните показват дефицит от близо 1.15 млрд. лв. Общият преразход по двете пера заплати/стипендии и социални разходи е 938.5 млн. (274.5 млн. лв за първото и 664 млн. лв. за второто).

  Към това можем да добавим и исканията за още милиони допълнително харчене в НЗОК (117 млн. лв) и МВР (97 млн. лв.) – все на гърба на данъкоплатеца и неговите наследници.(1)

  Реакцията на една фискално консервативна, на една "дясна“ партия в такъв момент трябва да е – търсене на възможни начини за ограничаване на лавинообразно растящите разходи, не търсене на кратък политически комфорт, осигурен от заеми, които ще връщат бъдещи поколения. Освен от икономическата теория, от скорошния опит на не една европейска страна знаем, че заемите и безконтролното харчене са до един момент – следват ги рецесии и болезнени години на връщане към нормата.

  Подходящо е да се завърши с един полезен цитат от Рейгън за "десните“ от ГЕРБ: "Проблемът не е, че хората са обложени с малко данъци, а че правителството харчи твърде много". Може и да им помогне да се ориентират, или пък да пренасочи вниманието на десните избиратели към търсене на наистина фискално консервативен политически субект.

_________________________________________

 

(1) За по-подробно разбивка и допълнителна информация на проблемите в бюджета, вижте статията на Калоян Стайков от ИПИ

 

*Коментарът е публикуван в блога за икономика ЕКИП


http://www.mediapool.bg/balgarskoto-dyasno-vdiga-danatsi-i-harchi-poveche-news224542.html




Златното правило – няма пари, режеш разходи Автор: Калоян Стайков

Златното правило при публичните финанси има много разновидности, но в най-простия му вариант се свежда до следното: правителствата теглят заеми единствено за да финансират инвестиционните си разходи, от които печелят бъдещите поколения; текущите разходи, от които печели сегашното поколение, се финансират с приходите от данъци и такси. От публикуваните данни за изпълнението на консолидирания бюджет за първите седем месеца на 2014 г. се вижда, че националните капиталови разходи (без тези от европейските средства) са близо 600 млн. лв., докато дефицитът е близо 1,15 млрд. лв. С други думи близо половината от дефицита до момента произтича от невъзможността на текущите приходи от данъци и такси да покрият текущите разходи.

Към тази картина трябва да се прибавят и новите искания за допълнителни разходи като например 117 млн. лв. за НЗОК и 97 млн. лв. за МВР, както и 617 млн. лв. по-малко приходи в Агенция „Митници”. С други думи към по-високите разходи трябва да се прибавят и по-ниската събираемост, които заедно ще увеличат нуждата от дефицитно финансиране на текущите разходи.

Златното правило не е абсолютно и може да бъде нарушавано при определени условия. Подобни правила присъстват в основното законодателство – конституция или друг закон, на редица страни като Австрия, Германия, Испания, Италия и Франция, което позволява нарушаването им при наличие на природни бедствия, сериозни икономически сътресения или други непредвидени обстоятелства. Единственото „непредвидено обстоятелство” тази година е твърде оптимистичната прогноза за бюджетните приходи, каквото имаше и през 2009 и 2010 г. На този фон призивите за втора актуализация на бюджета през 2014 г., преди да бъдат положени достатъчни усилия за свиване на разходите, изглеждат меко казано несериозни.

Според приетата консолидирана бюджетна рамка за 2014 г. прогнозните разходи за заплати и стипендии трябва да са с близо 178 млн. лв. по-малко в сравнение с реализираните през 2013 г. От данните за консолидираните разходи за първите седем месеца се наблюдава ръст от 96,5 млн. лв., т.е. общ преразход от около 274,5 млн. лв., и то само до края на юли. Прогнозираното увеличение на социалните разходи и стипендиите през тази година в сравнение с изразходваните средства през 2013 г. е близо 113 млн. лв. Само за първите седем месеца на годината са изхарчени 551 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година, което прави общ преразход от близо 664 млн. лв. Т.е. общият преразход по тези пера за първите седем месеца е 938,5 млн. лв. От изпълнението на бюджета до момента излиза, че има сериозен проблем с прогнозирането не само на приходите, но и на разходите или най-малкото – неспособност управляващите да се придържат към първоначалните планове. От първи юли 2014 г. бяха увеличени пенсиите с 2,7%, което неминуемо означава по-висок разход, но той би следвало да е предвиден в бюджетната рамка, а не да се прави в движение, без да е ясно дали бюджетът може да си го позволи. Нещо повече, изключвайки статистическия ефект от увеличението на пенсиите от началото на април 2013 г., социалните разходи в периода април-юни 2014 г. са със 124,5 млн. лв. по-високи в сравнение със същия период на предходната година. Дори и само този ръст надминава прогнозното увеличение за цялата 2014 г.

При капиталовите разходи е трудно да се правят прогнози, тъй като те традиционно не се изпълняват, дори и само заради зависимостта им от темпа на усвояване и превеждане на парите от европейските фондове. Така например през 2013 г. са заложени 5,36 млрд. лв. капиталови разходи, а са изразходени едва 4,1 млрд. лв., което е неизпълнение от 23,5%. Ако оптимистично приемем, че тази година неизпълнението ще е наполовина, т.е. 11,8% и при заложени капиталови разходи за 2014 г. от близо 5 млрд. лв., то може да се очаква икономия от около 590 млн. лв. Към това трябва да се прибави и икономии от близо 247 млн. лв., които са реализирани при текущите разходи – при заложено увеличение от 215,5 млн. лв., похарчените средства са с 31,4 млн. лв. по-малко. Т.е. ако изпълнението на разходите за текуща издръжка продължи със сходни темпове до края на годината и оптимистичното допускане за неизпълнение на капиталовите разходи се потвърди, потенциалните икономии по тези две пера възлизат на около 837 млн. лв.

Тези четири разходни пера, заедно с разходите за осигуровки, които са обвързани с разходите за заплати и възнаграждения, съставят близо 92% от консолидираните разходи без трансферите от националния бюджет и вноската в бюджета на ЕС. От изпълнението на консолидираните разходи за първите седем месеца се вижда, че има сериозен преразход при заплатите и социалните разходи, който, ако бъде овладян, може значително да облекчи фискалната позиция на страната и да намали натиска за нова сериозна актуализация и допълнително увеличение на държавния дълг. Крайно време е правителството, било то и служебно, да престане просто да констатира недостига на средства и да вземе мерки за елиминирането му или поне за свеждането му до минимум.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/zlatnoto-pravilo-nyama-pari-rejesh-razhodi/#ixzz3CblaKJst




Гласувай:
2



1. realdemocracy - Пиши му на оня агент Буда
18.09.2014 18:38
Пиши му на оня агент Буда - кажи му ГО по телевизия некак си БЕЛКИМ СЕ УСЕТИ ЧЕ Е ЧЕРВЕН ОТ ВЪТРЕ и НЯМА НИЩО ДЕСНО.
И крайно време ДЯСНА ПАРТИЯ ДА СЕ ПОЯВИ И ДА КАЖЕ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ НАПОЛОВИНА - ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИ НАПОЛОВИНА - е тогава ще гласуваме за НЕЯ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579671
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031