Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2014 14:13 - Зелените се обявиха за затваряне на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.09.2014 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Зелените" се обявиха срещу продължаване работата на ТЕЦ "Бобов дол"
От Дневник     image

ПП "Зелените" се обявиха против продължаване работата на ТЕЦ "Бобов Дол" въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. В сряда те излязоха със своя позиция по темата, която "Дневник" публикува:


Зелените категорично се противопоставяме на намеренията на правителството да жертва спазването на българското и европейското екологично законодателство, за да си купи социален мир. Това е на път да се случи, ако бъде позволено на един от най-големите замърсители в България – ТЕЦ "Бобов Дол" да продължи да работи "временно" въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. Съгласно приватизационния договор такива трябваше да бъдат монтирани още през 2011 г. или централата да бъде затворена.

Особено безпокойство буди факта, че заобикалянето на нормите е в полза на един от българските олигарси, за който редовно има сигнали, че използва служителите си за упражняване на политическо влияние чрез принудително насочване на техните гласове в една или друга посока. Това буди основателно съмнение, че решението и този път не се базира на законовите изисквания, а по-скоро е взето с цел "купуване" на гласовете на една от най-бедните и онеправдани прослойки на обществото, каквито са миньорите.

Зелените напомняме, че в Европейския съюз България и Румъния са сред най-големите замърсители със серен диоксид, азотни окиси и прахови частици – основните причинители на киселини дъждове. Затова още с присъединяването си към Европейския съюз, страната ни се е ангажирала да спазва определени квоти за емисиите от тези газове. Въпреки това, заради нежеланието на българските енергопроизводители като ТЕЦ "Бобов дол" да инвестират в екологични инсталации, за последните шест години страната ни трайно надвишава заложените в договора квоти. Затова и през 2010 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за неспазването на този ангажимент. Ако бъдем осъдени, размерът на санкциите може да надхвърли в пъти стойността на инвестициите в екология, които е трябвало да бъдат направени. Разликата е, че глобата ще бъде платена от данъкоплатците, а не от реалния замърсител.

През 2009 г. българският енергиен сектор е изхвърлил в атмосферата три пъти повече серни диоксиди от този в Германия въпреки несравнимо по-малкото производство на електроенергия. Това обаче позволява на някои български политици и синдикалисти да се хвалят, че цената на електроенергията от въглища е една от най-ниските. Това е така, просто защото в сметката не се включват екологичните щети (замърсена вода и обработваеми земи), нито пораженията върху човешкото здраве. А това е цена, която се плаща от всички нас.

За съжаление българските институции, които трябва да следят за спазването на правилата и да защитават здравето и живота на всички граждани, неведнъж са доказали, че не са независими и по-често работят в полза на различни групови и олигархични интереси, отколкото в интерес на обществото. Това е и причината, поради която доверието в тези институции не е на нужното ниво. Затова настояваме България в максимално кратък период да поиска независима оценка от акредитирана европейска организация на всички работещи конвенционални енергийни мощности по отношение на количеството изхвърляни от тях в атмосферата вредни газове, на това доколко инсталираните сероочистващи инсталации отговарят на издадените комплексни разрешителни и на това каква част от изпусканите емисии минават реално през тези инсталации. Едва след наличието на такава обективна оценка, управляващите могат да вземат съответните легитимни решения.

Зелените ясно осъзнаваме, че работещите за Ковачки миньори и енергетици също са жертва на политико-олигархичния модел, установил се в България. Нещо повече – както се видя на евроизборите, те и техните семейства са в ролята на заложници, които ще загубят работата си, ако не изберат "правилните" политици, посочени им от техния работодател. Затова и смятаме, че ако искаме да убедим тези хора, че държава не е равно на олигархия, именно държавата трябва да се погрижи за тях – чрез програми за преквалификация и алтернативна заетост, финансирането за които да е за сметка на собственика и неизпълнените му досега ангажименти. В противен случай, ако продължим да си затваряме очите за нарушенията на европейското законодателство, накрая всички ние ще трябва да платим сметката.

Призоваваме управляващите и всички граждани да не забравят, че животът и здравето на хората не струва колкото уж евтиния ток, пълнещ джобовете на този или онзи олигарх. Нито колкото гласовете, които той ще осигури на тази или онази партия срещу обещанието да продължи да ни трови.

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/10/2377919_zelenite_se_obiaviha_sreshtu_produljavane_rabotata_na/





Гласувай:
2



1. meto76 - Серните диоксиди (заедно с азотни ...
10.09.2014 14:22
Серните диоксиди (заедно с азотни оксиди) са основните причинители на киселините дъждове, а България е втора след Румъния сред страните в ЕС с най-сериозни проблеми в областта.През 2009 г. например родният енергиен сектор е изпуснал три пъти повече серни диокисиди от този в Германия.

За 2014 г. България отново се очаква да надскочи емисионния си таван от 103 хил. тона серен диоксид. По данни на МОСВ само за първите шест месеца на тази година големите горивни инсталации в България са емитирали 67 790 т. От тях 31 430 тона са от... ТЕЦ "Бобов дол".

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/09/06/2375280_zlatniiat_telec/?sp=0#storystart
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617724
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930