Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2014 18:28 - Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3740 Коментари: 6 Гласове:
-2

Последна промяна: 21.09.2014 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ Интервю на Димитър Николов image Стоян Динков Снимка Aни Петрова Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

 

Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?

- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

 

- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?

- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.

 

- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?

- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.

 

- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?


- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.

 

- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?


- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

 

- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?

- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.

 

- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?

- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.

 

- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз?

- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.

 

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?

- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.

 

- А как оцеляват българите?

- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.


http://novinar.bg/news/stoian-dinkov-osmanskata-imperiia-spasi-balgarskiia-narod_MzY0MTs0MA==.html





Гласувай:
2



1. shtirlic - аман
21.09.2014 19:16
Аман от еничари.
цитирай
2. анонимен - Ей такива утре ще пишат учебниците ...
21.09.2014 20:31
Ей такива утре ще пишат учебниците на децата ни по история .Трябва да се четат класиците а и спомените на нашите предтечи живели под турско робство като например Панайот Хитов,Поп минчо Кънчев ,,Видрица ",,Житие и страдания грешнего Софрония "на Софроний Врачански ..Този дори не се посвени от народните ни песни за трите синджира роби или ,,Еничари ходят мамо"ами злосщестната църква на Батак с костите на изкланите на дръвника българи а и още не една и две по-малко известни църкви .Ние направо ходим по костите на мъченически загинали българи от тази ,,спасила ни империя"Ако днес настръхваме от кадрите на кланетата заснимани и пускани в медиите от ислямистите то дали можем да си представим мащабите на тези зверства в продължение на 5 века по нашите земи и спрямо християните.Този продал се боклук е по-лош и опасен дори от анадолските фанатици които са във все по-близки отношения с ,,Ислямка държава "Не случайно Турция отказва да се включи в каквито и да било връждебни действия спрямо нея .Отношенията им стават все по -топли а неудобната и нежелана дори в много арабски страни организация ,,Мюсулмански братя"проведе най-официално своя конгрес в Истамбул.Все по-нагли стават провокациите спрямо паметта на загиналите за национална свобода и жертвите ни от тази омразна империя в която варварството е било всекидневие.Ние обаче не реагираме ,премълчаваме дори кланетата на одринските и беломорски българи през1913г.Препикават светините ни ,гаврят се с портретите на героите на националното ни освобождение ,крадат от музеите предмети точно от тази епоха и непрекъснато всевъзможни псевдо учени ни рекламират ,,новия прочит "на нашата история всякаш тя е чалга която можеш да пееш както си искаш когато си пиян.Този гад трябва да бъде съден за гавра с националното ни достойнство а не да му се дава трибуна в подкупните ни медии.
цитирай
3. balar - тоя заслужава да му
21.09.2014 20:34
извият врътъ и да му изкарат сърцето с дървена лъжица!
цитирай
4. dolce - този
21.09.2014 21:58
ПЕДАЛ смее да се нарича българин?
Я това са новите ЕНИЧАРИ дето за 2 гроша ни продават. За такива ченгел!
цитирай
5. leonleonovpom2 - ТОВА СА ПЛАТЕНИ ПРОДАЖНИЦИ, " ...
21.09.2014 21:59
ТОВА СА ПЛАТЕНИ ПРОДАЖНИЦИ," РАБОТЕЩИ ЗА РЕСТАВРИРАНЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - КАТО НАЧАЛО СТРАНДЖАНСКА ТУРСКА РЕПУБЛИКА С ЦЕНТЪР ГОЛЯМ НАШ ЮЖЕН ЧЕРНОМОРСКИ ГРАД
ЩО ЗА ГЛУПОСТИ ПИШЕ-СПАСИЛИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ВЛАШКО, СРЪБСКО, УНГАРСКО И ТАКА РОБСТВО. ФЕОДАЛНАТА РАЗДЕЛЕНОСТ Е ОБЩА ЗА ВСИЧКИ ,НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА БИЛИ ЕДНАКВО СЛАБИ, ДЪРЖАВНОСТ ПОЧТИ Е НЯМАЛО
БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА НАСЕЛЕНИЕ ПОЧТИ КОЛКОТО ТОГАВАШНА ФРАНЦИЯ И ПОВЕЧЕ ОТ АНГЛИЯ- ОСТАНАЛИ СА 2 МИЛИОНА СЛЕД " ЗАЩИТАТА" НА ОСМАНЛИИТЕ
ЖАЛКО, ПРЕДАТЕЛСТВОТО СЕГА Е КАТО ПРИ ПАДАНЕТО ПОД ОСМАНСКА ВЛАСТ
БИЛИ СМЕ ТУРЦИ, ЗАЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕ ТОЗИ НЕГОДНИК!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Не е ясна позицията на автора на б...
22.09.2014 08:52
Не е ясна позицията на автора на блога. Вероятно, след като е публикувал материала, той споделя и позицията на автора му. Нека се изясни в този ден, да знаем тази независимост нужна ли ни е или е безсмислена
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582154
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031