Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2014 15:43 - Протести за повече демокрация в Хонгконг или как Китай се пропуква
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2643 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 29.09.2014 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Протести за повече демокрация в Хонгконг или как Китай се пропуква
  Със сълзотворен газ полицията в Хонгконг разпръсна десетки хиляди демонстранти, след като два поредни дни множеството блокира мегаполиса с искане за повече демокрация. Протестиращите настояват пред китайското правителство за повече политически свободи и за провеждането на преки избори през 2017 г. Протестът продължава вече седмица и беше предизвикан от решението на Пекин да ограничи всеобщото избирателно право в бившата британска колония. От 1997 г. Хонгконг е със статут на специален административен район на Китай. Но, ако протестите продължават по спиралата чудно е до кога китайските власти ще се обръщат на другата страна преди да решат за директна намеса? Китайски военни части, навлизащи в Хонгконг, особено срещу студенти, биха били катастрофа за реномето на Пекин, който се стреми към международно приобщаване. А и сянката на протестите от Тянанмън от 1989 г. все още се спотайва.

 

Десетки хиляди демонстранти излязоха на протест в Хонгконг срещу китайските власти в неделя. Множеството блокира бизнес центъра на мегаполиса, пренебрегвайки призивите да се разотиде и да освободи движението. Хората останаха на улиците и през нощта, въпеки че още от неделя полицията се опитваше по различни начини да ги разпръсне. Беше използван сълзотворен газ, бой с палки, гумени куршуми и водни струи. 

 

В понеделник властите на Хонгконг обявиха, че полицейските части са били изтеглени, след като повечето хора са се успокоили. Но някои банки и училища останаха затворени, а транспортният хаос не можеше да се развърже до късно в следобедните часове на понеделник. 

 

Протестиращите: микс от студенти, поддръжници на про-демократичното движение "Окупирай-централата", са гневни на Пекин за плановете да забрани участието на кандидати от Хонгконг в изборите през 2017 г. Те искат свободен избор на кандидати, когато провеждат избори за главен губернатор, нещо, което Пекин казва, че въобще не стои на въпрос. 

image

 

Неделният ден обаче беше осеян с много бунт и следователно много арести на десетки протестиращи в сърцето на града. Много от хората останаха да лагеруват пред комплекса на автономното правителство, някои издигнаха барикади. Около 3 хил. души блокираха главния път от залива в Монгкок, докато около 1000 души се сблъскаха с полицията в натоварения търговски район по крайбрежната улица, източно от централен Хонгконг. 

image

 

През нощта властите назидателно съобщиха, че ситуацията няма да се размине без намесата на китайската армия, но по-късно тази новина беше опровергана. 

 

Напрежението в мегаполиса се отрази на редица сфери на живота в града: градският транспорт изпадна в пълен колапс, много линии обявиха, че няма да работят в понеделник, поради бокирани маршрути. Няколко банки съобщиха, че няма да функционират и няма да се извършват никакви плащания и финансови трансфери до успокояване на ситуацията. Арестувани бяха 78 цивилни граждани.

 

Във вътрешността на Китай първоначално новината не беше отразена на сериозно, но по-късно в неделя властите блокираха приложението Инстаграм, за да не бъдат качвани снимки от протестите от юг.

 

Демонстрациите в Хонгконг преляха и в Тайван, където в столицата Тайпе група протестиращи се събраха пред културния офис на Хонгконг в знак на подкрепа. 

 

"Мъка или хаос"

 

Напрежението се покачи в неделя, когато група от движението "Окупирай централата" даде подкрепата си на студентските проести и така гражданският протест стана масово неподчинение, което беше планирано за идната сряда. Демонстрантите поискаха оставката на губернатора за Хонгконг с изявление, че само това може да направи възможно подновяването на процеса на политически реформи и да остави място кризата да бъде овладяна.

 

Китай е върховен управник на провинция Хонгконг, но този път прехвърли отговорността изцяло на местните власти да се справят със ситуацията. Въпреки това китайските лидери вероятно са седели неудобно в Пекин в понеделник. Протестите не само, че продължиха и в понеделник, но има и риск те да се разпространят във вътрешността на Китай, където голяма част от селското население е недоволно от управлението на една партия от години. Китайското правителство взе спешни мерки за разпространение на информацията за събитията в Хонгконг като цензурира интернет съдържания и дискусии във форуми.

 

Досега китайските лидери използваха необичайни мерки за рестрикции на политическите права в Хонгконг. Комунистическата партия не е съгласна да даде повече контрол на хората в южния мегаполис и не им позволява да проведат директни избори през 2017 г. В резултат, партията залага главата си на това местната администрация да се справи сама с напрежението и да намери мирен изход. Като част от пропагандата Китайските власти съобщиха, че "твърдо са против действията на активистите, които пренебрегват властта и закона и всяват паника в социалните среди, съобщава агенция Синхуа. Нещо повече - в редакторско обръщение в местното издание "Глобал таймс" се изразява дълбока скръб за хаоса в Хонгконг, който бил подбуден от радикални опозиционни сили.

image

 

Въпреки това, гласът на Хонгконг вече е чут и той апелира: повече демокрация в Китай. 

 

Ето и някои факти, довели до събитията от последните дни:

  • През 1997 г. Великобритания върна Хонгконг обратно на Китай във вида "една държава, две систми" -формула, която гарантира свободи, каквито Пекин не дава във вътрешността на страната, вкючително свобода на словото и право на протест. 
  • През 1984 г. Великобритания подписа споразумение с Китай, в което Хонгконг е гарантирана "автономия от най-високо ниво", с изключение на външните отношения и въпросите по отбраната за 50 г. след 1997 г.
  • През 2004 г. Китай отсъди, че промени с изборните права трябва да се търсят само чрез промяна на изборния закон на Хонгконг
  • През 2008 г. Китай обяви, че се съгласява на преки избори в автономната територия през 2017 г.
  • В периода юни-юли 2014 г. про-демократични активисти проведоха неофициален референдум за политическа реформа и проведе редица митинги. Те бяха последвани от про-Пекин - демонстрации в защита на статуквото 
  • На 31 август 2014 г. Китай обяви, че ще разреши преки избори през 2017г. в Хонгконг, но гласоподавателите могат да избират между предварително одобрени кандидати от Пекин
  • На 22 септември 2014 г. група студенти проведоха едноседмичен бойкот на часовете в знак на протест


http://glasove.com/interviuta/42324--protesti-za-poveche-demokraciq-v-hongkong-ili-kak-kitaj-se-propukva





Гласувай:
8



1. reni24 - Абе кой нормален ще иска да живее в ...
30.09.2014 10:25
Абе кой нормален ще иска да живее в комунизъм? Абсурд :(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579104
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031