Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2014 10:57 - Колко струва да си осиновиш дете у нас?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.10.2014 10:57


Колко струва да си осиновиш дете у нас? Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума
image Източник: Нова ТВ

Между 10 и 30 хил. лв. струва осиновяването на бебе на черно срещу пари. Екип на Нова ТВ се внедри в схема за търговия с изоставени деца и установи как се случват тези осиновявания.

Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума.

Твърди се, че парите понякога отиват директно в джоба на социалните, а друг път при адвокати-посредници.

След като семейство поиска да осинови конкретно дете, директорката на дом му поиска пари. След това пред камерата отрече да го е направила. Директорката на Съвета по осиновяванията също отрече някога да е взимала подкуп.

Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители.

Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му като го осинови.

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови.

Патрик и Стефка обаче получават всички уверения, че това е възможно. Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето

Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно ѝ трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да ѝ помогне финансово. Жената твърди, че

директорката им е поискала 15 000 евро.

Пари имат, но са категорични, че живот не се купува.

Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи.

В същото време в дома окуражават Стефка. Семейството се обръща към Съвета за осиновяване и лично към неговия председател Цветелина Василева. Тя им заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

"Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра", заяви Цветелина Василева.

Социалните отричат детето да е било болно, за произхода му твърдят, че е неизвестен.

Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

Директорката на дома отказа официално интервю. Тя заяви, че казаното от семейството не е вярно. Патрик и Стефка алармират редица институции и у нас, и в чужбина.

Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество. 



http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-struva-da-si-osinovish-dete-u-nas-6024641




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623964
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930