Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2014 15:15 - Германският икономически модел е под натиск
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Германският икономически модел е под натиск
image

Германската икономика вече е в застой. Износът отчете спад в размер на 5,8% през август – най-голямо понижение от 2009 г. Производството се сви през второто тримесечие. Фабричните поръчки паднаха с 5.7% през август. „Петимата мъдреци“ или Съветът на икономическите експерти ще намали прогнозата за растежа на страната следващата година до 1.2 на сто в доклад, очакван в петък.

Германската икономика започна силно годината, но през второто тримесечие се сви с 0,2%. Международният валутен фонд смята, че икономиката на страната ще нарасне с 1.4% тази година.

МВФ леко побутна Германия тази седмица да увеличи приноса си за световната икономика, която се задъхва от недостиг на търсене. „Германия може да си позволи да финансира много необходимите публичните инвестиции в инфраструктура, без да се нарушават фискалните правила“, каза той. Според МВФ има 40% шанс за рецесия в еврозоната през следващите месеци и 30% шанс на дефлация.

Каналът Кайзер Вилхелм в Кил се разпада, дава пример „Телеграф”. Миналата година властите трябваше да затворят връзката между Прибалтика и Северно море за две седмици, което не се бе случвало от Втората световна война.

Големите кораби са принудени да обикалят Скагерак​​, което струва допълнителни такси. Каналът бе затворен отново миналия месец, защото шлюзовите врати не работеха. Поредицата проблеми се дължи намаляване на средствата за издръжка през 2012 г. от 60 млн. евро на година на 11 милиона.
Това е странен начин за третиране на най-натоварения воден път в света, който обслужва 35 000 кораба на година и е от жизненоважно значение за пристанището на Хамбург. Това е още по-странно като се има предвид, че немската държава може да заема средства петгодишен срок при лихва от 0.15%. Но такава е икономическата политика на Германия, че се кланят на фискалната дисциплина.

Бундестагът започва да осъзнава тази икономическа глупост и одобри 260 млн. евро за на финансиране на ремонт на канала през следващите пет години. Но експерти казват, че той се нуждае от 1 милиард евро, един от безброй проекти, които крещяха за пари на фона на изоставената инфраструктура на една нация, забравила за инвестициите.

Друг, по-шокиращ пример дава WSJ в статия за военните действия срещу „Ислямска държава“, в които Германия не участва. Този пацифизъм се обяснява с лошото състояние на германските въоръжени сили. Според автора Джон Винокър от четири германски подводници само една функционира изправно; много бойни самолети и хеликоптери също не работят.

Франция може да изглежда като болния човек на Европа, но германските неволи са вкоренени по-дълбоко в меркантилната догма, възхвалата на спестяванията заради самите себе си и демографски фактори.

„Германия се смята за модел за останалия свят, но гордостта идва преди провала, коментира главният икономист на Die Welt Олаф Герсеман, автор на нова книга, озаглавена „Германският балон: Последно ура за големите икономически нации”. Страната грешно прие благоприятното стечение на събития за трайно надмощие. Тя не може да продължи да живее от износа на капиталови стоки за Китай и страните от БРИК или като отнема предимствата на Южна Европа чрез натиск върху заплатите, една игра с нулева сума.

В книгата си Герсеман твърди, че Германия се радва на последните дни на мощни демографски предимства, но предстои обрат. Според доклад на Европейската комисия от 2012 г. работната сила ще се свие с 200 000 годишно това десетилетие. Съотношението на възрастова зависимост (колко пенсионера се издържат от работната сила) ще скори от 31% през 2010 г. до 36% през 2020 г. и 57% през 2045 г.

Марсел Фрацшер, ръководител на Германския институт за икономически изследвания (DIW), прави подобна критика в новата си книга, Die Deutschland Illusion. Тя е атака залп срещу фискалния фетишизъм на министъра на финансите Волфганг Шойбле, записан в конституцията като изискване за балансиран бюджетен закон след 2016 г. Това е самозаблуда на една страна, която „почива на лаврите си“, пленник на заблудата, че икономиките са като семейни бюджети. Германия бе подведена от неуместните ласкателството на чужденци, които рядко заглеждаха под капака на германскита машина.

Проф. Фрацшер обвинява германските елити, че са загубили почва по всеки важен въпрос. Инвестициите паднаха от 23% на 17% от БВП след началото на 90-те. Нетните публични инвестиции са отрицателни от 12 години.

Растежът е средно 1.1 на сто от началото на десетилението, което поставя Германия на 13-то място сред 18-те в еврозоната и на 156-то място от 166 страни в света за последните 20 години. Германия изглежда здрава, само защото половината еврозона е полумъртва.

Започналите през 2002 г. реформи на трудовия пазар, които се смятаха за основа на германската конкурентоспособност и бяха натрапени на Южна Европа, не доведоха до ръст на производителността. Данните от ОИСР показват, че ръстът на производителността се свлече до 0.3% годишно в периода от 2007 до 2012 г. в сравнение с 0.5% в Дания, 0.7% в Австрия, 0.9% в Япония, 1.3% в Австралия, 1.5% в САЩ и 3.2% в Корея.

Според проф. Фрацшер, главният ефект от трудовата реформа бе, че компаниите можеха да компресират заплатите чрез трудовия арбитраж. Реалното заплащане падна до нивата от края на 1990-те години. Наследството на Hartz IV е лумпен-пролетариат – 7,4 милиона души, заети на непълен работен ден (освободени от  данъци до €450). Това разкрасява нивото на безработицата, но води до разцепление на обществото, по-неравномерно, отколкото когато и да е в съвременната история. Една пета от германските деца се отглеждат в бедност.

Филип Легран, бивш топ икономист в Европейската комисия, казва, че германският икономически модел работи чрез подтискане на заплатите, за да се субсидира износа в полза на корпоративните елити. Това е нефункционално и колкото повече европейските власти се опитват да разширят този модел в еврозоната, толкова по-опасно става.

Капиталовите потоци в рамките на валутния съюз имат формата на финансиране от доставчика за купувачите на германски стоки, но трябва да е очевидно, че тази структура ще достигне точката на пречупване – за Германия и за еврозоната, ако търсенето във Франция и Италия се срути. Европа вече навлиза в низходяща спирала, повтаряйки грешките от Златния стандарт през 30-те.

http://economix.bg/germanskiyat-ikonomicheski-model-e-pod-natisk



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582423
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031