Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2014 22:47 - САЩ разследват къде са откраднатите милиарди долари от Путин
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2371 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2014 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
САЩ разследват Генадий Тимченко за пране на пари Руският бизнесмен е обект на санкциите срещу Русия, а фирмата му "Стройтрансгаз" се очакваше да участва в строежа на българската отсечка на "Южен поток" Капитал
image

Генадий Тимченко

image

Прокуратурата на САЩ е започнала разследване на пране на пари срещу Генадий Тимченко – един от приближените на руския президент Владимир Путин, съобщи Reuters, позовавайки се на източници в съдебната власт. Щатската прокуратура на източен Ню Йорк е започнала разследване дали крупният търговец на петрол и природен газ Тимченко е прехвърлял пари от незаконни сделки в Русия през финансовата система на САЩ. Министерството на правосъдието също съдейства при разследването.

Сделките, които са станали обект на разследване, са извършвани от фирмата на Тимченко Gunvor Group. Става дума за покупки на суров петрол от руската държавна фирма "Роснефт" и препродаването му на трети лица. Прокуратурата е поискала от фирмата подробни данни за цените, на които тя е продавала петрол на различните си клиенти.
 
В доклад на прокуратурата се казва, че сделките са и от периода, преди Западът да наложи санкции срещу Русия през март заради намесата й в украинската криза. Тимченко – съсобственик на втория по големина производител на газ в Русия "Новатек", беше сред приближените на президента лица, които получиха забрана за пътуване в САЩ и ЕС.  Прехвърлянето на парите на Тимченко може да представлява пране на пари, в случай че бъде установено, че парите са придобити по незаконен начин, например неправомерна продажба на петрол, който е държавна собственост. 
Част от разследването засяга и личното богатство на президента Владимир Путин, като прокурорите ще опитат да установят дали то е придобито в резултат на сходни незаконни действия.

Петролът на Путин?

 
Министерството на финансите на САЩ съобщи, че Путин е инвестирал в Gunvor и вероятно има достъп до средствата на фирмата. Владимир Путин в миналото е признавал, че познава бизнесмена още от 90-те години, но и двамата са отричали да имат делови взаимоотношения. Wall Street Journal отбелязва, че за периода между 2002 г. и 2008 г. Gunvor е увеличила 16 пъти доставките си на руски суров петрол, когато става четвъртият по големина независим износител в света. За първото полугодие на 2014 г. фирмата е спечелила 45 милиарда долара.

Gunvor коментира пред Reuters, че при сделките й никога не е имало посредник между продавача и купувача и "това със сигурност не е била "Роснефт". Това е просто невярно. Никога не сме работили така и никога няма да работим по този начин", съобщиха представители на фирмата.

Компанията не е получила уведомление за разследването. "Фирмата ни е по средата на политическа престрелка. Не можем да коментираме разследване срещу г-н Тимченко", съобщават от фирмата. Говорител на Тимчено отказа да коментира, но добави, че е възможно по-късно да има изявление по въпроса. "Що се отнася до президента
Владимир Путин, той никога не е бил собственик, бенефициент или каквото и да било друго на Gunvor. Той не печели от фирмата и нейната дейност, пряко или не", съобщават от Gunvor.

Генадий Тимченко вече не е пряко обвързан с всекидневната дейност на фирмата – след като беше включен в списъка на санкционираните от САЩ приближени на президента Путин, той подаде своя дял (44%) в Gunvor на изпълнителния директор на компанията Торбьорн Торнквист. "Той (Тимченко – бел. ред.) винаги е отдавал голямо внимание на безупречната дейност на фирмата и пълната й легитимност", се казва в изявление на Volga group – руската инвестиционна фирма на Тимченко – пред РБК. Изявлението напомня, че той е акционер, но не се занимава с работата на Gunvor. Volga group определи обвиненията срещу ръководителя си като "провокация", зад която седят изцяло политически интереси и нямат нищо общо с дейността и сделките, сключвани от Gunvor.

Българската връзка


До началото на август се очакваше "Стройтрансгаз" - собственост на Генадий Тимченко, да участва в строежа на българската отсечка на "Южен поток". На 4 август самият Тимченко обяви, че фирмата му се изтегля от консорциума, който ще строи газопоровода, а на нейно място идва подразделението на "Газпром" "Центргаз". Тимченко обвини намесата на американския сенатор Джон Маккейн, който бил "склонил българските власти да се откажат от проекта" за оттеглянето на "Стройтрансгаз" от българската част на "Южен поток".



http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/11/06/2414336_sasht_razsledvat_genadii_timchenko_za_prane_na_pari/?ref=cheteno24




Гласувай:
4



1. meto76 - САЩ затягат примката около обкр...
07.11.2014 09:04
САЩ затягат примката около обкръжението на Путин

Съдебните органи проверяват трансакциите, с които компанията на милиардера Генадий Тимченко Gunvor е препродавала руски петрол

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sasht-zatiagat-primkata-okolo-obkryjenieto-na-putin--183275/
цитирай
2. valentinsent - Голяма каша е станала:(
07.11.2014 11:55
Голяма каша е станала:(
цитирай
3. podvodni - Нещо не успях да схвана идеята на ...
07.11.2014 16:00
Нещо не успях да схвана идеята на цялата тази информация.
До колкото успях да разбера, "Роснефт" продава петрол на "Карвър" който от своя страна продава същият този петрол на някой друг. Т.е. на лице имаме класическа зделка на покупко-продажба на стока, която, особеннов петролният бранш, е широко използвана по целият свят. Също така иде реч за петрол който е собственост на "Роснефт" след плащането на всички налози и износни мита наложени от руското правителство.
И изведнъж прокуратурата на някакъв си щат от САЩ ( !!!!!) завежда раследване за пране на пари (!!!!!) и неправомерно ( !!!!!) разпореждане с нефт собственост на Русия (!!!!!!!!!) .
Т.е. някаква си прокуратура в някаква си държава има някакво незнайно право да се бърка и разследва дейностите на фирми от друга държава !!! Което, фактически, е пълна олигофрения и наглост.
Което от своя страна, ясно показва, че днешният еднополюсен модел е тотално нежизнеспособен и деструктивен и действията предприети и стартирани за неговото демонтиране са правилни.
цитирай
4. meto76 - Роснефт продава на по-ниски цени ...
08.11.2014 18:18
Роснефт продава на по-ниски цени нефт на фирма, собственост на Путин, която фирма продава нефта на Западните пазари. Класическа схема използвана от Мултигруп на времето, които стояха на входа и изхода на Химко.Така фалираха предприятието.Същото се правеше и с Кремиковци и др.заводи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579759
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031