Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 09:29 - Валентин Златев с личен заместник-министър на екологията
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3382 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 13.11.2014 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Валентин Златев с личен заместник-министър на екологията
  Красимир Живков - вторият заместник-министър на околната среда и водите, който вчера беше назначен със заповед на премиера Бойко Борисов, също е допускал нарушения при упражняване на публична власт. Това установи справка в Доклади на Сметната палата.

 

В понеделник за заместник-министър на околната среда бе назначен бившият депутат от ГЕРБ Павел Гуджеров, който в качеството му на заместник-кмет на Община Раковски е допускал нарушения, според Комисията за защита на конкуренцията. Професионалните биографии на заместник-министрите на околната среда и водите Живков и Гуджеров поставят много въпросителни пред спешната необходимост от възстановяване на доверието от страна на Европейската комисия към ръководството на министерството. Оглавявано от кадъра на ГЕРБ Ивелина Василева, бивш народен представител и бивш заместник-кмет на Бургас, ведомство има за задача спешно да размрази плащанията по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г., по която се очакват загуби в размер на стотици милиони евро към 31 декември тази година. Тепърва МОСВ трябва да договаря с ЕК и новата ОП "Околна среда", по която България се очаква да получи над 3 млрд.лв. до 2020 г., отбелязва БГНЕС.

 

Новият заместник-министър на околна среда и водите Красимир Живков е бил два мандата кмет на Правец. През 2003 г. е излъчен от БСП, а през 2007 г. е преизбран от името на Инициативен комитет. През 2009 г. Живков е назначен от тогавашния премиер Бойко Борисов за Областен управител на София-област. Още през следващата година Сметната палата е установила нарушения в София-област, допуснати под ръководството на Живков. За негово успокоение неправомерни действия са извършвали и предшествениците на Красимир Живков, установяват проверяващите. В началото на 2013 г. Сметната палата излиза с доклад, според който управата на София-област е въвела практика на заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

 

В два случая е допуснато разделянето на поръчки на части, за да се избегне по-тежък режим на възлагане, а при други седем поръчки изборът е направен въз основа само на една оферта. В друг случай след проведена процедура по ЗОП избраната фирма не е внесла пълен размер на гаранцията, която е била определена от възложителя. Сметната палата установява още, че администрацията на Областната управа е отдавала имоти под наем, но без да се провеждат търгове. Нарушения са допуснати и по обществена поръчка свързана с изработването на табели за нуждите на ГКПП "Калотина", която е за сумата от 40 514,13 лв. с ДДС, посочат проверяващите. Отделно за ремонт на козирката на ГКПП-то са дадени над 420 000 лв.

 

През 2011 г. Сметната палата посочва Красимир Живков като едно от 169 представители на държавната и местна власт, за които са установени пропуски при задължителното деклариране на имущество и доходи. От декларацията на Живков, която той подава през 2013 г., когато е освободен от кабинета "Орешарски" става ясно, че новият заместник-министър на екологията има собственост върху 10 имота в Ботевград, Правец и Поморие, като всичките са придобити в периода 2005-2012 г., т.е. когато е заемал публични постове. На името на Красимир Живков се водят и 3 ниви с обща площ от 6 дка, придобити през 2008 и 2011 г., както и лек автомобил "Пежо" на 22 г.

 

Красимир Живков е декларирал и два кредита за общо 65 хил. лв. Новоназначеният заместник-министър на екологията може би е един от малцината българи, които имат собствена часовникова кула. През 2011 г., Живков открива над 10-метрова кула с 3 часовника внос от Италия в двора на вилен имот край Правец. Каменната облицовка на кулата струва над 12 хил. лв., а медният купол е правен от сръбски майстори. Сред гостите на откриването е певецът Веселин Маринов, а сред дарителите е Христо Стоичков, близък приятел на тогавашния депутат от ГЕРБ от София-област Емил Димитров.

 

През 2011 г., бившият кмет на Горна Малина Ангел Желянов обвинява Красимир Живков, че в качеството му на областен управител на София-област в нарушение на закона за и.д. кмет на общината е назначил Иван Ников, по прякор Козунака, който години по-рано е бил кандидат за поста от ГЕРБ.

 

Не е ясно каква ще е реакцията по повод назначението на Живков за заместник-министър на един от коалиционите партньори на ГЕРБ в настоящото управление. През 2010 г. медиите, свързани с лидера на НФСБ Валери Симеонов, телевизия СКАТ и вестник "Десант" излизат с материали, в които се твърди, че Красимир Живков е излъгал, че има диплома за висше образование от Московски младежки институт. В брой 84 от 18.12.2010 г. на в-к "Десант" се посочва, че Живков няма как да притежава диплома за висше образование от ММИ-Москва, тъй като в посочената от него година на дипломиране въпросното учебно заведение все още не е съществувало. "Скандалът обаче няма шанс да бъде подет от останалите медии у нас. Причината е, че Красимир Живков е доверено лице на Валентин Златев", пише в-к "Десант".

 

Тъй като в продължение на повече от 12 г. Красимир Живков не е имал право да развива търговска дейност като кмет и областен управител, то документални връзки между новия заместник-министър на околната среда и водите и фамилията Златеви може да бъде установена чрез участия във фондации и спортни клубове, а такива съществуват. Красимир Живков и бащата на бизнесмена Валентин Златев – Васил Златев през 2003 г. стават членове на Управителния съвет на баскетболен клуб "Сити Юнивърсити", с адресна регистрация в Правец, сочат регистрите. Красимир Живков и Румен Гунински са в управителните органи на Фондация "Възстановяване на правешкия манастир Св. Теодор Тирон" и на Обединен спортен клуб "Правец".

Румен Гунински стана публично известен през 2009 г., когато синът му бе похитен за 41 дни от групата за отвличания "Наглите". Тогава стана ясно, че фирма на Гунински е франчайзър на управлявания от Валентин Златев петролен вносител и дистрибутор. Васил Златев, Красимир Живков и Румен Гунински имат и общи професионални биографии. В различни периоди са кметове на Правец, родното място на сваления преди 25 г. комунистически лидер Тодор Живков.


http://glasove.com/politika/44063-valentin-zlatev-s-lichen-zamestnik-ministyr-na-ekologiqta



Гласувай:
8



1. anonymous1212 - Подписка, протести?
13.11.2014 19:58
В различни сайтове (виж линковете в края) коментиращи пишат, че се организира подписка и протести срещу избора на това лице за зам. министър на екологията.

Някой знае ли нещо за подписката и протестите - къде, кога и т.н.?

http://www.balkanec.bg/krasimir-zhivkov-stava-zam-ministar-v-mosv-23623.html
http://botevgrad.com/news/58070/Krasimir-Jivkov-e-naznachen-za-zamestnik-ministar/?compage=6
цитирай
2. anonymous1212 - Еколози: Опазването на природата не е приоритет на новото правителство
13.11.2014 22:13
В програмната декларация на новото правителство липсват ключови въпроси за околната среда на България. Около това становище се обединиха еколозите от коалиция "За да остане природа в България" и изразиха притесненията си в писмо до медиите.

Коалицията от от неправителствени организации и граждански групи подчертава смущението си и от назначенията на заместник-министрите на околната среда Красимир Живков (бивш кмет на Правец и бивш областен управител на Софийска област) и Павел Гуджаров (бивш заместник-кмет на Раковски и бивш депутат).

Природозащитниците подчертават, че и двамата заместници на министъра Ивелина Василева нямат опит в областта на околната среда, а именно на заместник-министрите се разчита експертно да действат по задачите.

Новата калинка на ГЕРБ
http://prikachi.com/images.php?images/844/7725844L.jpg
цитирай
3. aculata - Като Матросов на амразурата
16.11.2014 20:23
Ивелина Василева министър на околната среда и водите защитава пред Лили Маринкова заместника си:
Звукозапис:
http://bnr.bg/post/100486001/ivelina-vasileva-vav-vtornik-shte-obavim-kolko-shte-e-zagubata-po-okolna-sreda-za-tazi-godina
Текст:
http://www.focus-news.net/opinion/2014/11/16/30743/ministar-ivelina-vasileva-sas-sigurnost-shte-ima-zaguba-na-sredstva-po-op-okolna-sreda-vaprosat-e-dokolko-tya-mozhe-da-bade-minimizirana.html
цитирай
4. energywatch - И не само този зам. министър е негов!
17.11.2014 07:42
Освен
зам. министъра на околната среда и водите Кр. Живков има и други, които са свързани пряко с Фамилията Златеви.
Не изчерпателно изброени:
Министъра на икономиката Божидар Лукарски (по линия на приватизацията)
Зам. министър Антон Павлов (остава още от служебното правителство на близкия със Златев Близнашки) - бивш главен енергетик на ЛукОйл
Самата И. Василева е бивш зам. кмет на Бургас
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578876
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031