Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 20:41 - В. Филипов: "Южен поток" фалира една банка, време е да се види кой е лапал от комисионни
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2014 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image     Русия блъфира дълго време, че ще изгражда „Южен поток“ и сега намери формален повод да се откажат от проекта

Подкупни мошеници спъват всяка добра идея умишлено и ни правят зависими от Москва, за да напълнят собствения си джоб

Не знам какъв енергиен специалист е Румен Овчаров, но трябваше да изчисли, че ако беше тръгнал „Южен поток”, вместо възход в икономиката щяхме да бъдем завинаги поробени от Русия, коментира пред Faktor.bg бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Филипов, добра или лоша е новината, че Русия спира проекта „Южен поток“ през България?

- „Южен поток” е един проект- авантюра, едно неродено отроче, едно измамно намерение, което никога няма да се появи на бял свят. Руснаците просто не могат да го реализират. Дълбоко убеден съм дори, че Русия никога не е имала намерение да строи подобно съоръжение. Преди години още споделих, че този проект е намерение на Русия да изнудва Украйна. Тогава с просто око се виждаше, че руснаците имат желание да присвоят транзитната газопреносна мрежа на Украйна. Русия блъфира, че ще изгражда „Южен поток“ дълго време. Сред управляващите през годините се намериха рубладжии, които твърдят, без да доказват, че това е един високо ефективен проект, че България има интерес, че България ще спечели от него. Този филм вече сме го гледали. Още по мое време искаха да вземат нашите газопроводи чрез техните наместници „Мултигруп” и „Топенерджи”. Заплашиха, че ако не го сторим, ще построят „Син поток“. Присмях им се. Тогава отидоха да строят „Син поток“, но до 2000 г. нямаше техническа възможност за построяване, защото нямаше такава платформа. Сега филмът се повтаря с „Южен поток”. По проект трябваше да направят две тръби от 600 мм с дължина 394-395 км за 2 млрд. долара. Вместо това за 2 г. построиха една тръба за 5 милиарда долара, т.е. пет пъти по-скъпо съоръжение от предвиденото в работния проект. Така се стигна и до “Южен поток”. Този проект беше замислен, за да се изнудва Украйна и да й се вземе газопреносната мрежа, националното богатство. На концесия ли, под наем ли - те са комбинативни да измислят начини, но целта беше само и само да сложат ръка върху Украйна.

- Отказаха ли се наистина руснаците от проекта или това е тактически ход на Владимир Путин да изнудва България?

- Владимир Путин не бих определил като руснак, той е просто е еманация на тази територия. Отдавна руснаците търсеха повод да обявяват защо нищо не се е състояло и най- накрая го намериха. Дори аз, като експерт не мога вече да предположа на каква цена биха го обявили това съоръжение „Южен поток”, след като ви дадох пример, че една тръба 394 км струваше 5 млрд. „Южен поток” беше едно нечистоплътно намерение, в което въведоха и нашата държава да става съучастник и акционер. Никой дори не може да предположи колко милиарда щяха да бъдат вложени на хаос. А ако беше се построил, България щеше да изгуби над 2 милиарда долара благодарение на Румен-Овчаровата аритметика в полза на Русия и щяхме да плащаме огромни суми, много милиарди на Русия от транзитни такси. Този проект беше пагубен. Но аз се опитвам да разбера все пак кой какво подписа по „Южен поток”. Това най-сетне трябва да излезе наяве в пълния си блясък. Може би вече са договорили някакви лични ефекти. Може и да са им преведени част от бъдещите хонорари – особено ако вече са подписали някакви документи. С нетърпение чакам да дойде европейската прокуратура в България, която се създава, и да започне разследване.

- Бившият енергиен министър Румен Овчаров днес изчисли, че загубите от нереализирането на „Южен поток” ще бъдат около 600 млн. евро, както и че България би могла да стъпи на крака, ако съоръжението бъде построено...

- Никак не се учудвам, че един негодник вече е изчислил колко е загубила държавата от спирането на проекта. Румен Овчаров е един пълен негодник, който години наред договаря, подписва все договори, изгодни за Русия, но не и за България. Спомнете си кой денонсира транзитния договор от 1998 г., според който до онзи момент Русия плащаше транзитна услуга през България с 1 млрд. и 400 млн. куб. м газ. След намесата на Румен Овчаров в полза на Русия транзитната услуга се извършва срещу 250 млн. куб. м газ. Какво може да изчисли един човек, който винаги е работил против държавата? Едно се чудя - колко правителства трябва да се сменят, колко години да преминат, за да се намери институция, която да го подведе под отговорност?! Не знам какъв енергиен специалист е Румен Овчаров, но трябваше да изчисли, че не възход в икономиката, а голата истина, че ако беше тръгнал „Южен поток” Русия щеше да пороби България завинаги.

- България като, че ли е орисана да няма грандиозен проект в своите граници. Не се ли повтаря историята с АЕЦ „Белене”- подписи, консултации, пари хвърлени на вятъра, а после нищо?

- Това, че има консорциум, който да строи „Южен поток”, че се назначават хора, че се поемат ангажименти - са само балони. Покрай тези консултации маса хора се оядоха с пари, дори помогнаха на една банка да фалира. Колко енергийни експерти изскочиха от списъците на вложителите, колко фирми от енергийния сектор спестяваха в КТБ. Със сигурност има и други банки, които ще носят последиците покрай консултантските авантюри за „Южен поток”. Най-после трябва да се спре това залитане, да започнат съдебни процеси и всички, които са се занимавали с такава дейност да бъдат разследвани и съдени, но не от български следователи и прокурори. От „Южен поток”, както и при „Белене” се откраднаха някакви пари - за подписи, консултации, хонорари. Двата проекта ще останат горчив спомен за държавата от Големия шлем на Гоце и от неговия главатар Румен Овчаров, не разбира се без помощта на другия разбойник – Иван Костов и Евгений Бакърджиев. Това направиха от нашата държава в прехода – грабежи и вкарване в неизгодни схеми. Подкупни разбойници и негодници, които само гледат пари! Той (б.ред. Румен Овчаров) тръгнал да изчислява какво ще загубим и какво ще спечелим след 30 години. Тогава, уверявам ви, ще има съвършено различни технологии. Ние имаме газови находища, да се хванем в ръце и да ги разработим, а не да викаме, че нямаме алтернатива. Нямаме алтернатива, защото ни управляват подкупни мошеници, които спъват всяка идея умишлено и ни правят зависими от Москва, за да напълнят собствения си джоб.

- Какво трябва да направи кабинетът на Бойко Борисов при създалата се ситуация?

- На правителството трябва да стане пределно ясно, че „Южен поток” – “Бог да го прости!” и да приемат изявлението на Владимир Путин с гордо вдигната глава. Втората задача на кабинета обаче е по-сложна - да предприеме една мащабна ревизия за това кой кого е консултирал, кой какво е предлагал, кой с кого е обвързан и да изчисли има ли последствия, и колко са щетите от тази авантюра. Нашата държава винаги е страдала от синдрома „енергийна недостатъчност”, а енергетиката ни е управлявана от престъпници, мошеници и некомпетентни правителствени ръководители. Лесно е да обявиш енергетиката в колапс, но нека първо видим кой какви решения е вземал, кой ни вкарва в подобни авантюри и каква е цената, която сме заплатили? Тук се говори за стотици милиони кражба, която трябва да бъде разследвана. Иначе имаме една огромна по мащаби прокуратура, която е добре заплатена, а и комисиони си получава, но години наред не разследва кой ограби държавата с неизгодни енергийни проекти и договори. Това е най-важната задача пред Бойко Борисов -разследване и радикална промяна. Ние сме уж в Европа, а живеем по маниер като руснаци - в духа на колективната безотговорност.
 

http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/33530-vasil-filipov.html



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617283
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930