Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 10:19 - Защо американското общество защитава своята полиция?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.12.2014 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо американското общество защитава своята полиция?



В коментарите в нашите медии за последните случай, в които американската съдебна система отказва да се образуват дела срещу полицаи действията, на които са довели до смъртта на афроамериканци, личи явно непознаване на особеностите на правосъдието в САЩ.

"В САЩ както и във Великобритания и нейните бивши колонии заседателното жури се произнася по това дали подсъдимият е виновен или невинен, а не по размера и изпълнението на наказанието, което е отговорност на съдията. У нас както и в повечето европейски държави (континентален модел) заседателите имат равен глас със съдията и решават заедно всички въпроси по делото - както за установяването на фактическата обстановка, така и за правната квалификация."

Това означава следното : в САЩ съдебните заседатели са тези, които вземат важното решение "ВИНОВЕН" или "НЕВИНЕН". Ролята на съдията е единствено да следи за реда в съдебната зала, съответно за реда за събирането и представяне на доказателствата от страните и да се произнесе за размера на наказанието, при условията, че съдебните заседатели приемат подсъдимия за виновен.

Ето какво прочетох в статия за съдебните заседатели у нас и в щатите:

"… Не сте прави, ако си мислите - какво толкова интересно има в тези съдебни заседатели, които напълно в традициите на съветската ъндърграунд литература са имагинерна група граждани, "наставлявана" постоянно от Остап. Социалистическият съдебен заседател остана невъзпят и неекранизиран за разлика от американския. Американците като хора, за които законът е над всичко, са издигнали в култ статута на съдебния заседател. Жителят на Харлем или на градчето Брънзуик в Охайо иска да се почувства значим поне веднъж в живота си. Много често единственият шанс за това е да бъде избран в журито на съдебните заседатели. Ако към делото, в което участват, има силен обществен интерес, мнозина започват да се възприемат като филмови герои."

Важното, което трябва да се знае е, че всеки пълнолетен американски гражданин с избирателни права може да бъде избран да бъде съдебен заседател. Избора става на случаен принцип, от компютър, от списъка с избиратели. Съдебния заседател е обикновен американец – продавач в магазин или на бензиностанция, учител, лекар, строител. Всеки американец е длъжен по закон да се яви, след като е избран по съответното дело за член на журито. Времето, през което е отделен от обичайните си задължения, съответно е на издръжка на съда. Доколкото знам защитата на подсъдимия има право да отхвърли определен брой кандидати за съдебни заседатели и т.н.  Правилата са много.
Но важното в случая, е че съдебните заседатели са еманация на гражданското общество в Америка. Съдебните заседатели са американското общество при правораздаването. Тяхното мнение до голяма степен представлява една социологическа извадка на мнението на обществото по даден казус.
Стигаме до въпроса защо американското общество защитава своите полицаи? Глупав въпрос! Защото защитава себе си, защитава реда и законността, своята собственост и своята сигурност от лица, които не искат да живеят по правилата. А демокрацията не е свободия, както я разбират в България, а напротив живот по законови правила, издадени от законно избран парламент на свободни избори. Няма как нормален гражданин да застане зад лице, което се опитало да вземе оръжието на полицай. Няма как лице оказало съпротива при арест да бъде толерирано от американец вярващ, че:  "всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие. И за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните. Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие." (Декларацията за независимост на САЩ приета от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г.
Съдебната система с жури е тази гаранция за сигурността и щастието на американеца и тя е закрепена в V и VІ поп
равка на Конституцията

Поправка V (1791)

Никой човек не ще бъде подвеждан под съдебна отговорност за престъпление, за което може да се наложи смъртно наказание, или за друго позорящо престъпление освен след представянето или писмено обвинение на голямо жури от съдебни заседатели, освен в случаите, възникващи в сухоземните или морските въоръжени сили или в милицията, когато се намира на действителна служба по време на война или обществена опасност. Както и на никой човек няма да бъде застрашен живота, свободата, репутацията и имуществото му два пъти за едно и също престъпление. Нито ще бъде принуждаван в наказателен процес да свидетелства срещу себе си, нито ще бъде лишаван от живот, свобода или собственост без надлежно проведен съдебен процес. Нито ще се отнема частна собственост без предоставянето за нея на справедливо обезщетение.

Поправка VІ (1791)

Във всички наказателни преследвания обвиняемият ще има правото на бърз и публичен съдебен процес чрез безпристрастно жури от съдебни заседатели от щата или окръга, където е извършено престъплението, като този окръг ще бъде предварително установен от закона. Обвиняемият ще има и правото да бъде информиран за естеството и причината на обвинението; ще има правото да бъде изправен лице с лице пред свидетеля, който дава показания срещу него; ще има правото на задължителен процес за намирането и даването на показания от свидетели в негова полза, както и на правото на помощ от правоспособен юрист за защитата си.

 

http://photos.state.gov/libraries/bulgaria/231771/PDFs/US-Legal-system-bg_001.pdf



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622675
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930