Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2014 14:15 - Съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на председателя Владимира Янева
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1673 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на председателя Владимира Янева

От Дневник     image

Председателят на СГС Владимира Янева досега не е коментирала последните скандали, свързано с управлението на съда.
Фотограф: Красимир Юскеселиев

С писмо до Висшия съдебен съвет с копие до председателя и заместник-председателите  на Софийския градски съд 15 съдии СГС поискаха оставката на председателя Владимира Янева и заместниците й, и настояват за задълбочена проверка на управлението на съда.
Досега се е случвало магистрати да направят обръщение срещу наминация на някой за административен ръководител, но не е имало случай да поискат официално отстраняване на шефа си.

 В писмото подписалите го съдии заявяват,  че поредният случай, в който общественото внимание е ангажирано със съмнения за разпределението на дело в СГС

не е частен случай, а е проява на системен проблем, отговорност за който носят както ВСС, така и част от ръководството на СГС

С писмото се изразява позиция, че съдиите в съда не разполагат с други механизми за решаване на този системен проблем, освен да се разграничат от порочните практики и да сезират Висшия съдебен съвет с искане да бъде извършена цялостна проверка на управлението на Софийски градски съд. И  да призоват отговорните за спазването на принципа за случайно разпределение на делата в съда

да се оттеглят поради опасността доверието в СГС да бъде сринато по непоправим начин

Писмото е внесено днес във ВСС. Повод са последните скандали около СГС и системата за случайно разпределение, както и казусът с делото за несъстоятелността на два български клона на  френско търговско  дружество.
image

Писмото на съдиите от СГС

Изтегляне



"Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийския градски съд, в конкретния казус – относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него", започват писмото си съдиите.
image

Подписите на съдиите от СГС

Изтегляне



Според тях

проблемът е вследствие от бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше


както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда. 
В писмото си съдиите уточняват, че пред настоящото ръководство на СГС редовно са поставяни въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на посочваните от нас проблеми.

"Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система.

За да им се противопоставим ефективно на лошите практики, явно не е достатъчно само да не участваме в тях, казват съдиите.

Редовите съдии нямат механизъм за предотвратяване на подобни процеси, ВСС трябва да направи това

Затова те настояват ВСС да извърши задълбочена проверка на управлението на Софийския градски съд.

И апелират ръководството на своя съд, което осъществява правомощията по чл. 35, ал. 4 от Правилника за съдебната администрация във вр. с чл. 9 ЗСВ /за прилагане на случайния принцип за разпределение на делата/ да се оттегли. Защото нямат доверие в действията му.
"Безпокоим се, че авторитетът на Софийския градски съд, в който работим, ще се срине непоправимо", завършват писмото си съдиите.

Темата за отговорността на ръководството на съда беше пренебрегната от мнозинството във ВСС, които не приеха предложението на колегата си Калин Калпакчиев да се потърси отговорност от председателя на съда. 
Вчера министърът на правосъдието Христо Иванов също обърна внимание на този въпрос.

Според Закона за съдебната власт  отговорно за разпределението на делата на случаен принцип е ръководството на съда.

Досега председателят Владимира Янева и заместниците й не са дали логично обяснение за  нарушенията при разпределянето на делото за несъстоятелността на КТБ, които бяха посочени в доклада от проверката, огласена пред ВСС на 27 ноември.

Междувременно нашумя другото дело за несъстоятелност - на клоновете на френската фирма след сигнала на френския посланик.  По този повод днес пред  БиТиВи - парадоксално - започна да дава оправдателни обяснения за разпределението на делата съдията по делото Румяна Ченалова, без това да е в нейните компетенции. От което мълчанието на ръководството на Софийсикя градски съд става още по-натрапчиво, наред с липсата на намерение от страна на ВСС да потърси обяснение от председателя и заместниците.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/10/2435542_sudii_ot_sofiiskiia_gradski_sud_poiskaha_ostavkata_na/





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620775
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930