Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 14:31 - Защо Саудитска Арабия използва петрола като оръжие
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2014 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Саудитска Арабия използва петрола като оръжие Една от причините е дълбокото съперничество между сунитския Рияд и шиитския Техеран Капитал
image

Саудитците са обезпокоени от стопяването на ледовете между Запада и Иран.
Скорошната среща на страните от ОПЕК във Виена най-накрая разкри това, което светът подозираше от месеци, пише в анализ на британската ВВС. Саудитска Арабия играе политически игри чрез петрола, принуждавайки организацията да остави сегашните нива на продукция от 30 млн. барела на ден и така да продължи спадът в цените.
 
Цената на суровината се срина с 35% през 2014 г. до под 70 долара и въпросът е защо саудитците рискуват отношенията си с другите членове на ОПЕК, като отслабват картела. Става въпрос за игра с високи залози и в дългосрочен план тя ще донесе известна вреда на Рияд, но засега той не мисли за това. От петролния шок от 1973 г. насам Саудитска Арабия разбра каква роля може да играе в регионалните и глобалните въпроси, като пуска и спира кранчето. С увеличаването на продукцията от страна на САЩ би било разумно да се предположи, че саудитците ще намалят доставките, за да се поддържа здравословен баланс. Вместо това обаче Рияд направи обратното.
 
Покачващо се напрежение  
Саудитска Арабия иска да разклати по-уязвимите шистови производители на петрол в САЩ, както и да запази пазарния си дял. Но има и друга причина – страната чувства, че притесненията й не се взимат под внимание нито от нейните партньори на запад, нито от тези в региона. В студената война между саудитците и Иран победата на едните е възприемана като загуба на другите. А Рияд се опасява от стопяването на ледовете между Техеран и Вашингтон, които вървят към сключване на сделка относно иранската ядрена програма. За него иранският президент Хасан Рохани е лицето на един режим, на който той няма доверие и който се опитва да доминира Близкия изток.
 
Действията на Техеран в региона са дори още по-притеснителни за Саудитска Арабия от ядрената му програма. В Ирак иранците подпомагат местните войски в борбата с "Ислямска държава". В Сирия, където водената от САЩ коалиция извършва удари срещу групировката, натискът върху иранския съюзник Башар ал Асад, изглежда, отслабва. Преди имаше решимост той да бъде свален от власт, а сега съществуват спекулации, че Западът ще трябва да преосмисли сътрудничество с него, за да може да се пребори с по-голямата заплаха в лицето на "Ислямска държава". Подкрепян от иранските пари и "Хизбула", както и от поддръжката на Русия в Съвета за сигурност на ООН, Асад засега изглежда уверен. Освен това на южната и източната граница на Саудитска Арабия шиитските бунтовници в Йемен и протестиращите в Бахрейн само допринасят за чувството, че страната е обградена от иранските сили от всички страни.  
 
Затова Рияд е взел решението да отвърне на удара. И предвид това, че не иска да бъде въвлечен във военна конфронтация с Техеран, той търси друг начин да му се противопостави. И го прави, като бърка в джоба на иранците. Иранската икономика разчита силно на въглеводородите, които съставляват около 60% от приходите от експорт и осигуряват 25% от общия БВП за 2013 г. В допълнение саудитците получават и шанса да се разправят с Русия, която е съюзник на Асад, като клатят икономиката на страната и причиняват срив на рублата. Да удариш с един куршум два заека изглежда като хитра политика, особено след като е малко вероятно това да доведе до военна ескалация, каквато Рияд иска да избегне.
 
Докога така?  
Но докога Саудитска Арабия може да играе тази игра? Реалистично няколко месеца, но ако цената на петрола продължи да спада, тя ще трябва да преосмисли стратегията си. Въпреки че Рияд се опитва да разпростре авторитета си в региона, което без съмнение ще причини тревога в Техеран и Москва, използването на петрола като оръжие не може да реши някои от най-належащите проблеми в Близкия изток. "Ислямска държава" управлява голяма територия в Ирак и Сирия и наскоро заяви своята враждебност към династията Ал Сауд. Евтин петрол ще продължава да идва от тази територия, носейки значителни приходи на групировката. И въпреки че саудитците имат успех при ударите срещу цели на "Ислямска държава", това не е достатъчно за нейното поражение, освен ако САЩ и Иран не си сътрудничат за решаването на проблема. А това в крайна сметка може да бъде прието с неохота от Рияд.
 
По подобен начин саудитците ще трябва да се съгласят и с някаква форма на сделка между Техеран и Запада относно иранската ядрена програма, ако искат да се избегне война в региона. Но взаимното недоверие остава дълбоко и заплахата от "Ислямска държава" не изглежда да е спряла Рияд да опитва да се наложи над Иран.  
 
Същевременно през седмицата стана ясно, че ОПЕК може да свика предсрочна среща, ако цените на петрола продължат да спадат. Според анализатори това ще се случи през първото тримесечие на 2015 г., като натискът идва от финансово притеснени страни като Иран, Ирак и Венецуела. | Капитал Daily


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/12/11/2436686_zashto_sauditska_arabiia_izpolzva_petrola_kato_orujie/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583387
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031