Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2014 22:41 - Двама депутати от ГЕРБ се простиха с парламента след публикации в 24 часа за корупция за милиони!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 30.12.2014 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Двама депутати се простиха с местата си в парламента след публикации в "24 часа". Доброслав Димитров от ГЕРБ напусна 42-народно събрание само седмица след материал за свързани с него фирми, спечелили милиони от обществени поръчки. Формалното обяснение от партията е, че иска да продължи обучението си в САЩ. Антоний Йорданов пък отпадна от избираемите места за 43-о НС. Случайно или не преди това писахме как дъщеря му е съдружник с разстреляния в Ботевград бизнесмен Семко Семков. Интересите на двамата са покрай ловните стопанства.  

 Вижте подробности.

Доброслав Димитров:

 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3513059

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3659646

 Антоний Йорданов:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255728

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258954

 

Ето и цялата история:

 

Фирма, свързана с депутат от ГЕРБ, печели 4 обществени поръчки за 30 млн. лв.

 

29,7 млн. лв. с ДДС е сумата по обществените поръчки, които печелят 4 консорциума в рамките на три месеца през 2012 г.

Общото между тях е, че с различен дял от капитала се включва една фирма - "Америкор" ООД. Тя е създадена през 2005 г. от Доброслав Димитров и брат му Илиян. 36-годишният Доброслав е втори мандат депутат от ГЕРБ и организационен секретар на партията. Повече е известен като IT дизайнер и създател на известната компютърна игра "Империя онлайн", но се оказва, че е вещ и в управлението на строителните дейности.


42-годишният Илиян е общински съветник в Монтана, също от ГЕРБ. Двамата са синове на Дилян Димитров, един от последните директори на металургичния комбинат "Кремиковци" преди приватизацията му. 
Доброслав Димитров е депутат през 2009 г. През декември 2011 г. прехвърля дяловете си в "Америкор". В декларацията си пред Сметната палата е посочил, че е безвъзмездно. Същото прави и брат му. Новият собственик и управител е Йордан Илиев. Според запознати с бизнес империята на семейството новите акционери
и управители са подставени лица, а контролът продължава да се осъществява от членове на фамилията Димитрови.


Месец след като "Америкор" ООД вече има нови собственици, фирмата ударно влиза в 4 консорциума, създадени специално да участват в точно определени конкурси за обществени поръчки и ги печелят всичките. След провеждането на 2 от търговете Йордан Илиев продава фирмата на трето лице - Венцислав Илиев. Под негово ръководство консорциуми с участието на "Америкор" печелят още два проекта. 
Три от поръчките за милиони са финансирани от Брюксел по програмата за развитие на селските райони. До този момент фирмата на Доброслав Димитров и брат му не е участвала в работа с публични средства и не се е явявала на конкурси за такива, сочи справка в Агенцията по обществени поръчки. Собственик и управител на "Америкор" днес е 66-годишният Венцислав Илиев от Монтана - областта, в която консорциумите с участието на фирмата работят по обществени поръчки за 30 млн. лв. "24 часа" се свърза с телефон на фирмата за повече информация. Вдига служител, който обяснява, че Венцислав Илиев не е в офиса и ще му предаде молбата ни за разговор, но това не се случва.


Служителят посочва, че офисът е в монтански хотел. Всъщност "Америкор" е регистрирана в София, а в северозападния град е клонът на дружеството. Софийският офис е регистриран на адрес в последния блок, тип комуналка, на кв. "Западен парк" в непосредствена близост до "Факултета". Там живеят само частни лица и по нищо не личи, че в неугледната комуналка е регистрирано седалището на фирма, която работи с милиони по обществени поръчки. 
"24 часа" потърси бившия собственик на "Америкор", депутата Доброслав Димитров, но в продължение на седмица той не отговаря на мобилния си телефон. Помолен за повече информация по казуса чрез пресаташето на парламентарната група на ГЕРБ, той отново остава неоткриваем. Колегите му казват, че
не е идвал в
парламента
отдавна
и сигурно е в чужбина. 
Телефона си вдига единствено бизнесменът Йордан Илиев, който купува дяловете на "Америкор" ООД от двамата братя в края на 2011 г.
Казва, че вече няма нищо общо с нея, но след това потвърждава, че е бил собственик и управител на дружеството, когато то печели 2 от обществените поръчки в консорциум с други фирми. "Америкор" била поканена от други големи строителни фирми да участва в проектите, защото имала специалисти и налична техника за работа.След това я продава на Венцислав Илиев, техник в "Америкор", под чието ръководство фирмата се включва в другите 2 консорциума, а общата фамилия на тримата поредни собственици е съвпадение и нямат роднинска връзка помежду си.

 

Фактите показват, че
събитията след
прехвърлянето
на "Америкор"
се развиват
светкавично: 
На 29 декември 2011 г., дни след смяната на собствеността на "Америкор" ООД, монтанската община Медковец обявява обществена поръчка за изграждане на канализация в с. Расово на стойност 4,8 млн. лв. без ДДС. 
На 9 февруари 2012 г., две седмици преди края на срока за подаване на документи, е регистрирано "Еко Строителство Расово" ДЗЗД. "Америкор" влиза с 20 процента от капитала, а по 40 процента имат други две, вече утвърдени в бизнеса дружества. По-късно "Еко строителство Расово" печели обществената поръчка сред 4 подадени оферти. 
На 17 януари 2012 г. Община Козлодуй обявява обществена поръчка за изграждане на защитна дига по брега на р. Дунав до отоплителната централа в града. Стойността е 10,8 млн. лв. без ДДС. 
На 14 февруари 2012 г., три дни преди крайния срок за подаване на оферти, "Америкор" се регистрира в друг консорциум - "Хидро Пристан", отново с 20 процента от капитала. Съответно 50 и 30 процента са собственост на други две големи и известни фирми. По-късно "Хидро Пристан" ще спечели и тази обществена поръчка сред 7 оферти.
На 16 февруари 2012 г. община Чипровци обявява обществена поръчка за реконструкция и модернизация на стадион и басейн в града на стойност 4,7 млн. лв. 
На 21 март същата година, 7 дни преди крайния срок за оферти, се създава консорциумът "Северозапад Билд". "Америкор" вече е с 50% участие там, а другите са на голямо дружество, което е и в "Хидро Пристан". 
"Северозапад Билд" с участие на "Америкор" печели и тази обществена поръчка сред 7 оферти на други кандидати.
На 7 февруари 2012 г. от община Георги Дамяново са обявили поредната обществена поръчка, която е спечелена от консорциум с участието на "Америкор". Тя е за изграждане на канализация и пречиствателен модул в с. Копиловци. Крайният срок за закупуване на документацията е 23 март. Стойността - 4,6 млн. лв. без ДДС. 
Неслучайно ден
по-рано е
регистриран
и последният
консорциум,
в който с 33 процента влиза "Америкор" - "Хидро АДП". Останалото дялово участие е поделено между други две фирми. Без изненади и това ДЗЗД печели обществената поръчка, за която кандидатства в конкуренция с други двама кандидата. Договорът е сключен чак през март 2013 г. след обжалване в комисията за защита на конкуренцията (виж карето).
Така само за месец и половина фирмата на депутата и брат му влиза в 4 консорциума, които се регистрират специално за участие в конкретни обществени поръчки. И 4-те са с предмет на дейност строителни дейности и до този момент работата по тях продължава.

Братът Илиян е осъден условно за смъртта на дете

На 13 декември 2013 г. Върховният касационен съд признава за виновен Илиян Илиев от Монтана. Братът на Доброслав и негов съдружник в "Америкор" преди прехвърлянето на фирмата се разминава със затвора. Присъдата е година и половина условно. Обвинението срещу него е, че поради немарливо изпълнение на регламентите е допуснал смъртта на момче.
През лятото на 2007 г. 16-годишният ученик Емил Стоянов е на басейн в развлекателния комплекс "Аугуста" в Монтана, стопанисван от едноименната фирма "Аугуста 2000". Тя е собственост на Илиян и Доброслав Димитрови, а дял има и съпругата на бъдещия депутат от ГЕРБ Сара. Управител обаче е само Илиян и затова той е подведен под наказателна отговорност. 
Условната присъда за Илиев по наказателното дело не му пречи на обществената кариера, защото той и до днес е общински съветник в Монтана. Председател е на комисията по обществен ред, борба с корупцията и безопасност по пътищата.
Илиян Илиев е най-крупният бизнесмен във фамилията. Управлява няколко успешни фирми в областта на строителството и туризма.

Бащата е последният държавен директор на "Кремиковци"

63-годишният Дилян Димитров е баща на депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров. Другите му синове - Илиян и най-малкият Дилян, също са бизнесмени. 
Димитров-баща е роден в монтанското село Митровци. Той е последният директор на държавния металургичен комбинат "Кремиковци", където преди това е главен инженер. 
За разлика от синовете си, които са свързани с ГЕРБ, Дилян Димитров има друга политическа ориентация. През 2000 г. става учредител и член на партията "Българска евродесница" заедно с депутата от НДСВ Алеко Кюркчиев.
През 2005 г. Дилян Димитров е включен в листата на "Новото време" за парламентарните избори, но не влиза в парламента. Четири години по-късно това ще направи средният му син Доброслав като кандидат на ГЕРБ от 25-и МИР в София. 
Дилян Димитров също е в бизнеса заедно със синовете си. Той е управител и съсобственик на "Америкор - България". Единствено софийският адрес на фирмата съвпада с този на шампиона по обществени поръчки в строителството "Америкор" ООД. Иначе "Америкор - България" развива хотелиерство, ресторантьорство и транспорт.

КЗК два пъти се намесва за спорове по поръчките

Два от консорциумите, в които участва "Америкор" ООД, печелят обществените поръчки след обжалване на търговете в Комисията за защита на конкуренцията. Когато "Северозапад Билд" кандидатства за стадиона и басейна в Чипровци, общината излъчва друг победител - "Хидростроителство" ООД. "Северозапад Билд" е отстранен от участие заради разминаване в количествата строително - монтажни дейности, предложени от консорциума с тези, които се изискват по поръчката. Решението на комисията към общината излиза на 18 май и от "Северозапад Билд" веднага сезират КЗК. Решението на държавния орган е в тяхна полза. Процедурата е върната в началото. След повторната оценка на офертите "Северозапад билд", в който е "Америкор", печели. 
Другата обществена поръчка, която консорциумът "Хидро АДП" с участието на "Америкор" ООД печели след обжалване в КЗК, е за водопровода в село Копиловци, община Георги Дамяново. За поръчката първоначално е обявен за победител "Джи пи груп". След обжалване държавният орган начело с Петко Николов отменя решението на комисията по определяне на изпълнител и връща преписката за ново решение. То обаче е същото. Следва нова жалба в КЗК и тя отново е уважена. Решенията на КЗК са категорични и дори не са обжалвани в съда от другите кандидати по обществените поръчки

 

 Фамилията печели от спедиция, хотели и строителство

Името на основаната през 2005 г. фирма "Америкор" едва ли е случайно предвид биографията на Доброслав Димитров. Той е завършил висшето си образование в САЩ. Там открива и съпругата си Сара, която днес живее с него в България и носи неговата фамилия. 
Когато Димитров се връща в родината, влиза в семейния бизнес, който вече е развит от баща му Дилян и брат му Илиян. Семейството притежава строителни и транспортни фирми, както и хотели. От 2002-а Димитров и съпругата му са съсобственици заедно с Илиян Илиев на фирмата "Аугуста 2000", която държи развлекателния комплекс в Монтана. 
През 2009 г. заедно с приятеля си Мони Дочев създават най-известната българска онлайн игра "Империя онлайн". Днес за фирмата им работят 150 души. 
Освен в 4-те консорциума, които ударно печелят обществени поръчки през 2012, ООД-то "Америкор" има дялове и в "Уолтън Асошиейтс", която проектира и строи хотели. 
Димитров излиза от управата на повечето фирми, в които има участие, а по-късно се разделя с дяловете от капитала им.
Днес според декларацията му пред Сметната палата е съсобственик само в "Империя онлайн". Брат му Илиян обаче продължава да движи мащабен бизнес в Монтана, където е и общински съветник.

 

Депутат от ГЕРБ напуска парламента, заминавал за чужбина

 Доброслав Димитров заявява:

"Моето излизане от 42-то Народното събрание не е нито "внезапно" нито "изненадващо" - ръководството на партията беше уведомено за това мое намерение преди повече от 7 месеца. Причината е желанието ми да продължа своята специализация в чужбина, което автоматично поставя групата на ГЕРБ да работи с един човек по-малко. Моето излизане позволява на групата да продължи да работи пълноценно в пълния си състав. Благодаря на всички и най-вече на ръководството за подкрепата и разбирането. Аз оставам част от ГЕРБ и партията ще продължи да разчита на мен".

 

Депутатът Антоний Йорданов, чиито джипове бяха запалени през януари в Пловдив, ще се размине с трети мандат в 43-ия парламент.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ го маха от листата, научи "24 часа". Той беше поставен на избираемото 7-о място в Пловдив-град, където мандатите са 11, а хората на Бойко Борисов вкараха 6-има депутати на предишните избори. Самият лидер на ГЕРБ ще е водач там, както първи писа "24 часа", но се очаква да влезе отново от София и така да освободи още 1 мандат за Пловдив.

След убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков стана ясно, че Антоний Йорданов е бил близък със застреляния, а "24 часа" установи, че дъщерята на ексдепутата Стефка Йорданова е съдружник на Семков.

Разкритието шокирало партийната централа, още повече че убитият предприемач е бил близък на Емил Димитров, който се отцепи в БАСТА.

В ГЕРБ предполагат, че и Йорданов може да има нещо общо с отцепниците. Със Семков се били сближили по ловджийска линия.

"Виждал съм го веднъж или два пъти, познаваме се, но не сме били близки. Семков беше приятел с други хора", лаконичен бе Йорданов.

В ГЕРБ обаче са категорични, че пловдивчанинът е със спорна репутация и трябва да бъде изваден от листата. 59-годишният бизнесмен е председател на районната организация на ГЕРБ в "Тракия", откъдето е бил номиниран. През зимата бяха запалени 3 джипа на семейството му.

След убийството на Семков пред къщата му в Ботевград бяха паркирали лимузини с пловдивска регистрация. Той има различни бизнеспартньори в града под тепетата. 24-годишната дъщеря на Йорданов Стефка е една от тях. Двамата са съдружници във фирмата "Семан хънт", регистрирана през март 2013 г. Семков и Йорданова имали интереси и в бизнеса с дивечовъдни и лесовъдни дейности. В друга фирма - "Натура Оптима", тя е партньор със сина на бившия банкер Славчо Христов - Чавдар. Дружеството е спечелило конкурс през 2012 г. за стопанисване и ползване на дивечовъден участък "Омана" край Доспат с площ от 2000 хектара. Семко Семков пък държи на концесия ловен участък в с. Литаково. И двата конкурса на бизнес партньорите са спечелени от Държавната агенция по горите, когато тя е била под контрола на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504979



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615658
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930