Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 11:04 - Потенциален конфликт на интереси по върховете на БНБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1847 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.02.2015 11:06



Потенциален конфликт на интереси по върховете на БНБ Братът на шефката на "Банков надзор" Нели Кордовска е ръководен кадър в ПИБ Росен Босев image

Потенциален конфликт на интереси спи в ключовото управление на "Банков надзор", научи "Капитал Daily". Братът на Нели Кордовска, която ръководи звеното, което по закон следи за работата на българските банки, заема управленски пост в поднадзорната Първа инвестиционна банка. Става дума за Румен Стамов, който е директор "Частно банкиране" в ПИБ.

Този факт, който беше потвърден пред "Капитал Daily" от три независими източника, не е общественоизвестен поради простата причина, че декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна в интернет.

Фактът, че има засичане на роднинска и професионална връзка, не е проблем сам по себе си. В същото време това обстоятелство би следвало да е известно на обществото и да се има предвид, в случай че Нели Кордовска взима решения, които могат да засягат дейността на работодателя на брат й. Още повече че предвид чувствителната ситуация с банковия сектор в България и факта, че вече един ръководител на "Банков надзор" е обвинен в неупражнен контрол (отстраненият Цветан Гунев), добрата практика изисква от БНБ да създаде вътрешни механизми за превенция за потенциалния конфликт на интереси на Кордовска. От 2007 г. тя е главен директор на управление "Банков надзор", а към момента е изпълняващ длъжността подуправител на мястото на Гунев.  

Изгубени в отговора

Попитахме БНБ дали Нели Кордовска е подавала декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и дали въпросната декларация е достъпна. Конкретните въпроси бяха дали е декларирано от ръководителката на "Банков надзор", че брат й заема ръководен пост в поднадзорно лице, дали Нели Кордовска е взимала решения, които имат пряко отношение към банката, в която работи брат й, бил ли е деклариран от нея потенциален конфликт на интереси при взимането на тези решения и каква е създадената в БНБ организация за преодоляване на потенциалния конфликт на интереси.

На така поставените въпроси от БНБ отговориха, че Нели Кордовска е подала декларация и това обстоятелство е "оповестено на интернет страницата на Българската народна банка (БНБ), като са спазени изискванията на Закона за защита на личните данни".

Без да е ясно на кой въпрос отговарят, от банковия надзор казват, че случаят, за който става дума, "се отнася до сигнал относно изнесена от вестник "Капитал" информация, представляваща банкова и професионална тайна, и няма нищо общо с цитираната от вас банка", както и че БНБ "никога не е взимала и няма да взима решения под какъвто и да е медиен натиск".

Миналата седмица стана ясно, че Нели Кордовска е сезирала прокуратурата заради публикации на "Капитал" около кризата с КТБ от миналото лято. Така и обаче не става ясно защо в централната банка свързват двете събития и дават обяснения за това в отговорите си по въпроси за потенциалния конфликт на интереси на директора на "Банков надзор".

Декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна на сайта на БНБ, където
единствено е отбелязано, че тя е подала такава. Юристи коментираха пред "Капитал", че БНБ най-вероятно се възползва от неяснота в закона, който казва, че "декларациите се обявяват на интернет страницата" при спазване на Закона за защита на личните данни.

От години институциите, които не са радетели на прозрачността, тълкуват тази разпоредба, като единствено обявяват факта, че даденият служител е подал декларацията си. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) по този въпрос обаче е категорична - трябва да се качват самите декларации със заличени лични данни (бащино име, подпис, размер на кредита, но не и към коя институция е и т.н.). "Няма никакъв смисъл от декларации, които стоят заключени в нечия каса. Те са инструмент за обществен контрол и трябва да бъдат публични", коментира преди няколко месеца и.д. председателят на комисията Николай Николов,
цитиран от "Правен свят".

 

Още един необяснен конфликт

В понеделник
блогърът Мирослав Иванов публикува факсимиле от бордеро, според което Нели Кордовска е изтеглила 64 хил. евро на 19 юни, или ден преди БНБ да постави Корпоративна търговска банка под специален надзор. Това поражда потенциален конфликт, доколкото предвид служебното й положение е вероятно Кордовска да е разполагала с повече информация за реалното състояние на банката от публично известната и за намерението на БНБ да я постави под специален надзор . Публикуваният документ не е с подпис и печат. "Капитал Daily" не можа да потвърди неговата автентичност, но според информация на вестника Нели Кордовска е била клиент на КТБ. Информацията за извършеното теглене на 19 юни 2014 г. не беше потвърдена от източника ни (добавено в 20:33, 2.02.2015 г.)

Пред "Капитал" Нели Кордовска коментира, че позицията й по въпроса с местоработата на брат й се изчерпва с отговорите на БНБ, а по въпроса за това дали има депозит в КТБ заяви, че е в работна среща и да я потърсим по-късно. Впоследствие ръководителят на "Банков надзор" не вдигаше мобилния си телефон.



http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/02/2464870_potencialen_konflikt_na_interesi_po_vurhovete_na_bnb/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14622205
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930