Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 16:09 - 2,40 лв. за долар през 2017 година
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2387 Коментари: 0 Гласове:
1



2,40 лв. за долар през 2017 година image Прогнозите за цената на златото са разнопосочни. Европейските акции можели да донесат 70% печалба в близките години. СНИМКА: РОЙТЕРС

Поскъпването на долара спрямо еврото, съответно и спрямо лева, ще продължи в следващите години - това е прогнозата, около която се обединяват все по-често световни и български анализатори. Като очакванията сега вече са това да се случва с доста по-силни темпове, отколкото се прогнозираше в края на миналата година.

Американската банка “Голдмън Сакс” преди дни излезе с доклад, според който в следващите 6 месеца еврото ще се изравни с долара. До юни се очаква единната валута да падне до 1,02 долара, а след година курсът вече да е 95 американски цента. До края на 2017 г. експертите на “Голдмън Сакс” прогнозират, че еврото ще пропадне до 80 американски цента, което би било

най-ниското

равнище в

историята на

единната валута

Подобни са очакванията и на Дойче банк - втория най-голям валутен дилър в света. Анализаторите на германската финансова институция очакват в следващите две години еврото да поевтинее до 85 цента. Инвеститори като Джордж Саравелос и Робин Винклер също очакват спадът на еврото да продължи и в края на годината курсът му да се изравни с този на долара.

Според Самир Самана от американската “Уелс Фарго” изравняването на двете валута е “въпрос на време, а не въпрос дали ще се случи”. За сравнение в петък еврото се търгуваше за 1,0530 долара, а в началото на годината прогнозите бяха, че през 2015 г. двойката евро-долар ще се движи в диапазона 1,10-1,20.

Сбъдването на прогнозите на двете големи банки би означавало, че в България той ще поскъпне до 2,40 лева. Преди това - през есента на тази година, курсът му ще е 2 лева, а през 2016 година би трябвало да е около 2,20 лева.

Анализаторите посочват и основната причина за прогнозите, които дават. А тя е в разликата в паричните политики и икономическите условия между САЩ и Европа.

В момент, в който инвеститорите очакват повишение на лихвите в САЩ по-рано от предварително прогнозираното, Европейската централна банка е на противоположния полюс. На 9 март институцията стартира обратното изкупуване на ценни книжа, което доведе до понижение на доходността на облигациите от Германия и на други големи европейски икономики. Програмата на ЕЦБ ще продължи над една година. За това време в еврозоната ще бъдат налети над 1 трилион долара. На практика това е

печатане на пари,

с които се

изкупува

държавен дълг

Целта е да се стимулира икономическият растеж и да се повиши инфлацията в еврозоната, която в момента е отрицателна.

Обявените наскоро данни за заетостта в САЩ също допринасят за поскъпването на долара. Според тях през февруари в САЩ са били открити 295 000 нови работни места. Прогнозата бе, че те ще се увеличат с 240 000. Данните за февруари отбелязаха и най-дългия период от 1994 г. насам, през който месечно се откриват по над 200 000 работни места в щатската икономика. Безработицата в страната се е понижила до 5,5%, което е най-ниското ниво от средата на 2008 г.

Добрите показатели фокусираха вниманието върху политиката на Федералния резерв на САЩ. Повечето анализатори твърдят, че те могат да дадат основание на ФЕД да повиши лихвите по-рано от очакваното. Очакванията се, че това можге да се случи още през юни вместо в края на годината. Ако това стане,

инвеститорите в

долари ще имат

допълнителен

бонус,

тъй като ЕЦБ продължава да налива пари в икономиките от еврозоната.

Изказванията на Марио Драги също натиснаха еврото надолу. Наскоро шефът на ЕЦБ обяви, че икономиките в еврозоната са в процес на силен растеж, а количествените стимули ще имат за цел да го засилят. Според Драги ще се работи за промяна при регулациите на търговските банки, за да може налетите средства да бъдат усвоени по най-добрия начин.

Повечето анализатори смятат, че програмата на ЕЦБ води до сериозен приток на пари, но това

предизвиква

отлив на външни

капитали

от Европа,

което ще попречи на растежа. За поевтиняването на еврото допринасят и постоянната несигурност около Гърция и спекулациите, че страната може да напусне еврозоната и да се откаже от еврото.

Въпреки че левът е фиксиран към еврото, поскъпването на долара може да бъде използвано като инвестиция от хората със свободни средства. Единият вариант е просто да се купят долари и да се чака сбъдването на прогнозите за поскъпване на щатската валута. Ако те се окажат верни, то след две години подобна инвестиция би донесла доходност от 30%.

Още

по-печеливш

вариант може да

е откриването на

депозит в долари

Лихвата по стандартните влогове в щатска валута е по-ниска от тази на подобни продукти в левове и се движи в рамките на 0,5-0,7% при повечете от големите банки. При някои от по-малките има оферти и за лихва от 1,8-2%. Ако се вземе най-високата доходност по депозитите в долари, за две години печалбата може да стигне и над 34% от натрупаната лихва и от поскъпването на щатската валута. Това обаче важи, ако се открие нов депозит.

Анализаторите предупреждават, че таксите от превалутирането на влог в долари може да изяде печалбата от лихвата, тъй като тя е ниска. Трябва

да се отчете

и рискът от

обръщане на

посоката на

движение

на валутите

Препоръката за тези, които решат да минат на доларови позиции, е те да са къси - примерно до 12 месецът, за да се ограничи риска от промяна на пазара. Поради това тези, които решат да превалутират депозити, трябва да са готови и да издържат на временни загуби.

За минимализиране на риска повечето финансисти препоръчват инвестиране и в други възможности - освен в депозит и в имоти, акции или злато. Това правило важало особено в години след рекордни движения на валути.

Тези, които изберат да заложат на златото, трябва да са с достатъчно здрави нерви. Защото прогнозите на повечето международни банки за цената му са доста разнопосочни. От американската “Ситигруп” очакват, че силният долар и поевтиняващият петрол ще доведат да спад на златото в краткосрочен план. Но заради увеличеното търсене в Индия и Китай в края на годината цената ще стигне 1220 долара за тройунция. В момента тя е под 1158 долара.

Анализаторите от Комерцбанк също очакват покачване на златото през втората половина на годината до 1200 долара. Като сигнал за това щяло да бъде покачването на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ. На цена от 1220 долара за тройунция залагат и от “Джей пи Морган”.

Според “Голдмън Сакс” обаче котировките на метала ще падат. В интервю за Блумбърг Джефри Къри, ръководител на анализаторското звено на банката, заяви че в края на 2015 г.

цената на златото

ще достигне

1050 долара

Според него силното развитие на икономиката на САЩ ще е причина за спада.

Прогнозата на Световната банка, е че в дългосрочен план златото ще поевтинява, след като в края на тази година достигне цена от 1240 долара.

За тези, които биха се насочили към инвестиции в акции, препоръката е да обърнат внимание на европейските пазари. Според “Ситигруп” акциите в него може да поскъпнат с до 70% до края на 2016 г. Според банката в момента акциите в региона не са били толкова евтини спрямо облигациите през последните 50 години.

Очакванията на Ситигруп са, че индексът Euro Stoxx 600 в края на годината ще достигне 450 пункта, а в края на 2016 г. ще е 670 пункта. В момента той е под 400, като от началото на годината повишението му е около 15%. Еврото отива надолу, но цените на европейските акции са на път да се повишат, твърдят и от инвестиционната банка “Джулиъс Беър”.

Нобеловият лауреат по икономика професор Робърт Шилер пък твърди, че в момента Европа е евтин пазар и си заслужава да се инвестира в него. Той вече бил вложил в италиански и испански акции. Все пак Шилер твърди, че

правилното

решение за

инвеститорите в

момента е да

спестяват повече

Хората, които биха предпочели българската борса, ще трябва да се въоръжат с търпение. През 2014 г. индексът на сините чипове SOFIX се повиши с 6,2%. За сравнение, през 2013 г. покачването му бе над 42%. Тази година капиталовият пазар в България стартира обещаващо годината, но промените, свързани с пенсионните фондове, охладиха силно ентусиазма. В резултат през февруари оборотът на борсата в София се сви със 75% на годишна база.

Препоръката на брокерите към играчите на борсата е да са готови на колебливи движения на акциите и да очакват, че печалбите и загубите често взаимно се неутрализират.

Нелоша

алтернатива за

инвестиции

са имотите

От началото на годината има известно покачване на цените, като очакванията на брокерите са тенденцията да продължи. Повишенията в големите градове щели да останат в рамките на 5% в зависимост от качеството и местоположението на имотите. Това можело да се използва за покупката на имот с инвестиционна цел и той да се препродаде след време с печалба. Другата опция е да се дава под наем. Доходността от такава дейност е около 5,6% годишно.

Анализаторите дават и основна препоръка - какъвто и вид инвестиция да се избере - превалутиране на депозити, игра на борсата, инвестиция в имот, в злато или ценни предмети, вложената сума да е такава, че да не предизвика личен фалит, дори да бъде изцяло загубена.

По-скъпи горива, компютри и телевизори

Hепосредственото отражение на скъпия долар върху потребителите в България засега е в по-високи цени на горивата. В края на миналата седмица те поскъпнаха отново. По големите вериги масовият бензин А 95 вече се продава за 2,19 лева за литър, а дизелът стигна 2,30 лева. За сравнение в началото на февруари цената им бе еднаква - 1,88 лв.

Повишението идва въпреки спада на петрола, който в края на миналата седмица поевтиня с над 4% и котировките му са под 55 долара за барел.

Скъпият долар може да доведе и до увеличение на цените на телевизори и компютри, тъй като основните марки се произвеждат в Азия, поради което цените им зависят основно от курса на щатската валута.

Има известно увеличение на цените, най-вече при компютрли и лаптопи, но то не е повече от 7-8 и не за всички модели, заяви Божидар Колев, съсобственик на веригата за техника “Технополис”. При телевизорите увеличението било по-малко, тъй като при основна част от тях се изцползвали частиа от Китай, но производството им било в в Европа.

Покачването на част от потребителските цени може да се окаже полезно за икономиката, тъй като би довело до “здравословна” инфлация.

Печалба от скъпия долар могат да имат българските компании, които имат износ към държави, търгуващи в щатска валута. Условието обаче е да използват суровини за продукцията си, които купуват с левове или евро.

Скъпият долар може да го върне на пазара на имоти, където той бе напълно изместен в последните години от еврото.

 

image   image Телевизори и компютри може да поскъпнат заради скока на долара. СНИМКА:


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4656675



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617333
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930