Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 16:23 - “Блумбърг”: Путин изчезна като диктатор
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2420 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Блумбърг”: Путин изчезна като диктатор


image

Той управлява Русия с помощта на страха и тайната. Каквито и

да са причините за неговото отсъствие, хората се питат как страната ще

функционира без него начело

Президентът на Русия Владимир Путин изчезна. Не буквално, но той не се е появявал пред публика цяла седмица, а графикът му в президентския сайт изглежда подозрително. Кремъл отрича, че Путин е болен, а блоговете са препълнени със слухове.

За това пише в статията си Леонид Бершидски, публикувана на сайта Bloomberg.com.

Никой страничен човек не може да каже къде е Путин, или какво е замислил. Но изводи не е рано да се правят. Този факт - с изчезването на Путин, е показателен за това, че Русия се е превърнала в истинска диктатура. При никоя друга форма на управление държавата не би била толкова непрозрачна, а нейните граждани толкова загрижени за своите управляващи.

Предшественикът на Путин - Борис Елцин, беше склонен да изчезва: той обичаше да пие, а болното му сърце стана особено сериозен проблем по време на президентската предизборна кампания през 1996 г., на която той си съперничеше със силния кандидат на Комунистическата партия.

Малко преди вота Елцин получи сърдечен пристъп, но неговите помощници скриха това от избирателите.

След като той спечели, кремълските политически технолози започнаха да отговарят по-творчески на въпросите за здравето на президента. На 19 август 1996 г. прессекретарят на президента Сергей Ястржембски, отговаряйки на такъв въпрос, каза, че ръкостискането на Елцин е много силно.

В четвъртък, 12 март, репортер на радио “Ехото на Москва” напомни за това по време на интервю с прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, питайки го за ръкостискането на президента. “Неговото ръкостискане е толкова силно, че чупи ръце”, отвърна Песков със сарказъм.

На Песков никога преди не му се е налагало да се обяснява за неочакваното отсъствие на своя началник. По-скоро обратното.

Путин по принцип излишно демонстрира силата на своето ръкостискане, полагайки усилия да изглежда винаги здрав и енергичен пред публиката. Той обаче не е изчезвал от обществения поглед нито веднъж, освен в началото на 15-годишното му управление, когато за кратко се скри, когато потъна подводницата “Курск”, както и когато терористи заловиха стотици заложници в московски театър през 2002 г. Двата инцидента бяха най-мащабните кризи за Путин. Оттогава насам той е преживял много други събития от подобен род, но никога не се е скривал.

Обаче този месец той отново изчезна. За последен път са го видели на 5 март, когато се срещна в Москва с премиера на Италия Матео Ренци. След това той отмени преговори с президентите на Беларус и Казахстан, подписването на договор с Южна Осетия, както и участие в заседание на колегията на ФСБ (руското разузнаване).

Деловият всекидневник РБК анализира графика на проведените от Путин срещи. Журналистите твърдят, че има несъвпадения в официалния сайт на Кремъл - Kremlin.ru. По данни на вестника на сайта се съобщава, че срещата на Путин с губернатора на Карелия е била на 11 март, но всъщност тя е станала седмица по-рано. И карелски сайт съобщава за нея на 4 март.

В четвъртък, както съобщава Kremlin.ru, Путин е разговарял по телефона с президента на Армения Серж Саркисян. На сайта на Саркисян се появи подобно съобщение. От Кремъл съобщиха, че това е единственото мероприятие, в което Путин е участвал на 12 март - твърде малко за енергичния руски лидер. Например в понеделник, 2 март, официалният сайт съобщава за две работни срещи с руски длъжностни лица, както и телефонен разговор с лидерите на Германия, Франция и Украйна. За разлика от политическите технолози на Елцин, които бяха готови да признаят, че президентът е болен, макар и смалявайки сериозността на състоянието му, сега Песков твърдо отрича, че нещо се е случило с Путин.

За любителите на теориите на заговорите всичко това се превърна в истински празник. Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин, предположи в LiveJournal, че е възможно привържениците на “твърдата линия”, включително и началник-щабът Сергей Иванов,

да свалят президент

с “дворцов преврат”

Константин Ремчуков, журналист и издател с достъп до висшите етажи на властта, разпространи слух, че приятелят на Путин Игор Сечин, който управлява най-голямата руска нефтена компания “Роснефт”, съвсем скоро ще загуби своята работа, което означава, че Путин ще размести длъжностите в най-близкото си обкръжение. Ако ли не - той сам ще бъде принуден да си тръгне. В Twitter и Facebook се появиха стотици съобщения за това, че Путин, възможно било, вече е мъртъв - и доколкото това се случва в Русия, имаше и много черен хумор.

Акциите на руския фондов пазар, рублата и руските облигации се повишиха в края на миналата седмица сякаш отсъствието на Путин стана добра новина в икономиката. В Украйна мнозина гледат новините, затаили дъх, сякаш им се иска ненавистният руски лидер да изчезне по някакъв начин завинаги. “Видно е, че някой друг контролира ситуацията в Русия, ако изобщо някой я контролира”, написа Иван Яковина в украинския сайт Nv.ua.

Руснаците, включително и опонентите на Путин, се развълнуваха от неговото отсъствие толкова, колкото и малко дете от неколкодневното отсъствие на баща си. Те четат сайта на Кремъл със смесени чувства от недоверие, страх и надежда, като се питат ще може ли и ако може, как ще функционира пирамидата на властта, която построи Путин, без той да е на върха.

И това, ако не е признак, че Путин е станал пълноценен диктатор в колективното

съзнание на народа, то тогава какво? Лидерите на една демократична държава не могат просто така да изчезват: графикът на президента на САЩ Барак Обама винаги е в неговия официален сайт, а на сайта на канцлера на Германия Ангела Меркел постоянно се обновяват новините за нейните появи пред публика. И техните прессекретари не се опитват да скрият информация, че те се чувстват зле или ги боли гърлото. Само диктатор ще държи в тайна, че е болен от грип, или пък ще лъжат за него цяла седмица за някакви срещи, за което пък настоява Песков.

Време е да свършим с евфемизмите като “авторитарен” или “силен” ръководител. Путин - това е диктатор, който управлява Русия с помощта на страха и тайната. Каквито и да са причините за неговото отсъствие, страната не може да функционира без него начело. Затова се появяват ирационални страхове, както и ирационални надежди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4656554







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581058
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031