Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 12:17 - Българите харесват Русия, но вярват повече на ЕС и НАТО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2218 Коментари: 0 Гласове:
0



Българите харесват Русия, но вярват повече на ЕС и НАТО   Българите още харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да даде по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от ЕС и НАТО. Това е основният извод от проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Европейския съвет за външна политики, в периода 23 февруари-4 март. Изследвани са обществените нагласи за конфликта в Украйна и позицията на България.

Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока. И след събитията от последната една година 54% са запазили положителното си отношение към Русия непроменено, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди събитията с Крим.

За 40% действията на Русия в този конфликт пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали негативно отношение към Русия и преди конфликта, а останалите 30 на сто са променили позицията си заради политиката й към Украйна.

Само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%).

Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на столицата и най-вече – 18-30 годишните, докато възрастните хора над 60 г. остават ядрото на подкрепата за руската политика.

Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО. За 42% от хората участието ни в алианса е важно за сигурността и отбраната на България, срещу 22%, които смятат, че то е вредно за страната. 53% са на мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на алианса, 32% - че в зависимост от ситуацията може да не изпълнява някои от тях и само 14% - че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.

Българската външна политика по повод конфликта в Украйна се оценява преобладаващо положително. Три четвърти (74%) смятат, че България води умерена и балансирана политика, 12% - че е прекалено агресивна и сред „ястребите“ в ЕС, а 10%, обратното – че е прекалено предана на Русия и не е лоялен член на ЕС и НАТО.

Предвид дългогодишните разностранни, включително икономически връзки между България и Русия, мнозинството от сънародниците ни обаче не подкрепят налагането на нови санкции срещу Русия (61%), срещу (39%) подкрепящи.

Значението на търговския ни и туристически обмен с Русия, или просто симпатиите на част от хората към нея, не поставят под съмнение европейския и евроатлантически избор на страната за огромното мнозинство от българските граждани. На хипотетичен референдум за външно-политическото бъдеще на страната 63% биха гласували „ЗА“ запазване ориентацията към ЕС и НАТО срещу 33% - „за“ преориентация към Русия и евразийския съюз около нея, анализират социолозите.

Проевропейската ориентация и подкрепа за политиката на ЕС преобладава във всички образователни и възрастови групи. Единствените, сред които желанието за външно-политически съюз около Русия доминира, са симпатизантите на БСП, АБВ и "Атака". И в трите електората по около 35%-38% са за участие в ЕС срещу 59%-62% за съюз с Русия.

Новото е в радикализацията на т.нар. „крайни политическите русофили“ (около 6%-8%), които безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси.

Силните фигури и лидери, които биха могли да повлияят за позитивния изход от конфликта „Украйна – Русия” се виждат в лицето на руския президент Владимир Путин (51%), германския канцлер Ангела Меркел (31%), президента на САЩ Барак Обама (25%).

Прави впечатление, че ЕС и неговите лидери се разглеждат като отсъстващи от решаването на конфликта – между 2% и 4% посочват президента на ЕС Доналд Туск, председателя на ЕК – Жан-Клод Юнкер, или върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини като способни да повлияят за благоприятен изход от кризата.

75% от хората обаче смятат, че действията на "Ислямска държава" и други терористични групи представляват по-голяма заплаха за мира, отколкото конфликта „Русия-Украйна”, допълват от Алфа Рисърч.

http://dnes.dir.bg/news/balgari-rusia-ukrina-alfa-risarch-18679113?nt=4




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579177
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031