Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 09:18 - Полицаите, арестували приятеля на Венета Марковска, са невинни
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2809 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2015 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Полицаите, арестували приятеля на Венета Марковска, са невинни Видеозапис показва как пострадалият Георги Георгиев сам си причинява травма на коляното

 
image

Венета Марковска по време на провалената пт президента церемония по встъпването й в длъжност като конституционен съдия.

Двамата полицаи, които през 2010 г. арестуваха за хулиганство приятеля на тогавашния зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска – Георги Георгиев, окончателно са признати за невинни, съобщава специализираният сайт „Съдебни репортажи“.

Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд (СГС) по делото, в които дори е посочено, че претендиращият да е станал жертва на полицейски произвол всъщност сам си е причинил травма на коляното, за да бъде освидетелстван за средна телесна повреда.

Полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова бяха дадени на съд преди две години в разгара на скандала около избора на Марковска за конституционен съдия. Въпреки че двамата бяха оправдани още на първа инстанция, а прокуратурата не протестира това решение на Софийския районен съд, делото стигна до СГС заради жалба на Георгиев.

От мотивите на съдиите Ралица Манолова, Андрей Ангелов и Румяна Георгиева обаче става ясно, че показанията на Георгиев и спътниците му по време на ареста, противоречащи на думите на полицаите и пристигналите на мястото техни колеги, не отговарят на истината. Това заключение на съда отваря пред прокуратурата възможност да разследва близкия до Марковска бизнесмен за лъжесвидетелстване.

Според доказателствата, събрани по делото, Георгиев сам си е причинил травма на коляното, след като е бил отведен в столичното Шесто РПУ. Той станал от пейката в предверието, завъртял се наобратно, "като при това действие се подхлъзнал на пода, изнесъл левия си крак, изпънат назад, а тялото му се усукало върху леко свития в коляното десен крак и се подпрял с дясната си ръка на пейката, след което седнал на нея".

 

"От описаното усукване свидетелят Георгиев изпитал силни болки в коляното, където имал стара спортна травма, поради което привел тялото си към дясното коляно, опитал се с ръце да сложи десния си крак върху левия, но не успял, хванал с ръка дясното си коляно, изпънал тялото си на пейката, като левият крак бил леко встрани, а десният останал свит в коляното. Поради болките свидетелят Георгиев на няколко пъти се прививал в кръста в посока към коляното на десния си крак, докато държал левия изпънат напред. На няколко пъти Георгиев опитал да стане, но след изправянето си залитал назад и пак сядал на пейката", пише в решението на СГС, цитирано от „Съдебни репортажи“.

Впоследствие Георгиев е приет в „Пирогов“, въпреки че отказва медицинска помощ. Там лекарите констатират, че "развилата се в последствие белодробна тромбемболия (субмасивна форма с остро белодробно сърце) представлявала разстройство на здравето на Георгиев, което временно било опасно за неговия живот. Емболията настъпила, след извършените медицински манипулации на дясното коляно на Георгиев, в резултат на които кракът му бил обездвижен, той трябвало да лежи в продължително време и така кръвотокът бил забавен, поради което в областта на коляното с голяма степен на вероятност от медицинска гледна точка се получила тромбоза на венозни съдове и на 20.02.2010 г. се откъснал тромбът, който запушил белодробната артерия".

Всичко дотук е установено чрез съдебно-медицински експертизи, както и експертиза на видеозапис от камерата на 6 РПУ, който показва момента, в който Георгиев усуква коляното си. В показанията си обаче Георгиев пропуска да спомене инцидента в коридора на районното и твърди, че проблемите с коляното му са следствие от побоя, нанесен му от полицаите. Двете съдебни инстанции обаче категорично отхвърлят версията му, посочвайки, че няма доказателства, които да я подкрепят.

"В случая не е налице, както увреждащото поведение на подсъдимите спрямо Георгиев, така и релевантна причинна връзка между каквото и да било тяхно поведение и съставомерните общественоопасни последици (средна телесна повреда на Георгиев)", заключва СГС в окончателното си решение по казуса.

Историята с полицаите, Венета Марковска и Георги Георгиев се оказа повратна точка в кариерата на тогавашния заместник-председател на Върховния административен съд. Заради нейната намеса при разследването на инцидента тя не успя да стане конституционен съдия.

По делото се установи, че на 21 януари 2010 г., патрулиращите полицаи Серафимов и Маркова са спрели за проверка джип, в който се возел бизнесменът Георги Георгиев. Серафимов поискал от шофьора Петър Рангелов книжка и документи за колата, както и документите на пътниците – Георги Георгиев, Иван Поптодоров и Надя Кимова. Те започнали остър спор, когато Георгиев се легитимирал със значка и служебна карта на Върховния административен съд.

Полицаите се усъмнили, защото картата нямала печат, поискали все пак лична карта и Георгиев я представил. Според твърденията на полицаите приятелят на Марковска поискал от шофьора да запише номера на автомобила на униформените, размахал пръст към Лина Маркова и я напсувал. Полицаите решили да го задържат за хулиганство и да му сложат белезници, но той започнал да се съпротивлява, Маркова била и със скъсана униформа.

Георгиев твърди, че е бил удрян по тялото и краката, при което по-сериозно е контузено коляното му. След като го повалили на земята, Поптодоров опитал да се намеси, но бил ударен в лицето.

При инцидента двамата полицаи са извикали подкрепление и в крайна сметка Георгиев е отведен в полицията, където по-късно пристига и Венета Марковска. След това се разбра, че тя е говорила по случая и с двамата заместник-министри от екипа на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

От ареста Георгиев е отведен в "Пирогов" заради болките в коляното, където вече е с оплаквания от задух и прескачане на сърцето, а диагнозата е белодробна емболия, получена в резултат на травмата на крака.

След ареста започва проверка на случая. Първо е дисциплинарното производство срещу двамата полицаи. Следва предложение от инспектората на МВР да им бъде наложено най-тежкото наказание – "дисциплинарно уволнение" за уронване престижа на МВР, тъй като Георгиев е казал пред лекарите, че е бит от полицаи. Точно преди да бъдат уволнение за случая излизат публикации в Mediapool и “Капитал”. Това предизвика по-детайлна проверка на комисия по случая, която предлага понижение в ранг за една година, ако се признаят за виновни. Те отказват да признаят вина и следващото предложение пак е за уволнение. В крайна сметка заради обществения отзвук двамата са пощадени. Марковска дори не коментира случая.

На нея й се наложи да се оправдава две години по-късно, когато бе избрана с подкрепата на ГЕРБ и ДПС за конституционен съдия. Скандалът доби заплашителни размери заради намесата на Европейската комисия, която в прав текст каза на България, че за такива позиции трябва да се избират хора с безупречна репутация. След намесата на президента Росен Плевнелиев влизането на Марковска в Конституционния съд бе спряно в последния момент.

В разгара на скандала около избора на Марковска, тя първо твърдеше, че не познава Георгиев, но после призна, че той имал бизнес със сина ѝ. Противоречиви бяха и посланията, които се правеха за твърдените нейни срещи с министъра и зам.-министъра на МВР по повод на този случай. Междувременно се разбра, че в прокуратурата има забатачено с години дело за манипулиране на съдебни процеси във Върховния административен съд, което така и не излезе на бял свят.


http://www.mediapool.bg/politsaite-arestuvali-priyatelya-na-veneta-markovska-sa-nevinni-news231859.html





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580227
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031