Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2015 13:38 - Британците - противоотрова за социализма в ЕС
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3148 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Британците - противоотрова за социализма в ЕС Ако Европа иска да задържи Великобритания, трябва да се реформира спешно  
image

Британският премиер Дейвид Камерън и съпругата му Саманта позират пред журналисти при завръщането си на Downing Street 10 след срещата си с кралица Елизабет Втора. Снимка: Ройтерс

Въпреки че едва ли много европейци могат да си представя някой да гласува за републиканците в САЩ, за Нетаняху или дори за торите - британците го направиха отново. А за ЕС това може да бъде добра новина. Защо? Защото прекаленото фиксиране върху тежкото положение на гърците и липсата на воля за реформи  на южняците сега получава малко противотежест.

Ако досега повечето европейци трепериха за това дали ще се стигне до Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), сега след триумфа на торите всички вече мислят и за Brexit (излизане на Великобритания от ЕС). Европа трябва да се задвижи, ако поиска да задържи евроскептичните тори в рамките на ЕС, и то да се задвижи в правилната посока, пише в свой коментар DPA. 

Дистанцираността на британците от почти социалистическия континентален ЕС се циментира от ясния успех на Дейвид Камерън. Британците не искат един свръхмощен Брюксел, не искат фискален съюз, не искат омекване на политиката на строги икономии, а са за укрепване на икономиката, дерегулацията и засилване на конкуренцията. За щастие.

По този начин британците стават идеален партньор за Ангела Меркел и икономически рационално и социално неромантични страни като Полша, Швеция или Финландия. Британският финансов министър Джордж Озбърн и колегата му от Германия Волфганг Шойбле имат сходни виждания. В дебата за бъдещето развитие на Европа те могат да спечят по-голяма роля.

Федералният канцлер винаги е давал да се разбере колко много означава за нея оставането на британците в ЕС. Тя би направила всичко мислимо, за да се избегне Brexit, и тя може, поне така твърди, да внедри голяма част от собствените си идеи в европейските компромисни преговори. За късмет на германските данъкоплатци.

Но има и още нещо. Победата на торите е победа на една партия, в чиято основа освен малко прашен традиционализъм и елит, влиза онзи безсрамен, страхотен, възхитителен индивидуализъм, който може да се срещне само в Англия.

Алергията на торите към ЕС се предизвиква от регулации и твърде много намеса. Тачъризмът беше една модернизираща идея, чието културно обещание можеше да се изкупи едва от политиката на Тони Блеър. Днес лидерите на торите, като Дейвид Камерън и Борис Джонсън, не се страхуват от контакта с настоящето.

Те въплъщават по-добре духа на времето на една прогресивна, просветена, либерална Европа от бунтовете в Атина или клубовете по интереси в Париж, Рим или Берлин. Така че това може би беше един наистина добър избор за Европа.


http://www.investor.bg/evropa/334/a/britancite-protivootrova-za-socializma-v-es-194427/




Гласувай:
3



1. meto76 - Вижте видеото в линка в инвестор. бг
11.05.2015 13:41
Вижте видеото в линка в инвестор.бг
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614105
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930