Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 21:23 - Има свестни роми, но няма свестни расисти
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2901 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Свестни роми има много. Но сред тези, които претендират, че са „българи-юнаци“ и с пълни гърди викат "циганите на сапун" и "турците под ножа", не виждам да се откроява някой свестен. Прекомерно агресивните, невежи и податливи на манипулативни внушения хора (повечето от които деца), имащи дързостта да се представят като покровители и посланици на волята на целия народ, са същинската опасност за обществото. Защото те, без значение дали го осъзнат или не, на практика изпълняват нечисти и много опасни политически поръчки.

Ако сте убедени, че не сте виждали свестен ром, с риск да ми се разсърдите, трябва да ви кажа, че това се дължи изцяло на вашите собствени предразсъдъци. Същите предразсъдъци, които допринасят най-много за маргинализирането на почти целия този етнос.

Аз лично се сещам за няколко мои познати роми, които, ако ги помоля  да ги интервюирам, бих могъл да затворя устите на всички. Много пъти съм се чудил дали да го направя, но по-скоро не бих. Защото нямам намерение да подлагам мои приятели на унижението някакви други хора, които в никакъв случай не могат да им стъпят дори и на малкия пръст, да им дават оценка, сякаш са на изпит пред тях.

„Навремето имаше строителни войски, ромите имаха работа и бяха интегрирани“, отсичат някои политици и пишман общественици. И точно в това е проблемът. На ромите винаги им се е предлагал само общ и нискоквалифициран труд. А това определено не е интеграция. То е просто умишлено маргинализиране. Интеграцията ще бъде факт, когато някой ден забравим, че кожният оттенък има някакво значение изобщо.

Когато цялата система от учители, социални работници, политици и обикновени хора непрекъснато възпира развитието ти, защото е приела, че няма нищо по-нормално от това на теб неизменно да ти се полага все тежкотоварната работа, защото си ром, тогава няма как да развиваш своите качества.

Спънка след спънка, бариера сред бариера, още откакто си проплакал за първи път – това е реалният ромски проблем.

Разпознаят ли те като ром, ти загубваш своя човешки облик. Приемаме и социалната им изолация за нещо нормално, оправдавайки се пред самите себе си, че те сами са си виновни, че живеят мизерно. А после се сърдим, когато ни гепят портмонето на Женския пазар.

Присъствието на заразени с омраза и люпещи семки хора, склонни да напердашат всичко живо, дето шава не според установените от тях норми, са истински притеснителният елемент в градския пейзаж. Те по нищо не се различават от онези, срещу които надигат вой. Но имат едно предимство – представители са на мнозинството. А освен самочувствие, това им носи и сигурността, че каквото и да сторят, все ще бъдат оправдани.

С какво тези българи, които обикновено не могат да напишат едно изречение от три думи, без да допуснат нито една правописна или пунктуационна грешка, превъзхождат онези, по чиито къщи мятат камъни?! По-грамотни ли пишат от тях? Едва ли. Повече книги ли са прочели от тях? Надали. По-чисти и възпитани ли са? Твърде съмнително.

Ако сте нормално изглеждащ човек, много по-вероятно е да ви връхлети изостреният поглед на някой бял „патриот“, отколкото такъв на представителите на малцинствата. Поне досега никога не съм виждал ром да заплашват с побой майка с бебешка количка, само защото  е помолила да се говори по тихо на съседната пейка, тъй като бебето ѝ спи. Но съм виждал да го прави тъкмо такъв „родолюбив“ индивид.

Ако имате познат с по-светъл цвят на кожата, който също страда от липса на качества, но пък компенсира това с прекомерна наглост, тогава нямате повод да се плашите за неговото бъдеще. Твърде вероятно е да го назначат за шеф на ДАНС.

Роми или българи ограбиха цялата държава, за да карат луксозни коли и да почиват по най-скъпите курорти в чужбина, а сега грабят еврофондове  на поразия? Ромите ли създадоха мафията, за да бъде убит българският предприемачески дух? Те ли станаха олигарсите? Те ли ограбиха КТБ? Те ли са виновни, че гинем като мравки в наводнения, случващи се заради това, че на никоя държавна институция, а и май на никой обикновен гражданин не му дреме, че в страната ни има стотици опасни язовири, докато бедата не го засегне лично?

Моят, вашият или на който и да било живот в тази държава няма абсолютно никаква стойност, без значение дали е българин, ром, турчин, арменец, кениец, японец или перуанец. И това няма да се промени с противопоставяне. Някои хора, надяващи се да се доберат до властта на местните избори, ще получат дивиденти от внушаването на тази безсмислена неприязън. Но нима е нужно да им пригласяме, макар и под сурдинка, след като на всеки разумен човек му е ясно, че прогрес не се постига с омраза?!


Read more:
http://columnist.actualno.com/article/779/author_id/29#ixzz3dLSQjoBz



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614299
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930