Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2015 09:31 - Борисов директно посочи картел на големите бензиностанции без резултат от КЗК
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.08.2015 09:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Борисов директно посочи картел на големите бензиностанции без резултат от КЗК image  

В  най-силните месеци, когато хората най-много пътуват, има спад на приходите от ДДС на горива. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с шефа на митниците Ваньо Танов говори по въпроса с горивата и с незаконните действия на бензиностанциите по отношение на измервателните уреди.

Големите бензиностанции прехвърлят на малките, на ведомствените, те пък на големите – аз вината търся в себе си, в държавата. Който дава зелника ..., посочи Борисов. Оказа се, че държавата е подходила така толерантно с петролния и газовия бизнес, каза той, като призова икономическият министър Божидар Лукарски също да обясни. Не е само петролният бизнес, ами и газовият – там не ме обичат също, ще покажем и там какво става с газовите бутилки, закани се премиерът.

Борисов на няколко пъти пренебрегна и така и не отговори на въпрос какъв е процентът на нарушения при големите вериги бензиностанции, като все пак иронично-заканително каза, че големите „ще приветстват и ще продължават да приветстват” това, което държавата прави в сектора. Вместо това се заяде с публикация на в. Сега „Кабинетът залага бомба с цените за горивата за отопление”. Това се отнасяло до т.нар. оцветени горива, които имат много по-нисък акциз – 50 лева срещу 600 за другите горива. Тези горива се използват за социални дейности – например за отопление на детски градини, на училища. Борисов и Танов обясниха, че щял да се вдигне акцизът на тези горива, за да не можели търговците да продават все едно е на по-висок акциз, а да задържат разликата между 50 и 600 лева. В публикацията на „Сега” се посочва, че увеличението на акциза за газьола и керосина ще е близо 13 пъти.

На въпрос докъде стигна проверката дали има картел между големите вериги бензиностанции, Ваньо Танов обясни, че има марж от 40-тина стотинки на бензиностанциите, което, според него, е признак на картелно споразумение. Танов направи следната сметка - 90-92 стотинки струва производството от „Лукойл”, вносът от ЕС е 85-90 стотник, газьолът е до 60 стотинки, но плюс акциз цената става около 1,80 лева, а на бензиностанциите масово се продават горивата за около 2,20 и малко повече. Всички – „Шел”, „Петрол”, „Еко”, „OMV”, държат марж – естествено, че говоря за картел, включи се и Борисов. Ще се срещна с колегите в парламента и ще мислим и за смени по комисиите, продължи той, визирайки КЗК. Искаме намаляване на цените, да спрат да лъжат, да крадат, категоричен беше Борисов. Така е подредено, че всеки се е впил в системата, добави той.

Стана ясно и, че продължава да тече проверката в „Лукойл Нефтохим” – когато приключи ревизията, ще кажем какво е показала, поясни шефът на Агенция „Митници”.

При повече взети количества горива и по-малко продадени на крайния потребител, има измама с нивомерите по бензиностанциите, посочи Ваньо Танов в сутрешния блок на Нова телевизия. Установени са случаи, при които в бензиностанции имало закопани цистерни, от които всъщност тече гориво към зареждащия автомобил и се заобикаля нивомера. Отделно по този начин не се отчита правилно количеството заредно гориво – уж зареждате 20 литра, а са 17, поясни Танов. Третата измама е разреждането на бензина или съответното гориво.

Ударно ще се предприемат законови мерки заради „издънките” с разреден бензин. Борисов изрично уточни, че всичко, което има като цистерна в земята, трябва да бъде хванато с нивомер. И добави, че сега нещата стоят по следния начин – ако при поставена пломба от ДАМТН има проблем, бензиностанциите могат да викнат частна фирма, която да им постави „хубава, широка пломба”. Всичко им е направено сега да имат перфектен бизнес на гърба на хората – няма да е така, обеща Борисов.

Държавата действително е била за бой – оказа се, че конфискуваното гориво няма къде да се държи, защото няма цистерна, възмути се министър-предеседателят. Ами тогава трябва да купите, като конфискувате толкова много, отговори водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова.


Read more:
http://business.actualno.com/Borisov-direktno-posochi-kartel-na-golemite-benzinostancii-bez-rezultat-ot-KZK-news_491119.html#ixzz3jQdBpm2O



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615205
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930