Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 14:32 - Новото находише на газ край Египет ще сложи край на плановете на Израел и Русия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2327 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 02.09.2015 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новото находише на газ край Египет ще сложи край на плановете на Израел От Дневник   image

 

 

 

Фотограф: Nabil al-Jourani)

image

  Oткриването на голямо находище на газ в Египет заплашва "златната мина" за износ на газ на Израел, който разчиташе на сделки с Кайро, коментира агенция "Ройтерс".

Съобщението на италианската компания "Ени", че в египетски води е открила гигантско газово находище подейства като студен душ на плановете на Израел да разработи своите две полета в Средиземно море.

Акциите на базираната в САЩ Noble Energy, водеща в консорциума за полето "Левиатан", се обезцениха с над 7% в Ню Йорк. По същото време с над 1.1 млрд. долара намаля пазарната оценка на водещите израелски енергийни компании, включително  Delek Group, Avner Oil и Ratio. Причината е, че новото поле "Зор" (Zohr) с предполагаеми 10 трилиона куб.м. газ прави много сложни преговорите на израелските компании за износ към египетския пазар.

"Малко е рано да се преценят данните и тяхното значение, но ако те са точни, откритието край бреговете на Египет е лоша новина за израелската икономика и по-специално за фирмите, притежаващи газови активи по-специално", каза Елдад Тамир, главен изпълнителен директор на израелската инвестиционна къща "Тамир Фишман", цитиран от "Ройтерс".

Находището ще бъде пряк
конкурент на израелските проекти, потенциално смъквайки цените, заедно с маржовете за печалба, каза той.

Delek Group, партньор в най-голямото газово находище "Левиатан" на Израел, се опита да успокои инвеститорите, като заяви, че чуждестранните фирми в Египет все още ще се нуждаят от израелските доставки.

"За Израел това затваря възможността за износ за Египет, но истинският удар за Израел е вътрешния пазар", каза Бренда Шафър, специалист по енергетика в университета на Хайфа.

За момента преценките са, че новото находище ще състави около 40% от доказаните запаси на з на Египет (а анализатори твърдят, че то може да е по-голямо) и това ще намали зависимостта на страната от външните източници и ще съживи икономиката, която страда от липса на суровини.

"Очакваме значителни планове за разширяване през следващите месеци, както и ръст на преките чуждестранни инвестиции ", заявиха от базираната в Кайро организация
Pharos Research.

След четири години на сътресения, нарастващото търсене на газ превърна Египет от нетен износител на вносител, примамвайки израелски фирми, който търсеха пазари за новоразработените находища, които до момента бяха най-големите в Средиземно море.

В същото време, новото находище може да има влияние и върху руските газови проекти в района.

По данни на специалисти от "Ени", потенциалът на находището с площ близо 100 квадратни километра достига може би към 850 милиарда кубически метра газ (равностойни на 5.5 милиарда барела петрол).

Теоретично, този газ може да тръгне към египетския пазар. Той обаче няма такива нужди от природен газ. Така че е най-вероятно скоро да се повдигне въпросът за износ, съответно изграждане на газопровод по дъното на Средиземно море.

Или, което може да е по-изгоден вариант, на терминал за втечняване на египетския газ, за да може да бъде доставян в който и да било регион от света, както впрочем вече прави Катар.

На първо място обаче се очертават все пак доставки за Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко години може да стане съвсем реална алтернатива на тръбопровода "Турски поток", коментира
Иван Преображенски от "Росбалт".

"Ени" не разкрива засега каква е очакваната себестойност на добива от находището "Зор". Според експерти обаче, египетският газ ще е с 15%-20% по-евтин от газа, който Русия би могла да доставя през Турция.

Може ли днес "Газпром" да конкурира някак този проект? Най-вероятно не. За Европейската комисия той със сигурност много скоро ще се превърне в опция да се намали зависимостта на Южна Европа от Русия, коментира Преображенски/

"Газпром" няма инструменти, за да повлияе било върху "Ени", било върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо ще намери алтернативни източници на зърно.

"Газпром" вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление - газовия пазар на Южна Европа, заключава Преображенски.


http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/02/2602276_novoto_nahodishe_na_gaz_krai_egipet_shte_sloji_krai_na/




Гласувай:
3



1. appen13 - "Експерът", който е пробутал на агресиво продажните и нахално неграмотни журналистчета от Дневник, мокрите си еротични фантазии, е пропуснал някой &am
02.09.2015 14:56
"Експерът", който е пробутал на агресиво продажните и нахално неграмотни журналистчета от ивопрокопиевия жълт парцал Дневник, мокрите си еротични фантазии, някак си е пропуснал "срамежливо", съвсем случайно естествено, че за пускането в експлоатация на което и да е нефтено-газово находище е нужно да се направи техническо проучване, да се изгради инфраструктура, да се вложат 10-тина милиарда долара, и след около 7-8 години, ако случайно всичко е наред, може и да започне добив, ако е рекъл Аллах естествено !
Между другото само преди 3 дни завърши няколкодневното посещение в Русия на египетския лидер генерал ал Сиси, който сключи с "Газпром" договор за сътрудничество в газово-нефтената сфера и проучване именно на това новооткрито и НЕПРОУЧЕНО напълно газово находище. И подчерта на пресконференция в Москва, че Египет разчита изцяло на руската помощ при проучването и разработката му ! "Дребен детайл", а как обаче променя нещата, нали ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580304
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031