Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2015 10:43 - Нилюфер Демир:“Бих искала снимката ми да промени нещо”
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2475 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.09.2015 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“Бих искала снимката ми да промени нещо” Автор: Монд Всички статии на автора

  29-годишната Нилюфер Демир е кореспондент на турската агенция DHA в района на Бодрум. Бежанците, които се опитват да отидат на гръцкия остров Кос, промениха обичайния ход на нещата и работата й на фотограф в малкото курортно градче. Тя не е очаквала обаче, че снимката й на удавеното сирийско дете на плажа, ще има такъв отзвук. “Монд” се свърза с нея по телефона в Турция. image

 

- Къде се намира плажът, където бе намерено момченцето?

 

- Плажът на Али Хоча Бурну е встрани от Бодрум. Това е място, откъдето често тръгват мигрантите, така че с други двама фотографи ходим там един след друг, за да видим какво става. Вчера беше мой ред… Когато пристигнах сутринта, към 6 или 7 часа, имаше група пакистанци. Отидох при тях и забелязахме, малко по-далеч, че нещо лежи на плажа.

Когато се приближихме, видяхме, че това е тялото на дете. Имаше други тела, но по-далеч, на 100 до 200 метра. Веднага видяхме, че детето е мъртво и нищо не може да се направи.

 

- Поколебахте ли се да направите тази снимка?

 

- В началото бях много шокирана, но бързо се съвзех. Казах си, че мога да свидетелствам за драмата, която преживяват тези хора. Трябваше да направя тази снимка и не се поколебах. Дори направих цяла серия. Бях натъжена, защото това е тялото на дете, но можеше да бъде тялото на възрастен, каквото бях снимала вече.

Мъжът, който държи детето на снимката е полицай, който прави първите заключения, когато се случи нещо подобно. На първите кадри детето се вижда само, защото полицаят дойде няколко минути след това. 

 

image 

 

- Давахте ли си сметка, че това е толкова силна снимка?

 

- Не, съвсем не. А днес изпитвам смесица от тъга и удовлетворение… Доволна съм, че можах да покажа този образ на толкова хора, че съм свидетелствала, а, от друга страна, бих предпочела това малко момченце все още да е живо и тази снимка да не бе обиколила света.

 

- Нейният отзвук беше огромен, дори накара Франсоа Оланд и Ангела Меркел да си определят среща, за да обсъдят тази тема.

 

- Никога не съм вярвала, че една снимка може да има такъв ефект. Наистина бих искала тя да помогне да се промени хода на нещата. Бих искала всички да могат да живеят в мир у дома си и хората да не са принудени да бягат от родината си…

 

- Защо според вас тя развълнува толкова много хората след всички снимки, публикувани вече по тази тема?

 

- Не зная. Може би светът наистина е чакал образ, който може да промени нещата. Може би моята снимка е била тази, която светът очакваше. Най-вече бях в точния момент на точното място.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

29-годишната Нилюфер Демир е кореспондент на турската агенция DHA в района на Бодрум. Бежанците, които се опитват да отидат на гръцкия остров Кос, промениха обичайния ход на нещата и работата й на фотограф в малкото курортно градче. Тя не е очаквала обаче, че снимката й на удавеното сирийско дете на плажа, ще има такъв отзвук. “Монд” се свърза с нея по телефона в Турция.


http://glasove.com/categories/intervyuta/news/bih-iskala-snimkata-mi-da-promeni-neshto



image Снимка: Фигаро

Бащата на удавеното сирийско момченце, което бе заснето да лежи с лице в пясъка мъртво на турски плаж съобщи, че е готов да вземе телата на двамата си синове и на съпругата си, за да ги погребе в Кобани.

Абдула Курди, сирийски кюрд, който е бил в Турция от три години, а преди е живял в Дамаск, заяви, че вече няма никакво желание да продължава пътя си към Европа.

 

image

 

 

Говорейки пред моргата, където са оставени телата на двамата му синове, Курди каза: „Искам просто да видя децата си за последен път и завинаги да остана с тях.“

Курди обяснява, че е бил на борда на лодка, която се е отправила към Гърция, но капитанът се паникьосал от високи вълни, скочил в морето, като го оставил да се оправя с малкото плавателно средство.

„Хванах руля и започнах да водя кораба. Вълните бяха толкова големи, че корабът се преобърна. Хванах в ръце жена си и децата си и осъзнах, че са мъртви“, казва той пред АП.

 

Тригодишният Айлан, петгодишният Галип и майка им Рехан са между поне 12 души, които са удавили по време на пътуването си с лодка към Гърция. Корабчето е част от флотилия от малки гумени лодки, които са взели пасажери в Акуарлар, най-близкото място до гръцкия остров Кос.

Турската държавна информационна агенция Анадолу съобщава, че полицията е задържала четирима предполагаеми трафиканти, които могат да бъдат свързани с трагедията. Анадолу съобщава, че четиримата, сред които и един сирийски гражданин, са задържани на плажа на полуостров Бодрум и ще бъдат изправени пред съда по обвинение в организаторство за каналите за преминаване.

 

Заместник областният управител Екем Айланк съобщава пред БиБиСи, че кюрдското семейство е живяло в Турция три години, преди да решат да опитат късмета си в Европа. Процедурата за репатриране на телата на тримата членове на семейството е подготвена веднага.

Според последна информация, семейството искало да стигне до Канада, където техни роднини били готови да ги подкрепят в искането им да получат политическо убежище.

 

Мустефа Ебди, журналист в Кобани разказва, че кюрдското семейство е било принудено да се мести на няколко пъти по време на сирийския конфлект и напуска страната през 2012 г. Той допълва, че правилното име на фамилията е Шену, но Курди е използвано в Турция поради етнически произход.

„Те напускат Дамаск през 2012 г. и се отправят към Алепо, а когато размириците започват, се местят в Кобани.“ – разказва Ебди на АФП. „И отново, когато започват военни конфликти с Ислямска държава, те се местят в Турция.“ Журналистът добавя: „Опитах да говоря с него, но той не можа да говори, просто започна да плаче.“

 

Говорейки пред канадската преса, сестрата на Абдула Курди – Тима, фризьорка във Ванкувър, която е емигрирала преди 20 години каза, че тяхната молба да бъдат приети в Канада е отхвърлена.

„Исках да ги спонсорирам и аз имам приятели и съседи, които помогнаха с осигуряването на банковите депозити, но не успяхме да ги измъкнем и затова те са влезли в лодката“ – казва тя. „Аз дори им плащах наема в Турция, но към сирийците там се отнасят ужасно.“

Тя публикува във Фейсбук снимки на двете момченца и пише: „Моите най-дълбоки съболезнования към семейството на моя брат, когото застигна трагична смърт в търсене на по-добър живот. Къде е хуманността на този свят? Те не го заслужаваха. Сърцето ми е разбито. Мир на душите ви, ангели.“

Канадският журналист Тери Галвин казва на БиБиСи радио 5, че Тима Кудри колко отчаяно нейният брат опитвал да спаси семейството си. „Той разказва как е плувал от единия до другия, като е видял единия си син, който изглеждал добре, после търсещ другия, като го намира удавен, а после се връща към първия, който е също удавен.“

 

Детутатът Фин Донъли, който отговаря за региона в който живее Тима Кудри е подкрепил искането на семейството за даване на убежище в Канада, разказва, че жената е била напълно объркана. „Трагичната загуба е смазваща и непоносима . Тя бе напълно съкрушена и с разбито сърце.“ Донъли казва, че се увеличават исканията за служба в Канада в памет на загиналото семейство, но все още не взето такова решение. „Тя каза, че е говорила с брат си и за него е много трудно дори да иска да остане жив, като си представя какъв живот го очаква оттук насетне.“

 

Само кандидати, които са получили бежански статут могат да бъдат одобрени за влизане в Канада с формуляра G5, за който сестрата на Кудри е искала да го спонсорира. Много сирийски бежанци се оплакват, че са имали проблеми с обработката на техните документи в Турция. А Турция не издава изходни визи на бежанци, които нямат установен бежански статус.

През тази седмица турският морски граничен патрул съобщи пред АФП, че е спасил повече от 42 000 души в Егейско море за първите пет месеца на 2015 година, а за последната седмица те са 2 160 човека. Повече от 100 тела са извадени от морето през нощта в сряда, като всичките са искали да стигнат до остров Кос.


http://glasove.com/categories/novini/news/bashtata-na-udavenoto-momchence-ajlan-kudi-se-vryshta-v-siriya





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625713
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930