Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2015 12:16 - За антихристиянския призив на българската православна църква и има ли смисъл от съществуването й
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4562 Коментари: 12 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За антихристиянския призив на българската църква и има ли смисъл от нея От Дневник   image

 

Фотограф: Красимир Юскеселиев


"Единствената "позиция" която Църквата може да има относно бежанците, е изразена в Евангелието, и тя е че те са наши ближни, и наш дълг е да бъдем солидарни с тях, да ги приемем и обичаме, независимо от етноса и религията им. Това е и единствената "позиция" която аз като християнин следвам и отстоявам, и ще следвам и отстоявам. Всичко друго е от лукавия." 

Това написа във "Фейсбук" - 
Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир след разпространеното в петък извънредно обръщение на Светия синод, в което висшите духовници казват, че правителството в никакъв случай не бива да допуска в страната ни повече бежанци". В него пише, че за тези, които са вече тук е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Призовава се и за разрешаване на конфликтите, които предизвикват войната. 

В друг коментар Рафаил казва да се прави разграничение, че това е мнението на Синода, а не на църквата. Синодът обаче е върховнят ръководен орган на Българската православна църква. 

Също във "Фейсбук" Юлиан Попов коментира обръщението така: 

Това, че Българската православна църква е особено невежа институция не е особена новост.

Това, че се превръща и в нехристиянска, дори антихристиянска институция е нещо по-неочаквано.

Това е институция, която по принцип не реагира на нищо, освен на глупости от типа на концерта на Мадона.

Те не проявиха грам загриженост и на обелиха една дума по време на няколкогодишния скандал със захвърлените деца, след филма за дома в Могилино. Те не са обелилили една дума за състоянието на ромските малцинства. Не са обелили една дума за изоставените деца на родители гурбетчии.

За нищо, което е свързано с милосърдие, прошка, любов, справделивост или с труден избор, изкушение или страдание. Нищо и никога, през последните 25 или 70 години. Секат гори, търгуват с трупи, окичозват манастири, возят се на скъпи коли.

Забравили са напълно способността за истинска проповед.

И сега внезапно изскачат от задушния си безпросветност с един антихристиянски призив, който подобава повече на някой националкомунистически горски комитет, но не и на църква. Дали ще им прости Господ за невежеството, не знам. Но че ще се затрият сами, това ми се струва сигурно.

Жалко за онези обикновени свещеници, които проявяват човешка грижа към другия. Дано, макар и мълчаливо, обърнат гръб на институцията, която предава тяхната святост и човечност.
През пролетта на 2008 година, "Дневник" публикува текст на Юлиан Попов по друг повод  

"Има ли смисъл от православната църква? 

Коментарът звучи актуален и сега, препубликуваме го с незначително съкращение:  

Никак не обичам да обиждам хората на религия. Ще ми се да се извиня на всеки, който би се засегнал от подобни думи. В същото време обаче искам да задам и няколко въпроса. Да ги задам като човек, който дължи нещо на тази църква, най-малкото защото едно време, когато извън "Работническо дело", "Световна класика" и скучни френски филми нямаше много територии, към които да полети фантазията ти, църквата беше там. Без много шум моите родители ме бяха кръстили в тая църква и това години наред ми даваше освежаващото усещане, че съм изиграл някого и че принадлежа към нещо, което е различно от онова наоколо. Това

беше време, когато от църквата имаше смисъл, макар и само с това, че беше там

Мина време. Берлинската стена падна. Със свободата дойдоха и много църковни имоти. Църквата се сдоби и с много посетители и с официална подкрепа от държавата. Президенти, министри и други бивши безбожници смирено наведоха глави и запристъпяха край олтара. Нормално е човек да поиска нещо от църквата в замяна на това особено положение.

Най-простото нещо, което църквата и нейните преродени служители биха могли да правят, е да проповядват. Да сте чули църковна проповед? Свещеник да обясни за какво става дума в Библията? Да се опита да обясни какво означава вяра? Какво означава жертва? Или какво би трябвало човек да направи за ближния си. Някой да е чул нещо смислено за живота или смъртта освен няколко прашни монотонни фрази от устата на все по-оядени свещеници? Малко вероятно. Православният свещеник вече не проповядва. Той отслужва службата, после се отдава на земни и съдебни дела.

Българското образование се намира в трагично състояние. Грамотността на децата е спаднала значително под грамотността на вечно хулената от нас, образованите европейци, съседна Турция. Да сте чули някой свещеник да е обелил една дума по този въпрос? Не, не сте. Освен нелепата намеса на църквата в спора за вероучението, която повече намирисваше на тревога за издателски отчисления, отколкото за детските души. Един свещеник (пак на блога ми) ми се беше скарал, че църквата не бивало да се занимава с всякакви житейски проблеми, а да дава общите морални насоки. Така ли? Кой изгради българското образование през XIX век? Кой се занимаваше с опазване и развитие на езика? Кой отстояваше независимостта на българския етнос не с отшелнически молитви, а с проповеди, с образование, със загриженост? Руското министерство на образованието ли?

Идеята, че църквата не се меси в нищо, е толкова нелепа, колкото и идеята, че трябва да се меси навсякъде

Когато обаче цял свят пламна от гняв и срам заради Могилино и заради нечовечността на нашето общество, какво направи църквата? Нищо. Църквата, в която често звучат думите на Евангелие от Матея "Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно". Не би ли трябвало тази църква да прояви загриженост за бедните духом? Или може би църквата е решила, че с блаженствата всичко е уредено и тя няма нужда да се меси в божиите дела. Преди месеци получих самотен имейл от свещеник, който страстно призоваваше за подкрепа за неговата работа с домовете. Зачетох се заинтригуван. Човекът събираше пари, за да си купи джип с двойно предаване, за да можел да стига до отдалечените места, в които тези деца били изоставени!

Къде беше и къде е църквата, когато в страната се извършват постоянно безнаказани убийства? Или и убийството не фигурира в духовните рецептори на духовните водители?

Къде е църквата, когато сред децата се надигат вълни от насилие?

Къде е православната църква, когато милиони умират от глад, когато в Бирма загиват десетки хиляди заради една малоумна диктатура, която не разрешава на хората да помагат на хората в беда? И към това ли църквата няма отношение? Къде бяха православните свещеници, когато в съседна Сърбия масово започнаха да избиват хора от друг етнос и религия?

Нямаше я. Наскоро един, наглед мислещ свещеник изрази пред мен съжаление, че сърбите не са си свършили работата докрай. Свещеник, който представлява църквата, изиграла решаваща роля в спасяването на българските евреи. Къде е сега тази църква? Няма я.

Да, църквата я няма. Тя отдавна е заменила светите писания и свещеническата образованост с нотариални актове, неверие и невежество, което трудно се простира отвъд църковните ритуали. Тя може би пази тези ритуали, за да могат един ден те да бъдат разчетени от някой друг. От някой немски студент по антропология или някой бразилски професор по балкански фолклор.

Разбира се, светлина в тунела има. Срещат се свещеници като например отец Йордан в Стара Загора, който ден по ден ходи в Старозагорския затвор, в който, скрит от очите на света, той е издигнал прекрасна църква, който подържа социална кухня, та дори и безплатен лекарски кабинет. Или отец Марин е Троян, който участва в благотворителни походи и говори на децата и като проповедник и образовател, не само като ритуален назидател. Но това са само

изключения, които би трябвало по-скоро да засилват тревогата ни, отколкото да ни карат да се успокояваме

Църквата е институция и като всяка институция тя подлежи на промяна. Няма нищо богохулно в подобно очакване. В момента Българската православна църква просто не оправдава своето съществуване. Дали тя трябва радикално да се реформира, дали да се смени, закрие или преоткрие ми е трудно да кажа. Но по начина, по който пъшка нечленоразделно под собствената си затлъстялост, тя вреди и на себе си, и на народа, чиято конституция съдържа нелепия текст за нейната традиционност.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/26/2616502_za_antihristiianskiia_priziv_na_bulgarskata_curkva_i/




Гласувай:
3



1. podvodni - Позицията на БПЦ е единствената ...
26.09.2015 12:46
Позицията на БПЦ е единствената адекватна реакция не само в България но в целият ЕС и САЩ.
Докато кухите кратуни са вторачени в телевизора и зомбирани от ВИП, БИГ брадър Х Фактор и пр идиотизми, в БПЦ сериозно следят събитията свързани с така наречените "бежанци" и опасността която нагнетяват европските и щатски олигофрен политици.
цитирай
2. meto76 - Каква опасност нагнетяват евро...
26.09.2015 13:26
Каква опасност нагнетяват европейските и американските политици?
цитирай
3. podvodni - От къде да почна ? Абе я кажи от кога ...
26.09.2015 13:39
От къде да почна ?
Абе я кажи от кога не си на Земята та да зная от къде да почна ?
цитирай
4. sestra - Позицията на БПЦ
26.09.2015 14:09
е позицията на руските тайни служби за съжаление. Съгласна съм, че това не може дори да се нарече позиция, тъй като тя, както и масираното вайкане заради т.нар. мигранти е винаги постфактум и цели да обърква, а не да изяснява който и да било съществуващ проблем. В този момент, както и в момента, касаещ концерта на Мадона БПЦ няма думата на съдник за някакви си политико-етико-етнически явления. При свършени факти църквата проявява силата си на спасител на бедстващите след като не е стояла със скръстени ръце през цялото време, докато се е стигнало до това или онова бедствие. И един акцент с факта, че когато папа Франциск влезе в Света София и се помоли в името на човеците и това действие бе лишено от каквато и да била подмолност, а тук свещеници в студиата се давеха в пяна срещу ужасяващото зло според тях, икумензма, нашият патриарх беше в Москва да чества 100 г. руска църква.
цитирай
5. django - Исус Христис каза да обичаме и вр...
26.09.2015 14:16
Исус Христос каза да обичаме и враговете си и като християни трябва да помогнем на нуждаещите се. Но на истински нуждаещите се! Което значи да им помгнем еднократно да си стъпят на краката и да започнат сами да се прехранват по законният и почтен начин. А не да се превръщанме в техни слуги в соствената си държава поради вменено от зли хора манипулатори чувство за вина и да изпълняваме всичките им кпретенции. Основен е въпросът кои са нуждаещите се, след като емигрантите масово имат по хиляди долари за трафиканти и почти никой на който е предложена законна работа не работи след като получи паспорт в съответната държава, оправдавайки се с наличие на пари.
Божият син казва че в последните усилни времена в които живеем, истинските християни трябва да се отделят от системата Вавилон за да не споделят язвите на езичниците. Защото какво общо има лъжата с истината и любовтта с омразата?
Сатана иска да обедини света в бунт срещу Бог и да ноложи обща религия на подчинението с която хората да му се покланят като на Бог, и затова иска да смеси народите и етносите които Бог раздели в древен Вавилон. Затова когато света приеме белегът на звяра който ще е символ за поклонението му не пред Бог и законът му, а пред луцифер и хуманистичните (луцифериански) закони, и всички заговорят за мир и просперитет, тогава ще дойде свършекът.
цитирай
6. 1997 - БПЦ предпочете мъченичеството на патриарх Евтимий
26.09.2015 14:21
отколкото да приеме в Търновград исляма. Какво да се прави, империята в която принадлежим е решила заселване на друговерци. БПЦ знае какво се е случвало със заселването на черкези и не знам какви си други в България. БПЦ не иска да мълчи, пък дори да бъде осъдена на заточение от новите ни владетели.
цитирай
7. alexs - Браво на Българската православна ...
26.09.2015 14:34
Браво на Българската православна църква!
Искам да попитам автора на блога
1 много ли харесва да живее по законите на шериата.
2.Иска ли Негри и араби да изнасилват български момичета.
3. Иска ли на българските момичета да забранят да ходят на училище и да се забулят с гурки както го направиха талибаните и ИД.
4. Официални езици да станат Турски арабски.
5.Иска ли Да се откаже от християството или от атеизма и да приеме исляма !....и тука няма искам или не искам ако искаш главата на дръвника както го правят ИД или талибаните.
С две думи отново да се върне турското робство че и по лошо!
За това ли се бориха нашите деди проливаха кръвта 5 века малко ли ни беше!
Прав е блогъра подводни слез на земята тук не става въпрос за комунизъм капитализъм фашизъм за Америка Русия а за оцеляване на християнската цивилизация!
Църкавата иска да защити християнска България!

цитирай
8. podvodni - Ще помоля всеки който се чувства ...
26.09.2015 14:40
Ще помоля всеки който се чувства християнин и неговите възгледи противоречат на позицията на БПЦ да бъде така добър да приюти в домът си едно бежанско семейство с пълният набор роднини, като същевременно поеме грижата по тяхното изхранване и поеме отговорността за тяхното поведение и простъпки !
цитирай
9. oia - Ами малко хитрост няма да е излишна. ...
26.09.2015 16:45
Ами малко хитрост няма да е излишна. На тия дето идват и се представят с претенции и като численост са по един футболен отбор, могат да гледат свине. Така, че този игумен да им подсигури личен подслон и да им подсигури едно стадо свине да гледат и да чака развръзката. Българи, дайте да развъдим свине и да ги ползваме за охрана на границата от тази сган. Този игумен ли е какъв е, да иде на границата и да вземе и духова музика--ръченица да им играе, до като му отрежат главата. Такива,като него с расата имат и други наклонности, и малко ли ги пяха по панаирите--за срам и позор на духовното.Чудовищно е да си слагаш сам главата на дръвника, за да доказваш, или показваш толерантност. Този защо не отиде при някой стари хора да им помогне, ами се е впрегнал за тези дето могат да плащат с хиляди евро за престой,а стари хора не могат и хляб да си купят. Спасението от тази сган са свинете в изобилие. С един куршум, два заека--хем ще има наше месо, хем тия ще бягат от свинете. Извинете ме, исках малко да се посмеем. То това, което става не е за смях, а е за реване, но.......
цитирай
10. zaw12929 - това е нормалната позиция на българин
27.09.2015 05:26
podvodni написа:
Позицията на БПЦ е единствената адекватна реакция не само в България но в целият ЕС и САЩ.
Докато кухите кратуни са вторачени в телевизора и зомбирани от ВИП, БИГ брадър Х Фактор и пр идиотизми, в БПЦ сериозно следят събитията свързани с така наречените "бежанци" и опасността която нагнетяват европските и щатски олигофрен политици.


Прости на глупака!!- медиите са му ампутирали ума
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579018
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031