Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2015 20:02 - САЩ и още 11 страни сключиха тихоокеанското споразумение за свободна търговия!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2802 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
САЩ и още 11 страни договориха тихоокеанското споразумение за свободна търговия От Дневник     image

image


САЩ и още 11 тихоокеански държави постигнаха споразумение по т.нар. Тихоокеанско партньорство за свободна търговия (TPP), което ще премахне търговските бариери и ще зададе общи стандарти за всички страни по договора, съобщи високопоставен източник, запознат с преговорите, предаде "Ройтерс". Малко по-късно новината бе потвърдена от премиера на Япония Шиндзо Абе, който заяви, че споразумението е голямо постижение не само за неговата страна, но и за бъдещето на целия Азиатско-тихоокеански регион.

Сделката може да прекрои цели индустрии и да повлияе върху всичко: от цената на сиренето до разходите за лечение на рак, отбелязва "Ройтерс".

Страните от TPP (САЩ, Япония, Канада, Мексико, Бруней, Нова Зеландия, Перу, Малайзия, Австралия, Чили, Сингапур и Виетнам) формират 40% от световната икономика. Споразумението ще се превърне в едно от най-големите постижения на американския президент Барак Обама, ако бъде ратифицирано от Конгреса на САЩ.

Законодателните органи в останалите страни по споразумението също ще трябва да ратифицират сделката.

Основна тема на последния кръг от преговори, които започнаха миналата сряда в Атланта, бе въпросът колко дълго трябва да продължи монополът на биотехнологичните лекарства от последно поколение.

TPP предизвика доста полемики през последните 5 години, защото преговорите бяха тайни и защото мнозина - от мексиканските автомобилни работници до канадските млекопроизводители - възприемат споразумението като заплаха.

Въпреки сложната схема за намаляване на митата на стотици стоки въпросът, който заплашваше до последно успеха на преговорите, бе колко да продължи монополът на производителите на нови биологични лекарства. САЩ настояваха за 12-годишен период, с който да насърчат фармацевтичните гиганти да инвестират в скъпи биологични терапии като Авастин - продукт на Genentech за лечение на рак. Австралия, Нова Зеландия и обществени групи по здравеопазване настояваха за 5-годишен срок, за да намалят разходите за лекарства, както и да смекчат тежестта върху субсидираните от държавите медицински програми.

В крайна сметка бе постигнат компромис за периода на монопола, който е по-малък от искания от САЩ, съобщават източници, запознати с преговорите. В този период производителите на биотехнологични лекарства ще са защитени от конкуренцията на по-евтините генерични лекарства.

Все още не е ясно как това ще се отрази на цените на лекарствата.
image

Преглед на оригинала

image


В последните часове на преговорите се обсъждаха и протекциите над млекопроизводителите. Нова Зеландия, където е базиран най-големият износител на млечни продукти в света –
Fonterra – настояваше за по-голям достъп до пазарите на САЩ, Канада и Япония.

Освен това САЩ, Мексико, Канада и Япония се споразумяха за въвеждане на правила в търговията с автомобили, които уреждат какъв брой превозни средства могат да бъдат произвеждани в дадения регион.

Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико постановява, че над половината от колите в тези държави – или по-точно 62.5% - трябва да са местно производство.

TPP ще позволи на японските производители на автомобили – начело с Toyota Motor Corp – повече свобода в закупуването на автомобилни части от Азия за превозни средства, предназначени за САЩ. За сметка на това споразумението защитава американските производители на автомобили от конкуренцията на пазара чрез удължаване на митата за внос на евтините азиатски пикапи.

TPP поставя и стандарти по въпроси, вариращи от правата на работниците до защитата на околната среда. Споразумението задава и основни насоки за уреждане на търговски спорове между националните правителства и чуждестранните инвеститори без участието на националните съдилища.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/05/2622289_sasht_i_oshte_11_strani_dogovoriha_tihookeanskoto/





Гласувай:
4



1. alibaba4 - Де е сега
05.10.2015 20:32
Светлето Василева /Чара/ да напише нещо по въпроса за "Дума":)
Чи тя таквиз ги писа за Трансатлантическото споразумение ...чак свЕт ми се изви.
цитирай
2. podvodni - То ясно кой кого ще клати, но ми е и...
05.10.2015 21:25
То ясно кой кого ще клати, но ми е интересно кой ще им урежда споровете между, ВНИМАНИЕ, ПРАВИТЕЛСТВАТА И ИНВЕСТИТОРИТЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582605
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031