Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 15:10 - Поръчката за газов лупинг до Турция завишена заради технически и екоизисквания
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2081 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поръчката за газов лупинг до Турция завишена заради технически и екоизисквания Първоначалната прогнозна цена е правена преди години, заявиха от "Булгартрансгаз"




image

Обществената поръчка на държавната компания "Булгартрансгаз" за изграждането на газов лупинг на транзитния газопровод до Турция е за реалната цена, изготвена на база технически проект. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрасгаз" Георги Гегов пред Mediapool по повод информация от негов служител, че поръчката е изкуствено завишена спрямо прогнозната цена на съоръжението, заложена в десетгодишния план на дружеството.

Според изнесените вътрешни данни, точно преди обявяването на поръчката стойността й е била неочаквано завишена до 47.12 млн. лв. без ДДС вместо 32.22 млн. лв., колкото предвиждал десетгодишният план.

Общо шестима кандидати са подали оферти, трима от тях са отстранени - "Интерком груп", Консорциум С.Г.П и ДЗЗД "Монтажи Ко – Ти Ви Би – ТГ".

От останалите трима на първо място е класирано дружеството, регистрирано по Закона за задълженията и договорите – "Лозенец-Недялско", на най-голямата строителна компания у нас "Главболгарстрой" АД, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД на Симеон Пешов и "Техноекспортстрой" ЕАД, която се свързва с депутата от ДПС Пелян Пеевски и депутата от БСП Кирил Добрев, чиято сестра ръководи дружеството. Тяхната оферта е за 46.52 млн. лв. без ДДС. Кандидатът е доказал, че в последните пет години е изграждал тръбопроводни съоръжения с реализацията на водни проекти в Хисаря, Раковски и Монтана. От "Главболгарстрой" коментираха пред Mediapool, че имат дългогодишен опит в строежа на газопроводи и газови хранилища в Русия, а освен това в момента компанията работи с две чужни компании по модернизацията на четирите компресорни станции – "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", които осигуряват транзита през страната ни към Турция, Гърция и Македония.

На второ място е друго обединение "Газпроект Турция", в което участва нашумялата от последните дни "Водстрой 98", която е свързвана с Пеевски, макар че по документи не е. Водещ партньор в това обединение е "Трейс груп холд", в която все още мажоритарен собственик е Николай Михайлов, но в последните месеци тече изкупуване на пакети с акции на публичната компания. Неговата оферта е 47.007 млн. лв. без ДДС. Обединението доказва опит с изпълнението на интергрирания воден проект на Стара Загора, водни проекти в Козлодуй, Велико Търново и дейности по ТЕЦ "Марица Изток 2", където е работила "Водстрой 98". Освен това консорциумът е наел редица подизпълнители, които са участвали също в декларираните водни проекти.

Трето е обединението между "Енергоремонт Холдинг" и австрийската "Хабау" – "Енерто Хабау", с цена от 49.40 млн. лв.

Георги Гегов обясни, че в
десетгодишния план на дружеството е заложена индикативна стойност на съоръжението от 32.22 млн. лв. Впоследствие цената е повишена с близо 15 млн. лв. тъй като вече е станал готов техническият проект с конкретните параметри на близо 25-километровия лупинг. Освен това Министерството на околната среда и водите за пръв път е поставило изисквания за рекултивация на почвата по трасето, което също е оскъпило поръчката.

Проектът е за тръба 1000 мм, която на практика трябва да осигури две функционални тръби на транзитния газопровод и всъщност лупингът да играе ролята на междустистемна връзка с Турция, която да осигури диверсификация на газовите доставки, обясни шефът на "Булгартрансгаз". Той посочи, че постигнатата в поръчката цена от милион лева за строеж на километър газопровод е много добра и даде за сравнение газовата връзка с Гърция, където цената се очертава да е 1.6 млн. лв. за километър при диаметър на тръбата от 700 мм.

Шефът на "Булгартрансгаз" заяви, че ако му бъде наредено, ще спре поръчката, като се имат предвид настроенията в последните дни, но това, по думите му, ще забави значително реализацията на проекта. Според него няма никакви нарушения както при обявяването на поръчката, така и при провеждането й, а цената е напълно реална.

Все пак интересна подробност е, че в протокола с оценката на предложенията на кандидатите липсват параметрите от офертите на класираните на двете първи места компании, свързвани в Пеевски. Докато при останалите е посочено за колко дни смятат да извършат строежа, какви гаранции дават за отделните дейности и какви аванси смяната да ползват, тази информация е заличена за "Лозенец-Недялско" и за "Газпроект Турция". От "Главболгарстрой" обясниха това с националната сигурност, но не става ясно как тези критерии важат само за двете челни оферти.


http://www.mediapool.bg/porachkata-za-gazov-luping-do-turtsiya-zavishena-zaradi-tehnicheski-i-ekoiziskvaniya-news245787.html




Гласувай:
1



1. batogo - !!!:)))
20.02.2016 10:27
Това се прави за националната несигурност, която се представя като национална сигурност от край време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580416
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031