Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2016 22:42 - Досиетата "Панама": Путин. Или как да скриеш милиарди долари
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4149 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2016 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Досиетата от Панама" - над 11 милиона секретни документа са разкрити от журналисти   От Дневник
    image

 

  Повече от 214 000 подставени компании, 11.5 милиона секретни документа, 2.6 терабайта информация - това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката.

За пръв път
за него съобщи германското издание "Зюддойче цайтунг", от което е тръгнало уникално разследване на почти 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания.

Българи не присъстват засега в публикациите, няма и специално отделено внимание на България. Единственият български журналист
от екипа от над 370 души е Алексения Димитрова.

То бе разпространено едновременно под името "Досиетата от Панама".

Документите идват от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

Специално внимание е отделено на "сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и влат към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин".

В
отделна публикация се твърди, че малко известният руснак Сергей Ролдугин стои зад движението на близо 2 млрд. долара по тайни канали и свързани с хора от обкръжението на Путин, а може би и лично с него. Банка "Россия", наричана още "Банката на Путин" и санкционирана още в началото на ембаргото, наложено от Запада, е смятана за инструментът, чрез който е изградена мрежата от офшорни компании. Десетки заеми, някои от които за стотици милиони долари, са "продавани" от една офшорна компания на друга за символични суми, дори за 1 долар.



Документите са обработвани и анализирани в продължение на една година от Консорциума на разследващи журналисти (ICIJ) заедно със "Зюддойче цайтунг" и над 100 медийни партньори, работещи на 25 езика.

Данните обхващат почти 40 години (1977-2015) от дейността на малко известната, но много влиятелна панамска кантора Mossack Fonseca, която има клонове на 35 места по цялата планета и е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни струтури, прикриващи реалните с исобственици.

Анализаторите на ICIJ са идентифицирали стотици хиляди компании, свързани с хора в повече от 200 държави по света.

Става дума за огромен брой съобщения от електронна поща, финансови отчети, паспорти и корпоративни документи, насочващи към тайните собственици на банкови сметки и компании в 21 офшорни зони, включително щата Невада, Хонконг и Британските Вирджински острови.
image

 

 

image



В
друга публикация се посочва, че "Досиетата от Панама" разкриват офшорните сметки на 140 политици и обществени фигури от цял свят.

Сред тях са премиерите на Исландия и Пакистан, президентът на Украйна и кралят на Саудитска Арабия. Документите описват офшорни компании, свързани със семейството на президента на Китай Си Цзинпин, както и за делата на покойни баща на британския премиер Дейвид Камерън

Големи банки са участвали в изграждането на офшорни компании, за които иначе е трудно да бъдат проследени и свързани с конкретни хора.


От "Зюддойче цайтунг" съобщават, че преди повече от година анонимен източник се е свързал с изданието и е предложил криптирани поверителни документи на Mossack Fonseca.

Публикуването им в неделя вечерта надминава всички досегашни разкрития, взети заедно - Wikileaks Cablegate, Offshore Leaks, Lux Leaks, и Swiss Leaks.


Подробности очаквайте по-късно на
www.dnevnik.bg.


http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/the-panama-papers-how-the-worlds-rich-and-famous-hide-their-money-offshore






Гласувай:
3



1. meto76 - http://www. dnes/world/2016/...
03.04.2016 23:20
http://www.dnes/world/2016/04/03/panamapapers-ofshorki-za-2-mlrd-dolara-vodiat-do-putin.298202

https://news/world/tech-na-informatsiya-razkri-grandiozni-finansovi-dalaveri-na-top-svetovni-lideri.html
цитирай
2. chavdar01 - МЕЖДУ МАЛКОТО ИСТИНИ СЕ ПРОБУТВА И ЕДНА ГОЛЯМА ПРОПАГАНДА!
04.04.2016 14:41
ТИПИЧЕН АМЕРИКАНСКИ ПИНИЗ!!!
НО КОЙ ЛИ ЩЕ МУ СЕ ХВАНЕ?
цитирай
3. 1997 - Въпрос на вяра
04.04.2016 21:06
Въпрос на вяра
Георги Георгиев Дума 5. Април 2016 , брой: 78
... Още преди десетина години политологът Станислав Белковски съобщи пред "цивилизования свят", че Путин е натрупал над 40 млрд. долара. Човекът дори книга написа, която и в България е издадена. И в Русия също е издадена, а и не е единствената. И сега, представяте ли си, читателите в Русия и България, и другаде по света вече знаят, че Путин има 40 млрд. долара, и изведнъж цял международен екип ти казва: "Не бе, само два са, ама са май и по-малко и са претакани през офшорни сметки на приятеля му с виолончелото от симфоничния оркестър". Това си е като удар с мокър парцал през лицето. Признайте си. Впрочем, както обещават, ще има нови разкрития и сумата може да нарасне, макар че доста работа ще има, докато я докарат до "недостигащите" 38 млрд.
Как да знаем, че тези милиони документи са истински? Няма как. Доверяваме се или не се доверяваме. Всеки избира сам. Въпрос на вяра е. Нямаме възможност да проверим.
цитирай
4. staler - баце, за путин може да извадят лека ...
06.04.2016 03:48
баце,за путин може да извадят лека полека не един балалаищик,а цел оркестър от такива...ама да те питам нещо---в тия 11 милиона документа,11 на брои ще са за путин,а останалите--за банки,корпорации,финансови ,застрахователни и инвестиционни агенциии ...и т.н барабар с техните клиенти на 99% от демократичния цивилизован правов запад ,които все ни кори за корупцията.....големо ровене ще падне ,баце,докато ги открият и отделят.....
цитирай
5. apostapostoloff - Путин е мошеник и
07.04.2016 17:58
мръсник, това отдавна е ясно на трезво мислещите хора.
цитирай
6. staler - в русия олигарсите са подчинени на ...
07.04.2016 18:57
в русия олигарсите са подчинени на батя,в уса обратно- олигарсите си назначават батя...но принципно разлика няма--социалната структура е една и съща.....едрия бизнес лапа,народеца го духа...от къде идва конфронтацията уса-раша?много просто---путин не ще да се впише в ролята на местния губернатор подчинен на единственната и изключителна империя на доброто...панама геит е здрав автогол за сценаристите...за какво им трябваше да се заяждат с усмихнатия чичо си?до вчера китаи си редеше политиката от гл т на тесния интерес на поднебесната,от днес ще го прави против общия враг с другаря им путин....ам саудитския крал?ми тоз добър човечец е абсолютен монарх,има ли смекти в офшор,нема ли,само жените му могат да му се сърдят....ет ти още един не-приятел в близкия изток....върху мистър камерън натиска е пък съвсем безмислен...изглежда отвън океана съвсем са изгубили връзка с реалността---англия е стара демокрация/колкото и странно да звучи за някои/...там е задеиствана една процедура по решение за или против -брексит и господ не може да я спре или предреши изхода ....още по малко симпатягата деивид.....въобще--ще береме плодове ама все кисели и червиви....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583190
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031