Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2016 10:08 - Руски специалист: Американките са имали право да използват тези препарати
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2016 10:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Руски специалист: Американките са имали право да използват тези препарати Същите терапевтични изключения се правят и за руски спортисти, включително в Рио

image

Андрей Середа (вляво)

Американските спортистки, чиито данни бяха публикувани след хакерската атака в базата данни на Световната антидопингова агенция (WADA), явно са имали право на терапевтично изключение за използването на посочените забранени препарати. Често право на такова изключение получават и руски спортисти.

 

Това заявява в интервю пред руската агенция "Р-Спорт" директорът на руския федерален научно-клиничен център за спортна медицина и рехабилитация към Федералната медико-биологична агенция на Русия (ФМБА) Андрей Середа. Той е бил и главен лекар на руската делегация на игрите в Рио де Жанейро през август тази година. Интервюто му бе публикувано от в. „Сега“.

 

"Мога да кажа, че, хакерите не показват цялата документация и го няма изследването, което е в основата на ползването на тези препарати от четирите спортистки. Но съдейки по дозировката, периодичността и начина на приемане, тези спортистки наистина са имали едни или други проблеми със здравето, които са изисквали предписването на тези препарати. Съответно, тези спортистки са изпратили искане за терапевтичното им ползване и са получили разрешение. Бих искал да кажа, че при тези дозировки и с тази периодичност, с които те са приемали препаратите - не би трябвало да се говори за някакво сериозно влияние върху спортния резултат и да се причисляват към класическия допинг, в разбирането на човек от улицата“, казва Середа.

 

Той дава пример с препарата метилфенидат, употребяван от гимнастичката Симон Байлс. По думите му този препарат се използва при деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, при някои форми на аутизъм, при синдрома на Аспергер. А положително влияние върху спортния резултат, и то в такъв спорт като гимнастиката, въобще не е доказано, казва Середа и добавя, че едва този месец е публикувана първата студия, която показва, че мишки под действието на този препарат могат да бягат малко повече, отколкото мишки, които не са приела препарата.

 

„Но, първо, мишките просто бягат, не се занимават с гимнастика. И да се транспонират тези резултати е прекалена преждевременно, защото едно нещо е да бягаш за издръжливост, а съвсем друго - да играеш гимнастика, където е необходима повече координация", обяснява руският специалист.

 

Той твърди, че при употребата на подобни вещества винаги има реална необходимост.

 

"Хората се плашат, когато четат тези информации в интернет, виждайки, че това са хормони. Но това са хормони от рода на глюкокортикостероидите, а не някакви мъжествени. Например, у Уйлямс (една от сестрите тенисистки) също е открит триамцилонон. В документите пише, че е разрешено еднократно въвеждане в организма и то е било направено веднъж. Смешно е да се говори за влияние върху спортните резултати на триамцилонона. По-скоро е имало някакво възпалително заболяване или хронична травма, или състояние, което е изисквало тези глюкокортикостероиди за намаляване на възпалението, или болката", заявява Середа.

 

Според него, това допускане "се потвърждава и от предписването на опиоидни аналгетици", използвани при силни болки.

 

"Да се предположи, че опиоидните аналгетици влияят на резултатите е достатъчно сложно. Да, те намаляват болката. Но в спорта за високи постижения има случаи, когато нормалните болкоуспокояващи не могат да решат проблема и се изисква назначение на наркотични. Когато комисията на WADA разглежда тези документи, естествено, отделя голямо внимание на това. Разбира се, трябва да се докаже, че има необходимост от такива средства и спортистът предоставя съответната документация, че вече е приемал обикновени обезболяващи, ходил е при лекар повторно във връзка с тяхната неефективност, и чак след това са му били назначени опиоидни аналгетици", обяснява руският специалист.

 

Попитан имало ли е случаи, при които медицинската документация е била подправяна с цел да се получи разрешение за използване на забранени препарати, специалистът отбелязва, че той не знае за такива случаи: "Не може напълно да се изключи такава възможност, но на мен, честно казано, не са ми известни такива случаи. Не е лесно да се подправят медицински документи, трябва да имаш комплексни знания, за да ги напишеш грамотно и да обосновеш една или друга необходимост".

 

Середа подчертава, че руски спортисти често получават документи за терапевтични изключения по необходимост.

 

"Да, разбира се. И мен ме удивлява тази вълна, която сега се разраства в медиите, че те били така, а при нас било друго. Да, и у нас достатъчно често се оформят такива искания за терапевтично използване на препарати. Бях главен лекар на олимпийската ни делегация в Рио и не мога, разбира се, да назова имена на спортисти. Но само по време на олимпиадата, заради едни или други неотложни показания, ние оформихме разрешение за терапевтично използване на четирима наши спортисти. И, да кажа честно, не видях никакви спънки или увъртания от страна на службите, които разглеждат тези документи. Всичко е достатъчно чисто и прозрачно. Вчера на един от тези спортисти се наложи в болница да му предпишат забранени препарати - аналогични с тези, които са приемали сестрите Уйлямс. Ние съставихме документа през нощта, днес го изпратихме за разглеждане и с вероятност 120% съм уверен, че ще получим разрешение за терапевтична употреба на забранения препарат. Защото го обосновахме с епикризата от болницата и заключенията на лекаря, който по неотложни причини е въвел в организма на спортиста препарата", разказва Середа.

www.mediapool.bg/ruski-spetsialist-amerikankite-sa-imali-pravo-da-izpolzvat-tezi-preparati-news254090.html




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613546
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930