Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2017 13:57 - Журналистическа асоциация призова медиите да бойкотират управляващите заради заплаха към журналист
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Журналистическа асоциация призова медиите да бойкотират управляващите заради заплаха към журналист image

© Дневник

Валери Симеонов и Антон Тодоров



Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призова медийната гилдия да се солидаризира с журналиста от "Нова телевизия" Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефир в петък.


"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество", се казва в публикуваната на сайта на асоциацията позиция.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/10/06/3055053_jurnalisticheska_asociaciia_prizova_mediite_da/

В сутрешния блок на "Нова телевизия" тази Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика си позволи недопустими оценки за работата на водещия Виктор Николаев, отбелязват от АЕЖ и цитират казаното от Тодоров:


 

"Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, ама виждам, че липсва столчето ѝ."


"В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", отбелязват от АЕЖ.


От асоциацията обръщат внимание и на заканите срещу Николаев по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. "Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че "Викторгейт" се прави лесно", посочват от журналистическата асоциация.


Според АЕЖ Симеонов и Тодоров по същество правят опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.


"Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня", се казва в позицията.


Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г., 59.1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск. Проучването ще бъде представено на 17 октомври, информират от асоциацията

.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579387
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031