Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 14:32 - Защо в България поощряваме пушенето?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.07.2018 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди 2 седмици, в началото на поредната за това лято драма, този път с име "акциз на бездимни изделия", депутатът на НФСБ Йордан Апостолов показа писмо от Световната здравна организация до българското Министерство на здравеопазването. Същото писмо беше представено и по време на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, в която уеднаквяването на акциза на бездимните изделия с горимите цигари беше гласувано на първо четене.

Близо 14 дни нито една медия не обърна внимание на въпросното писмо. В последните дни обаче, излязоха редица заглавия за "мистериозно" писмо на СЗО, което разкривало така наречената "истина" за бездимните изделия. То било пазено в тайна, поради информационния аерозол, покрил България.

Явно България не е покрита с аерозол, а с плътен цигарен дим, тъй като загадъчното писмо, е съкратено копие на официалната позиция на СЗО, качена на сайта на организацията още преди една година.

(http://www.who.int/tobacco/publications/prod_regulation/heated-tobacco-products/en/).

Нека прочетем какво пише в нея.

"Всички форми на тютюневи изделия са вредни, включително и НТП".

Така е. И поради тази причина върху кутията на тютюневите късове за IQOS пише, че продуктът е вреден за здравето и води до пристрастяване. Никога никой не е твърдял, че IQOS ще замести доматите и краставиците. Напротив, пределно ясно е, че най-добре е човек никога да не пуши или да откаже всякакви продукти, съдържащи никотин. Но също така е ясно, че половината българи пушат и не желаят да се откажат от този си навик, макар да осъзнават рисковете от него.

 

"Затова тези продукти следва да бъдат третирани подобно на останалите тютюневи изделия и в съответствие с "Рамковата конвенция за контрол на тютюневите изделия".

Препоръката на СЗО е продуктите с нагряване да се третират подобно на останалите тютюневи изделия. Това беше факт досега и в България. Продуктите с нагряване бяха облагани с акциз, равен на този на тютюна за свиване. Практика, препоръчана от ЕС и прилагана в повечето европейски държави.

image Виж още Цветанов поиска 50% акциз за бездимните цигари

В общи линии "мистериозното писмо" на СЗО гласи това. Неговото отразяване от различни медии беше допълнено от информация за две проучвания, които да докажат на българина, че е много по-добре да се върне към пушенето на цигари. Хем ще изпълни патриотичния си дълг да пълни държавния бюджет, хем ще си пуши нещо, доказано вредно.

Голяма част от медийните публикации включват обстойно описание на известното проучване за аерозола на IQOS от швейцарския университет в Берн, публикувано като писмо до редактора на Journal of the American Medical Association. Поради голямата популярност на въпросното издание, то е изрично упоменато в доклад на Американската агенция по храни и лекарства (FDA), който разглежда обстойно всички научни данни за бездимното изделие IQOS.

(https://www.fda.gov/downloads/AdvisoryCommittees/CommitteesMeetingMaterials/

TobaccoProductsScientificAdvisoryCommittee/UCM593109.pdf).

В този доклад от 75 страници Американският регулатор пише изрично становището си за въпросното проучване: "Публикуваните данни не могат да се считат за достатъчно надеждни, за да се направи съпоставка между концентрациите на ВПВС от системата за нагряване на тютюн IQOS и горимите конвенционални цигари. Налице са съществени аналитични слабости в проучването като отсъствие на референтни проби, малък брой повторения, липса на селективност при някои от аналитичните методи."

Редица страни по света приемат концепцията за намаляване на вредата, като средство за решение на проблема с тютюнопушенето. Пример за такава държава е Великобритания. Обществено здраве Англия от години препоръчва използването на електронни цигари, а от тази година в списъка на добрите решения бяха въведени и продуктите с нагряване на тютюн. Позитивното становище на здравните власти на острова най-вече за електронните цигари звучи странно на фона на българския негативизъм към тези устройства, но съществува голяма разлика между България и Англия. Тази разлика е в контрола.

Електронните цигари се контролират строго от властите във Великобритания, като се следят международни стандарти за качество както при устройствата, така и при никотиновите течности. До момента процес на одобрение са преминали над 32 000 електронни устройства, а някои електрони цигари са регистрирани като медицински изделия и се продават в аптеките.

Защо ДА на електронните устройства

Лекарите във Великобритания са първите, които прегръщат идеята за намаляване вредата от тютюна чрез премахване на дима. Според Кралския медицински колеж на Великобритания "Тъй като повечето вреди, причинени от тютюнопушенето, се причиняват не от никотина, а от други компоненти на тютюневия дим, прогнозите за здравето и живота на днешните пушачи биха могли радикално да се подобрят, като се насърчат възможно най-много от тях да преминат към източници на никотин, които не отделят дим."

image Виж още Джевелекова: България безпрецедентно оскъпява бездимните изделия, единствена в ЕС

По данни на Обществено здраве Англия електронните цигари са 95% по-малко вредни от цигарите поради липсата на горене. Наскоро институцията публикува поредния си доклад в тази посока, като освен електронни цигари в него са изследвани и новите продукти с нагряване на тютюн.

(https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-evidence-review)

Понастоящем 1 от всеки 20 пълнолетни граждани на Великобритания използва е-цигари. Според доклад на Обществено здраве Англия, е-цигарите са най-използването средство за отказване на пушенето. Според някои изследвания, е-цигарите имат по-голям ефект върху отказа от тютюнопушене от всички други мерки (забрана за реклама, пушене на закрито, увеличаване на цените и други) взети заедно. Смята се, че близо 20 000 британци годишно отказват цигарите благодарение на новите технологии.

През декември 2017 Комитетът по токсичност на Обединеното Кралство издаде първия си доклад, в който беше направена оценка на два от най-популярните нови продукти с нагряване - IQOS на Филип Морис и iFuse на Бритиш Америкън Тобако. Комитетът провежда независими изследвания на двата иновативни тютюневи продукти на базата на широк спектър от налични данни, като направените заключения са, че "тютюневи изделия използващи принципа на нагряване намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари" и "вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти (IQOS и iFuse)".

(https://cot.food.gov.uk/cotstatements/cotstatementsyrs/cot-statements-2017/statement-on-heat-not-burn-tobacco-products)

Тези резултати се допълват от различни становища на реномирани здравни институти от Китай, през Япония, до САЩ и Германия, които разглеждат потенциала на новите изделия да намалят вредата за заклетите пушачи. Резултатите засега са окуражаващи, като освен здравните власти темата засяга и финансовите регулатори.

Защо продуктите без горене се облагат различно

Акцизът, като вид допълнителен данък налаган върху стоки, които застрашават общественото здраве и безопасност, моралът, околната среда и националната сигурност е въведен именно във Великобритания в средата на 17-ти век.

Доказаната връзка между тютюнопушенето и повишената заболеваемост и смъртност е причина за високата стойност на акцизите именно при цигарите. Изчислено е, че медицинските разходи за лечение на заболявания, свързани с пушенето във Великобритания са 2 милиарда паунда годишно, а разходите на социалната система са в размер на 1.1 милиарда паунда. Паузите за пушене по време на работа костват на работодателите 5 милиарда паунда годишно, докато разходите от пропуснати дни поради нетрудоспособност са в размер на 1 милиард паунда всяка година.

И докато в България поощряваме пушенето, здравния фонд на Великобритания покрива разходите за електронни цигари на рискови групи-онкоболни, бременни и други потребители, които не могат да се откажат от вредния навик.


https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zashto-v-balgariya-pooshtryavame-pusheneto




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579980
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031