Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2020 19:02 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 926 / 893 ИЗЛИШНИЯТ 4
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2020 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Очевидно, сме народ от задръстени хора, от тотални задръстеняци! Попаднах на текст, писан преди една ... и повече години, и установих, че темата за национално достойнство не вълнува никого, а това е умопобъркващо!
Роби ли сме, все още?! 
Когато болестите, полепнали по ума, душата и сърцето на един народ, не се лекуват навреме - той изпада в перманентно робство, губейки своето достойнство! Всеки народ, болестите на когото не се лекуват навреме, а умишлено се изоставят и мултиплицират, загнива и като човек умира! Те се попиват от тялото и от сърцето, от душата и разума му, и живеят с него до смъртта! 
Всеки народ иска да е свободен и достоен, всеки воюва за свободата си, иска да е жизнен, жив и здрав, и търси лекарствата, които ще му помогнат, с цената, дори - на живота си!

image

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 893
ИЗЛИШНИЯТ или
ВЪПРОСИТЕ, които никой не задава 4

Великден е!
Дълбоко в душата ми се появява мисълта за възкресение на българския дух. Държавата и народът се нуждаят от прераждане!
Крайно време е поробеният народ, затворил се, притихнал, за да не погуби, сам себе си - да се сдобие с полагащото му се достойнство и самочувствие! Трябва да му се помогне да изтръгне и изчъгърта страха за живота си, да отхвърли вековното си раболепие! Трябва и не вярвам, някой да е против.
Трябва да възкресим свободата на духа му!
Проблемите, с отвоюване на територията, подходяща за изграждането на нова сграда за Националния исторически музей, от вече изхабената и ненужната политическа функция, наложени от тежки дългогодишни зависимости, дори, от некоректни интереси, надделяваха над нуждите на гражданите, града и държавата! Те са живи и днес, а интересите са абсурдни, нищо, че тяхната защита, превъзхожда, дори, тези на народа!
*
На това място е изоставен да вегетира, отдавна, морално остарял паметник, носещ, никому ненужна, умираща политическа фикция, която, поради безполезността си, отнема възраждането на тази част от централната зона на София. Територията не се използва оптимално от града чисто функционално. Оставям настрана и не разсъждавам по политическите условия, осигурили раждането и съществуването на паметника.
Не искам да го премахвам, нито да го събарям. Всеки паметник сам, с въздействието си и почитта към духовната му сила, която излъчва, трябва да защитава, ако може, продължителността на своето съществуване, защото е издигнат от хора, за да демонстрира техните морални, политически и културни характеристики.
Предлагам да го преместим!
Нека, всеки, който иска и може, да пренесе със собствени сили, камък - до новоизбраното място, тъй като това, което заема е, несравнимо, по-важно и нужно за града, с предлаганите нови функции.
То носи по-висока морална, културна, и урбанистична полза на града като столица! Променя интелектуалната му категория!
В момента територията, в незалесената й част, е безлюдна, а това тежи и вреди на града. По-точно, не носи ползи! Не се и стопанисва, стои чужда и несигурна в преголямото пространство! Средата е и политически променена, без да се пренебрегва несъстоятелността на паметника. Пазят го, въпреки, че никой, не иска насилственото му премахване! Изписват го, понякога, а това категорично говори за едно, отдавна загубено за града, въпреки ценността си, пространство!
Многократно съм си задавал въпроса, защо не издигнем паметник и на османския поробител, след като имаме този - голям, висок, сам, без аналог? Какво ни пречи да издигнем, още един до него, също толкова голям. Ни акъл, ни образование!
Не трябва и да спираме, защото днес, вече ще ни е нужен и друг! Ще напълним градината с чужди паметници, удостоверяващи нашата сервилност към всеки окупатор! Нищо, че в столицата нямаме паметници на героите от Шипка, Плевен, Стара Загора, от Батак и Перущица, от Сливница, Дойран и Одрин, а имаме този!
Ще имаме, очевидно, и други подобни!
*
Защо властта, не изпълнява своите решения?
От страх или от раболепие?
Дали разбира, че унижава достойнството и самостоятелността на народа, и принизява стремежите му да живее, и полети – независим, и свободен?!
*
Представете си, че върху терена се изгради сграда, която не засяга съществуващата зеленина, нито функциите и геометрията на градината, нито пешеходната и транспортната достъпност до нея! Музеят и богатствата му биха могли да се превърнат в обичано и посещавано място за култура и история, за достойнство и прослава!
Тогава, който иска да види тракийските и българските богатства – моля, да заповяда в София и България!
А, средата е великолепна!
Отсреща са университетът и Националната библиотека. Срещу нея, от запад ще се изгради, рано или късно, Музеят на българските букви и култура, а между тях – площадът на културата с паметниците на Св. св. Кирил и Методий, на Св. Климент. На север остава паметникът на Васил Левски и картинните галерии, а зад всички тях, на запад, се нареждат религиозните сгради и места на града, Народното Събрание, Патриаршията и БАН, обвързани от обща пешеходна структура! / градски ескиз N 1, както и много други /
*
Вярвам, че властите на града и държавата ще могат да се издигнат до висотата на градоустройственото предложение. Ползите ще са очевидни, дори, за паметника, защото е правилно да бъде опазен, а не взривен ... като мавзолея!
Местата, които са подходящи за неговото преместване ще изберем заедно като моите предложения ще съобщя в следващия ескиз.
мп




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381204
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031