Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2020 09:50 - ПОТЪРПЕВШИ ОТ ЧСИ-ТА С ПЕТИЦИИ КЪМ ВСС, ПРЕЗИДЕНТА И ПРЕМИЕРА
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 5659 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.06.2020 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАЖДАНИ СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА ПОТЪРПЕВШИ ОТ ЧСИ-ТА С ПЕТИЦИИ КЪМ ВСС, ПРЕЗИДЕНТА И ПРЕМИЕРА

Пандемията бави доклада на евродепутати за проверката на жалбите у нас

Николай Марченко 22 май 2020

https://www.youtube.com/watch?v=HFf-BUBDkAE&feature=emb_logo

image



 Потърпевши от действията на частни съдебни изпълнители (ЧСИ) внесоха петиция с искане да бъдат изслушани от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Отделни петиции се подготвят и за провеждане на срещи с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. Същевременно докладът за резултатите от мисията през февруари 2020 г., когато членове на Комисията по жалби и петиции (КЖП) в Европейския парламент (ЕП) се срещнаха с Камарата на ЧСИ и с министрите на правосъдието Данаил Кирилов и икономиката Емил Караниколов, се бави заради епидемията от коронавирус, научи „Биволъ” от Брюксел. 

Молба за съдействие Сдружение Солидарност

Потърпевши от действията на ЧСИ-та внесоха петиция с искане да бъдат изслушани от членовете на ВСС. За това съобщи пред медиите в четвъртък учредителят и член на УС на Сдружението на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система „Солидарност” Ивайло Илиев.

Никой от членовете на ВСС, включително главният прокурор Иван Гешев, с които от „Солидарност” искаха да говорят, не се показа пред сградата на съвета. Но на място бяха докарани два микробуса с полицаи срещу малкото явили се петиционери. Този път пазителите на реда бяха добронамерено настроени и изслушаха с интерес основните претенции на потърпевшите към властта.

С петиции срещу рестрикции

Петицията на “Солидарност” до ВСС (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

От “Солидарност” искат задължително издаване на съдебни актове за длъжниците и отговор на въпросите по какъв принцип се разпределят делата между държавните съдебни изпълнители (ДСИ) и ЧСИ-тата. Според Ивайло Илиев резултатът почти винаги е в полза на последните, тъй като Камарата на ЧСИ има „разпънат чадър от страна на Инспектората на Министерството на правосъдието”.

Сдружението събира подписи за срещи на петиционерите с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. „Защото в неговите ръце е съдебната система, полицията, прокуратурата”, посочи Ивайло Илиев пред „Биволъ”.

“От писмо на Министерство на правосъдието до нас става ясно, че средно годишно за 2017 и 2018 г. са издавани по 300 000 дела, от които 265 000 са при частни съдебни изпълнители, а останалите около 40 000 са дадени на държавни съдебни изпълнители”.

“При частните съдебни изпълнители тарифите са много по-високи, а при държавните са по-ниски. Но длъжникът не може да избира кой да му събира дълга”, каза още основателят на „Солидарност” пред журналисти.

Той предположи, че след като отпадне извънредната ситуация и отворят съдилищата, ще има бум на нови случаи за отнемане на имущество. Затова призова гражданите, които се посещават от призовкари, без да са извикани в съда, незабавно да информират своите адвокати и сдружението.

На сайта на сдружението е качена петицията до държавния глава от 24 април 2020 г., подписана от председателя на сдружението Димитър Панайотов.

„Обръщаме се към Вас, тъй като от 2008 г. с въвеждането на заповедното производство по Гражданския процесуален кодекс се извърши „узаконено“ чрез съдебни актове ограбване на български граждани и фирми в полза на банки, частни лихвари, монополни дружества, поставени със закона в привилегировано положение да извършват социални услуги (Топлофикация, ВИК и енергийни дружества)”.

Полицаите се оказаха повече от петиционерите (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

Според „Солидарност”, в следствие на това се заобикаля нормалният начин за провеждане на съдопроизводство, за което свидетелстват статистически данни, предоставени от Министерство на правосъдието и публикувани на сайта на сдружението.

„Годишно в България се образуват над 300 хиляди изпълнителни дела, от които над 260 хиляди са при частни съдебни изпълнители, а останалите при ДСИ, като същите в огромната си част произтичат от заповедни производства и броят им непрекъснато се увеличава. Наши жалби, петиции и сигнали, и доказателства за нарушаването на Европейското право от страна на съда и ЧСИ / ДСИ са публикувани на нашия сайт”.

Според „Солидарност”, в следствие на това огромна част от имоти, жилища на граждани и фирми бяха продадени на безценица като едновременно с това тези хора са превърнати в аутсайдери на обществото.

„Районни съдии, частни и държавни съдебни изпълнители са извършили и продължават да извършват множество документни престъпления и длъжностни такива, които могат да бъдат бързо установени по безспорен начин като бъде извършена незабавна проверка на техните частни граждански и изпълнителни дела.

Във връзка с констатираните от нас порочно прилагане на правото на ЕС по Заповедното Производство и Изпълнителния Процес, както и пълното бездействие до момента на всички институции, които сезираме, ние настояваме за незабавна среща с представители от Сдружение „Солидарност“ и представители на подписалите петицията с всеки един от Вас поотделно или заедно, както и с целия висш съдебен съвет”, гласи петицията до Румен Радев.

Ивайло Илиев с единствените представители на властта пред ВСС (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

Петицията е изпратена до институциите на Европейския съюз, посолствата на държавите-членки, членовете на Европейския парламент и на местните такива, както и до националните медии в Европа и България.

„Искаме да разберем лично Председателят на ВКС Лозан Панов ли е подписал адресираното до нас писмо или друг ползва неговото име с цел въвеждане в заблуждение на милионите набедени за длъжници с издадени нищожни заповеди за изпълнение”, обясняват на сайта си от „Солидарност”.

От сдружението уверяват, че внасянето на петициите ще продължи и в следващите дни, докато не бъде организирана среща „с наши и на потърпевшите представители, която да бъде излъчвана на живо”.

„На това корумпирано правораздаване, в нарушение на основните права на гражданите, Конституцията и ГПК, трябва да бъде сложен край и да се намери начин за колективно преразглеждане на делата, преустановяване на порочната практика на съда и внасяне на необходимите законодателни промени в ГПК и ЗСВ”.

Ивайло Илиев се закани, че ако представителите на ВСС, държавният глава и министър-председателят не пожелаят да се срещнат с потърпевшите от произвола на ЧСИ, ще последват протестни действия и дори гладни стачки.

Жалбите и петициите – под карантина

Снимка: Биволъ

Както написа „Биволъ” на 27 февруари 2020 г., Комисията по петиции с председател Долорес Монсерат посети България, за да събере информация от потърпевши граждани и правосъдното министерство и да установи има ли нарушение на правото на справедлив процес. Вижте материала по темата: „Евродепутати с критика и остри въпроси за ЧСИ-тата към Данаил Кирилов”.

За конкретните случаи на нарушения от страна на ЧСИ-тата „Биволъ” писа на 15 януари 2020 г. “Частният съдебен изпълнител около Момчил Мондешки – Стоян Якимов, а също така близкият до ГЕРБ и ДПС в Хасково негов колега Делчо Пехливанов се занимават с незаконна търговска дейност: имотите на длъжниците се изкупуват от близки фирми”, разкри тогава „Биволъ” под заглавие „Комисия от Европарламента идва у нас заради произвола на ЧСИ”

Евродепутатът Кристиан Терхеш, Снимка: DiGi 24

След мисията от края на февруари, в рамките на 2-3 месеца трябваше да излезе докладът на комисията въз основа на установените факти.

Докладът на Комисията по жалби и петиции за срещите с потърпевшите и представители на съдебната система у нас заради жалбите срещу ЧСИ-та обаче се бави, коментира пред „Биволъ” евродепутатът от Румъния Кристиан Терхеш, който като член на Комисията по петиции към ЕП посети България през февруари 2020 г. заедно с тримата си колеги от Испания, Румъния и Латвия.

„С тази пандемия всичко се обърна с главата надолу”.

Според него предстои да се изясни докъде е стигнала работата по доклада за мисията на евродепутатите в София: „Работи се по доклада. Но не мога да дам повече детайли, защото процедурата не е публична”, посочи той.

Информацията потвърдиха за “Биволъ” и от кабинета на българския евродепутат Радан Кънев, който е запознат със случая:

„Докладът не е готов. Сега всичко е забавено по график заради Covid19”.

Оттам също обещаха да проверят докъде е стигнала работата в секретариата на КЖП към






Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737931
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031