Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2021 08:38 - Ще има ли машинно гласуване или не?
Автор: todorhristov Категория: Политика   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е въпросът, обявен в Бтв тази сутрин. Вероятно да. И най-вероятно във формата както на последните избори. А това ще е поредното прахосване на пари без съществени ползи от това.

Безмислено е, при гласуване с машина,  да се копират принципите и правилата на гласуване с хартиена бюлетина и още повече възможността за избор на начина на гласуване в деня на изборите.

При гласуването с бюлетина, на гласоподавателя се поднася един списък от кандидати, който е подреден от партията за която гласувате. Преференциалното гласуване Ви дава ограничена възможност за преподреждане само за първия кандидат. Свободното преподреждане на списъка от кандидати е трудно за отразяване и не се допуска съгласно правилата.

При машинното гласуване, при наличието на tuch screen (сензорен екран) е възможно преместването на  един кандидат в списъка, простичко, като с пръст влачите името му нагоре или надолу. Не е възможно поставянето на двама кандидати на една и съща позиция, с което се избягват невалидни бюлетини.  Така можете да преподредите целия списък по ваше желание и съображения. Окончателното преподреждане и избиране на кандидатите ще стане автоматично след края на изборния ден, съобразно подадените гласове.

Този начин на гласуване, без да излиза от рамките на партийния вот, се доближава максимално до мажоритарния вот. Единственият му „недостатък“ е, че лидерските места в листата на кандидатите не са осигурени предварително. Ама от това по-добре – здраве му кажи!

Сигурно е, че тази система не е удобна за лидерите на абсолютно всички партии, защото подставя под угроза тяхното лидерство, но това е добре за оздравяване на самата партия.

Подробност е, че избирателят, с гласуването си за дадена партия, може да приеме предложеният списък за кандидатите без преподреждане и избегне частта на избор на конкретен кандидат депутат (ако това му се стори много сложно).

За читателите на този постинг, които разбират от програмиране е напълно ясно, че при машинното гласуване е възможно да се премахнат до 100% фалшивите бюлетини.

Подразбира се, че при тези условия е необходимо въвеждането единствено на машинно гласуване, и то в абсолютно всички секции.

Важно е да се осигури контрол на гласуването, като след вота машината отпечатва въведеното гласуване във вид на бюлетина, придружена със специален печат (което се прави и сега) . Тя се сгъва така, че да се вижда само печатът и се пуска от гласоподавателя в изборната урна под контрола на изборната комисия.



Тагове:   избори,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: todorhristov
Категория: Други
Прочетен: 24917
Постинги: 18
Коментари: 16
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031