Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2021 02:27 - Излез малко да поживееш в чужбина и наистина ще осъзнаеш колко бедни сме българите.
Автор: bdenkov Категория: Политика   
Прочетен: 606 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трябва да няма какво да ядем ли, че да сме бедни? Като се казва, че сме бедни, не се има предвид, че сме като в Бангладеш или Еритрея, та чак няма с какво да си напазарим храна за седмицата или да трябва да ходим на работа с рикши, а че сме бедни за Европа. Явно не си минавал Калотина и не си видял какво е сносен живот. Ти остави Калотина, ами извън София поне излизал ли си? Карали сме Мерцедеси. Ако смяташ, че 10-годишна Дачия или 15-годишен Мерцедес е богатство, значи нямаш представа какво е богатство. Мой познат е обикновен куриер в Германия и си купи чисто нов джип за 30 к евро макар и на лизинг. Няма да коментирам, че не е най-доброто финансово решение, но самият факт, че все пак може да си го позволи, а аз дори като образован и с 15 г. стаж не мога и да си мечтая за чисто нова кола, пък била и на лизинг. Това богатство ли е за теб? Един обикновен куриер в Германия взима 1700 евро или 3400 лв при по-евтина храна, а една сестра, която спасява човешки животи в бг-то, взима 800 лв. Какво богатство, какви 5 лв те гонят? В София са почти всички от цялата страна големи фирми, бизнесмени, спотристи, политици, успели хора, нормално е там да има 5-10% по-заможни. По тая логика защо не отидеш в Гранд хотела и да си направиш извода, че всички живеем като в Монако? Това, че в София има 5-10% средна калса, не означава, че няма 2 млн мизерстващи пенсионери, вкл. и такива с 200 лв пенсия, които не стигат само за храната, камо ли за други неща. Нито означава, че няма доста хора, завършили университет, които не могат да си намерят работа и се принуждават да работят какво ли не за без пари. А да не говорим, че на 2/3 от работещите не им стигат парите за елементарни неща, вкл. и на не малко висшисти. Видял двама на банкомата и вече всички сме били богати. Ами на банкомата какви да видиш освен теглещи пари? Няма да видиш бабката с 200 лв пенсия, нали? Защо не се разходиш из провинцията и особено селата? Защо не видиш как живеят мед. сестри например или дори младите лекари? Че ме ядоса, бахти смешника ограничен.

Депозирали били 1000 евро, 3000 евро. Ами 3000 евро в Дания е брутната заплата на една чистачка, а лекар ги изкарва за 1 седмица чисти след данъци. Ако смяташ, че с 3000 евро си богат, си много заблуден.

Имахме този спор с един колега, който предпочита чисто нов Форд пред 7-8 годишен Мерцедес например. Еми да ти кажа, освен, че няма да плаща някакви скъпи ремонти на Форд-а, докато не му падне гаранцията друго преимущество и да се скъсаш НЕ МОЖЕШ да ми покажеш!!! Мерцедесът и возията му возия, и екстрите му екстри, и кефът му кеф като го караш, а тоя Форд с еФтините пластмаси, скърцащото табло след 10-20к километра и келевото окачване на какво да му се кефиш???? И като почнеш да му слагаш екстри и падаш на 4-5 годишен Мерцедес, който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще израка повече от него, ако го поддържаш както трябва!!!

Беден човек се нарича човека, който няма спестявания с които да може да подържа стандарта си на живот 6 месеца, ако остане без работа. Средна заплата в българия е 1543, колко българи имат над 9258 лева по сметките си, на човек?
Колко от българските семейства имат 18 500лв спестявания? Отговора е не повече от 25%, следователно 75% от българите са бедни!

Да, наистина - щом сметка от 100 лв в Кауфланд (вероятно за 3-4 членно семейство), 6000 лв спестявания и 21-годишен Мерцедес те впечатляват, значи наистина сме бедни. Нормално е беднякът, който не е излизал от кочината си цял живот и не е видял добър стандарт (не богатство) да смята всеки с повече от едно прасе за богат. Това само потвърждава, че сме бедни.

Птичката, която е стояла в кафеза с години, дори да и отвориш вратичката, тя не излита. Тя просто не знае какво е това нещо свобода, какво е просто да си излезеш и да си летиш, където ти душа сака. За нея свободата е да си стоиш цял живот в един кафез 20/20 см.

Твоята работа е все едно индианеца, който в живота си не се е срещал с цивилизация да ми обясява, че той е беден, понеже има само един вигвам и една кокошка, а понеже има двама съседи и с по едно прасе освен кокошка, племето му е много богато, понеже не е виждал в живота си нормален живот в нормално цивлизовано общество. И да си мисли, че за да си беден, трябва тотално да няма какво да ядеш с дни.

Това е статистиката тип една жена каза. Варианти много. Очите ти виждат едно, но статистиката е ясна:
1. Най-бедната държава в ЕС.
2..Най-ниската МРЗ.
3. 70 % с доход под СРЗ.
4. Милиарди всеки месец от чужбина, повече от инвестициите в страната.
Така, че не съди и от тази камбанария. И си в София. Иди някъде из северозападна. Бедността върви с мизерията и мръсотия. В България тя е навсякъде, нищо, че има лъскави молове и витрини.
Абсолютно неправилен мироглед.




Гласувай:
3



1. bdenkov - 1
30.11.2021 02:30
Не! Не съм съгласен!
Да натрапваш своите мисли на човек който не ги е поискал не е да го оставиш в невежество, а да го оставиш на спокойствие и да му дадеш право той да мисли както си иска. Ако споделяш с всекиго мнението си се нарича наглост и вмешателство. А човекът който не мисли точно като теб не е невеж, той просто мисли по различен начин и има право на това.
Ако ти самия си интелигентен трябва да умееш да обясняваш дори на онзи, който не можел да абсорбира, ако не можеш да обясниш значи не спадаш към интелигентните!
Голямата истина винаги може да бъде обяснена по доста начини така че да достигне и до високите и до ниските капацитети.
цитирай
2. bdenkov - 2
30.11.2021 02:30
Опита ми показва, че не е много мъдро да се придържаш към заучени мъдрости с мисълта, че те са общовалидни. Мъдростта варира според ситуацията и човека, а това се учи само с опит, водене на бележки от опита на другите и патене.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bdenkov
Категория: Музика
Прочетен: 356746
Постинги: 591
Коментари: 295
Гласове: 278
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031