Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2008 10:22 - Майкъл Фелпс - най-великият олимпиец на всички времена
Автор: meto76 Категория: Спорт   
Прочетен: 1085 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.08.2008 10:27


Майкъл Фелпс - най-великият плувец на всички времена


Той вече е най-успешният спортист в модерната история на олимпийските игри със своите 11 златни медала - 6 в Атина и 5 в Пекин. А му остават още три старта 13.08.2008

imageГолямата звезда на олимпийските игри в Пекин още на петия ден е 23-годишният американски плувец Майкъл Фелпс. Той вече е най-успешният спортист в модерната история на олимпийските игри със своите 11 златни медала - 6 в Атина и 5 в Пекин. А му остават още три старта.

(всичко за плуването на олимпиадата)

Във вечните златни листи на олимпиадите той вече е пред сънародниците си Марк Шпиц (плуване) и Карл Луис (лека атлетика), гимнастичката Лариса Латинина (Русия) и лекоатлетът Пааво Нурми (Финландия) по най-много златни медали от олимпийски игри. Те имат "само" по девет.

Фелпс е на път да счупи и рекорда на легендарния Марк Шпиц, който е рекордьор за най-много златни медали от една Олимпиада - седем - на игрите в Мюнхен през 1972 г.

Специалистите коментират, че за успехите важно значение има тялото му. Обикновеният човек има размах на ръцете колкото е висок. А при Фелпс размахът е 201 см - със 7 см повече от ръста му.

Торсът му е удължен, краката - относително къси и това означава минимална съпротива във водата.

Сърцето на Фелпс помпало 30 пъти повече кръв към музкулите, отколкото на нормалния човек.

Опазил се е от лоши контузии. Единствената е на китката, която счупил при излизането от автомобил. Сега в китката му има малък пирон.

В Пекин Фелпс вече има пет златни отличия, спечелени с пет световни рекорда. "Има още три състезания и всичко може да се случи. Не съм непобедим. Няма непобедими плувци", каза Фелпс след триумфа си днес на 200 метра бътерфлай и в щафетата на 4 по 200 метра свободен стил. Той добави, че успехите са надминали и най-смелите му детски мечти.

Американецът разказа, че малко преди да стартира днес е получил съобщение от свой приятел в САЩ, в което пишело: "Пич, направо е абсурдно колко пъти на ден гледам грозната ти физиономия по телевизията. Продължавай все така. Сега е моментът да станеш най-великият за всички времена".

Фелпс се надъхал допълнително от този есемес и с лекота спечели на 200 метра бътерфлай, макар че след плуването изрази разочарование от времето си.

"Очилата ми бяха пълни с вода през цялото състезание и ми беше трудно да виждам стените при обръщанията. Исках световен рекорд под 1:51, но при тези обстоятелства и това не е лош резултат", каза Майкъл Фелпс.

Само час по-късно Фелпс стартира на първи пост за щафетата на САЩ на 4 по 200 м свободен стил и прибави пето злато в актива си от Пекин и нов световен рекорд.

"Нямам думи. Като бях малък, винаги съм искал да участвам на Олимпиада. Сега съм спортистът с най-много златни медали от олимпийски игри и това ми звучи странно. Просто нямам думи", развълнува се Фелпс.

var displ_art = 1; var art_count = 1;

image
Снимки АП/БТА, ЕПА/БТА
image
image
image
1) display_arts(displ_art-1)" target="_blank">image  image

Майкъл Фред Фелпс е роден на 30 юни 1985 г. в Балтимор, щата Мериленд. Започва да тренира 5-годишен заради сестрите си, които се състезавали в басеина.

Едва 15-годишен участва в олимпиадата в Сидни и е най-младият член на американския отбор на плувците от 68 години. Тогава не печели медал, но само пет месеца по-късно името му гръмва, защото подобрява световния рекорд на 200 м бътерфлай.

Напълно оправдава надеждите, които му възлагат, и на световното първенство в Барцелона през 2003 г. печели злато на 200 м бътерфлай и на двете гръбни дистанции - всичко със световни рекорди.

На световното в Монреал печели пет титли, в Мелбърн - също пет, при това всеки път със световен рекорд. На всяко състезание негов е и решителният принос за американските победи в различните щафетни плувания.

В Атина преди четири години Фелпс прави заявка да участва в осем дисциплини и така показва, че ще атакува рекорда на Марк Шпиц - седем медала от олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. Почти успява - печели 6 златни и един бронзов.

image video image Как американската щафета на 4х100 м свободен стил (Майкъл Фелпс, Калън Джоунс, Джейсън Лезак и Гарет Уебър-Гейл) спечели с нов световен рекорд
image video image Телевизионно интервю с Майкъл Фелпс

Днес, без никакви резерви, е признат за най-комплексния съвременен плувец.

"Няма друг спортист в който и да е друг спорт, който да побеждава така, както Майкъл Фелпс го прави в плуването. Той дори стрива на прах и световните рекорди", казва треньорът на тима на САЩ Еди Рийзе.

А британският треньор Саймън Бърнет е още по-категоричен: "Фелпс е от друга планета, той е спортист от бъдещото. Неговият баща не само го е създал, но го е програмирал като машина на времето".




http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1224911


http://www.michaelphelps.com/2004/english.html



http://www.youtube.com/results?search_query=michael+phelps&search_type=&aq=f



Тагове:   Майкъл,   най,   олимпиец,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617525
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930