Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 12:01 - Как футболният Ивайло Дражев финтира Темида вече 11 години
Автор: meto76 Категория: Спорт   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
0



 Хроники на едно предизвестено "болно" правораздаване
Или как футболният Ивайло Дражев финтира Темида вече 11 години

Красен Николов

28 Януари 2009

image

През последните месеци Ивайло Дражев, бившият президент на футболен клуб "Черноморец" (Бургас) и на "Черноморец Бургас" (София) - да, имаше и такъв отбор - демонстрира невероятно здрава амбиция в опитите си да стане фактор в управлението на Българския футболен съюз.

Първоначално той направи няколко пресконференции, като се презентира за лобист в полза на избирането на шефа на "Нове Холдинг" Васил Божков за президентското място в БФС. След отказа му Дражев сам пожела да смени Борислав Михайлов, но не се намери кой да го издигне.

Неуморният бивш шеф на Черноморец - Бургас (София), без който арбитражните комисии на футболния съюз никога няма да бъдат същия цирк, обаче така и не се отказа. Той обеща да се появи в петък на Конгреса на БФС с цел да превземе властта, като убеди всички, че ще управлява по правилата.

CV-то на Дражев, погледнато през погледа на едно от водените срещу него съдебни дела, разкрива, че всичката тази здрава амбиция за оправяне на футбола идва от един всъщност много болен човек.

През 1998 г. при пътен инцидент с активното участие на футболния бос загиват двама души и един е тежко ранен. От този момент нататък здравето на Дражев се влошава и процесът на оздравяването му е твърде продължителен, за да се осъществи поне някакво подобие на съдебен процес срещу него.

Фарсът по този казус продължава вече 11 години. През 2009 г. нищо не предвещава скорошен завършек. Развитието на историята въвлича почти всички институции, които пазят футболния "Остап Бендер", слагайки последните щрихи в образа на една абсурдна държава.

Смърт без вина

След инцидента с шофьора Ивайло Дражев, следствието образува дело за причиняване на пътен инцидент с нанесени тежки материални щети. Въпреки наличието на двама загинали, разследването така и не ги отчита в члена от Наказателния кодекс, по който е заведено досъдебно производство. Не се отчита и алкохолната проба на Дражев, която е положителна.

Година по-късно разследването е приключено от бургаското следствие с мнение за прекратяване, тъй като не е открито престъпление. Само 4 години по-късно, след прочитане на известен брой медийни публикации, в Окръжната прокуратура в Бургас се усещат, че нещо в този случай не е наред. Делото е възобновено по тяхно искане и предадено на съд през март 2004 г. Обвинението вече е за причинена смърт при шофиране в нетрезво състояние.

Избори, болести, лекари, смърт

Процесът срещу Дражев започва лятото на 2004 г. Още на първото заседание не се явяват свидетели и с това се дава ясен сигнал как ще се стекат обстоятелствата по- нататък. На второто заседание не се явява един от двамата адвокати на Дражев и самият Дражев. На третото футболният шеф обявява, че ще участва в избори и моли за ново отлагане. Така вече е отлетяла една година.

На четвъртото заседание председателят на съдебния състав уведомява, че единият от съдебните заседатели е починал. Създава се нов съдебен състав. Петият път се получава и първият болничен лист от Дражев.

От този момент през лятото на 2005 г. до средата на 2006 г. неговите адвокати предоставят пет удостоверения, че техният подзащитен е приет по различни поводи в болница. Заболяванията са различни – болни бъбреци, мистичен "кръвохрак", остри сърдечни и белодробни кризи. Нито една от назначените експертизи обаче не доказва категорично здравния статус на Дражев. Експертите така и не казват на съда дали футболният бос може да участва в заседанията. Те винаги се оказват експерти по заболявания, различни от споменатите в последния актуален болничен лист на Дражев.

След 2 години заседания съдът спира да взема предвид болничните листове и постановява разпити на лекари.

Траен отпечатък оставят показанията на лекарка от бургаската болница за активно лечение, издала удостоверение, че Дражев не може да стои в ареста. Пред магистратите тя заявява, че не е прегледала обвиняемия и не знае какво му е състоянието, но предположила, че щом е бил в болница, той не може да бъде и в ареста.

След като болничните на Дражев вече не минават, започват да "боледуват" адвокатите му.

Междувременно исканията на съда до звеното за задържане в Бургас за арестуване на Дражев също не срещат особен отклик. На два пъти техни представители връщат съдебните заповеди за арест, защото не са го открили на адреса му. Роднините им казали, че той се лекувал в София, но не знаят къде точно. Властите така и не проверили къде в столицата може да е обвиняемият.

Страх от системата

В края на май 2006 г. Дражев най-накрая се явява пред съда. Той обяснява постоянните си отсъствия от съдебни заседания не с болестите си, а с това, че изпитва "страх от случилото се с Ангел Димитров – Чората и други подобни".

Налага му се домашен арест, но и това не върши кой знае каква работа, защото само 20 дни по-късно делото отново е отложено, защото Дражев е получил сърдечна криза.

Последното заседание по делото на Дражев бе на 15 януари 2009 г. До този момент са навъртяни над 60 съдебни заседания, издадени са десетки болнични листове и тройни експертизи. Обвиняемият сменя изцяло на три пъти своите адвокати. При първите две смени те искат време, за да влязат в случая. Това не пречи през цялата 2008 г. последният му адвокат да пропусне заседанията на делото без уважителни причини.

Междувременно заболява още един съдебен заседател, назначен е резервен, а един от ключовите свидетели започва ту да губи, ту да възстановява паметта си. Една година се чака и автотехническата експертиза, която, след изготвянето й, се оказва негодна за използване от съда и се назначава нова. Тя все още се чака, а Дражев вероятно ще се яви на конгреса на БФС в петък.

Висше равнодушие

По този случай тече единствено наказателно производство срещу първия следовател, който е разследвал случая на Дражев. Няма информация за наказания в МВР или Министерство на правосъдието за бездействието на компетентните органи за неговия арест. Няма и информация за действия на Министерството на здравеопазването за действията на лекарите.

Съдът на няколко пъти е писал писма до здравния министър - тогава Радослав Гайдарски - с молби за съдействие, но отговори така и не са получени. Същото е станало и с писмата до правосъдния министър Георги Петканов за действията на охранителното звено в Бургас.

До този момент председателят на движението за "чист и честен футбол" Ивайло Дражев е осъден единствено на втора инстанция да изплати 1 млн. лева обезщетения на общината заради практическото ликвидиране на завод "Фина механика" в Бургас през 90-те години.

Дълъг обяд

За да бъде разбрана в цялост в българската съдебна система, може да бъде посочен и случаят с прокурора в районна прокуратура Разлог Валентин Михов. В сряда срещу него Висшият съдебен съвет започна процедура по дисциплинарно уволнение заради системно неявяване на работа, закъснения за явяване на дела и неизпълнение на задълженията.

Пред служителите на Инспектората на съдебната власт той е обяснил, че не е ходил на работа, защото е "заспивал в автобус; не може да работи с компютър; обядвал е продължително; бил е недостатъчно процесуално подготвен; зает е бил с благотворителни църковни дейности".

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148396&srcpos=1



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580803
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031