Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 14:31 - Историята на един фалирал олимпиец
Автор: meto76 Категория: Спорт   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
2



Звездите Линдзи Вон, Шон Уайт и Боде Милър са лицето на американското участие на олимпийските игри във Ванкувър. Но олимпийската мечта има и друго лице и то може да бъде видяно при състезателя по бобслей от САЩ Бил Шуфенхауер. За разлика от героите на деня той не печели милиони от рекламни договори, не участва в маркетингови кампании или в телевизионни клипове.

36-годишният Шуфенхауер за трети път е на зимни олимпийски игри. За да постигне мечтата си обаче той напуснал работата си във финансовата група Wells Fargo & Co. преди повече от година и натрупал в дългове. В това трудно за себе си време той загубил къщата и колата си.

Въпреки че Шуфенхауер и съотборниците му не са сред фаворитите в четворните бобове, неговата олимпийска история вече е приказка за успеха. Той е израснал в Солт Лейк сити с родители-наркомани. Живял е на улицата, ял е от кофите за боклук и е просил за храна. Спортът се оказал неговото спасение.

Първо се насочил съм десетобоя, но една контузия в глезена сложила край на надеждите му за участие на летните игри през 2000 г. Тогава приятел го насочил към бобслея. Когато един от националите е хванат с допинг, той влиза в четворката и печели сребро в родния си град през 2002 г.

Шуфенхауер участва и на игрите през 2006 г. в Торино, а преди началото на сезона преди година реши да бъде олимпиец още веднъж. Напуснал работата си като банков служител, както и дома си за осем месеца, за да тренира. Заедно с приятелката му започват да се издържат от нейната заплата на санитарка и стипендията от олимпийския комитет. Кризата отказва някои потенциални спонсори и сметките започват да набъбват. Двойката губи къщата си и една от двете си коли.

"Трудно е да преглътнеш гордостта си и да оставиш да загубиш къщата си, колата си, неща, които за останалите хора са задължителна част от ежедневието. Много хора мислят, че за тренировка ни трябват само хранителни добавки и един чифт обувки, но това е непрекъсната работа. Не можеш да влезеш в отбора за олимпиадата, ако не си отдаден 110%", коментира той.

За разлика от много други спортисти той няма мениджър. Той се опитва сам да си уреди спонсорски договори, дори на самата олимпиада. "Трудно е, защото останалите се фокусират върху представянето си. Бобслеят не е много комерсиален спорт. Дори и да имах агент, нямаше да е много по-различно. Предпочитам да се оправям сам", добави той.

Когато получил покана за националния отбор, сребърният медалист от 2002 г. бързо забравил първоначалната си радост, тъй като осъзнал, че най-вероятно няма да може да заведе семейството си във Ванкувър.

"Действителността е такава, че подобно пътуване би струвало много, каза Шуфенхауер. Това вероятно е най-доброто ми преживяване на олимпийски игри, но в същото време е трудно да пренебрегна невъзможността да го споделя със семейството ми заради всичко, което им причиних."

Четири дни преди старта на четворка бобслей
"Проктър енд Гембъл" поднесе чудесна изненада на състезателя. Американската компания заведе във Ванкувър годеницата му Рютан Савидж и четиригодишният им син Корбън. "Възможността да представям страната си тук и да споделям това усещане със семейството си е най-хубавото нещо на света", каза Шуфенхауер.

http://www.dnevnik.bg/sport/2010/02/23/863253_istoriiata_na_edin_faliral_olimpiec/?p=0#addcomment



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580837
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031