Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 01:18 - Русия губи историческото си присъствие на зимните олимпиади
Автор: meto76 Категория: Спорт   
Прочетен: 2016 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2010 01:19


 

 

Удар в челюстта Русия губи историческото си присъствие на зимните олимпиади image
    image 
    Канада постави Русия на колене
Руснаците получиха мощно халосване в челюстта, което ги изхвърли извън ринга и от това  дълго ще ги боли глава. Коментарът на вестник "Спорт севодня" е по повод разгромната загуба от Канада с 3:7 в най-очаквания мач от 1/4-финалите  на олимпийския хокеен турнир във Ванкувър, но може да се отнася за цялостното представяне на руснаците на зимните игри.

Резултатът от миналата сряда е втората най-голяма загуба на Русия на зимни олимпийски игри в историята на хокея . През 1994 г. руснаците загубиха с 0:5 от Финландия. Също в сряда за пръв път от 1960 г. - когато отново Канада побеждава с 8:5 - руснаците получават толкова много голове.

За Русия международните спортни надпревари - особено зимните олимпиади, са едно от най-важните и подходящи места за изява и показване на "народната сила". Руският министърът на спорта, туризма и младежката политика Виталий Мутко беше тръгнал за Ванкувър с голяма кошница. След среща с президента на Русия Дмитрий Медведев той обяви, че руските спортисти, общо 179 души, ще се борят за минимум 40 медала, а правителството ще ги награди с парични бонуси и автомобили. Русия дори трябвало да подобри резултатите си от предишната зимна олимпиада в Торино и да завърши в първата тройка на класирането по медали. През 2006 г. представителите на страната спечелиха 22 медала, от които 8 златни, и останаха на четвърто място в общото подреждане. Вместо това два дни преди края на игрите Руската федерация зацикли някъде около десетото място, само с три олимпийски титли от общо 13 медала.

Олимпиадата още не беше преполовила, когато Русия започна да изпада в паника заради слабото представяне на своите спортисти. През първите пет дни във Ванкувър руснаците имаха само три медала срещу девет преди четири години в Торино. По-късно Никита Крюков спечели титлата в ски бягането, Евгений Устюгов донесе втората титла на страната си, като спечели масовия старт на 15 км в биатлона, а женската щафета в биатлона добави трето злато, като защити отличието си от Торино ’06. Въпреки това настроението остана лошо.  Безпокойството се засилваше и от факта, че Русия ще бъде домакин на следващите зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Столът на Мутко и цялото олимпийско ръководство се разклати. Периодът съвпадна с триумфа на американските алпийци, при които медалите идваха по зашеметяващ начин - злато в алпийските ски, злато във фигурното пързаляне, злато в бързото пързаляне с кънки и много други. Така заедно с Германия САЩ се бореше за първото място в класирането по медали.

"Руските олимпийци губят историческото си предимство", алармира от първа страница влиятелният руски всекидневник "Комерсант" и добави, че при такива "постижения" разочарованието е неизбежно. Според вестника златото в женската щафета в биатлона е от "закъсняла проба".

Залезът на фигуристите

Ситуацията за Русия се смрачи още повече, когато американският фигурист Ивън Лисачек измъкна титлата под носа на смятания за безспорен фаворит Евгений Плюшченко и той остана само със сребро. Плюшченко, който се завърна на леда след прекъсване от близо три години и половина и имаше огромна амбиция да дублира титлата си от Торино, спечели шампионата на Европа, но загуби олимпиадата. "Къде отиде руското лоби, питаше фигуристът. Явно вече не си вършат работата." Според именитият руснак било е предрешено той да не вземе златния медал, а съдиите са били предубедени към него в резултат на един скандал отпреди началото на игрите. Тогава американският съдия Джон Инман изпрати електронни писма на 60 свои колеги, в които "обръща внимание" за слабите преходи в изпълненията на европейците, включително Плюшченко, за сметка на повечето и по-качествени скокове.

"Направих всичко както трябва, нямах грешки и пак не получих оценките, които заслужавах. Когато приключих, си мислех, че съм направил достатъчно за златния медал, но съдиите решиха да го дадат на друг", заяви ядосаният Плюшченко. Неговият основен аргумент за златото беше, че е направил четворен скок за разлика от опонента си. Единственият друг, който направи такъв скок, беше Такахиро Козука, но японецът остана едва осми. "Някой да стане шампион, изпълнявайки само тройни скокове без нито един четворен, за мен е регрес, а не прогрес. Шампион с тройни скокове се ставаше преди 10-20 години. За да станеш олимпийски шампион, не е достатъчно да се пързаляш добре и да си артистичен. Все пак фигурното пързаляне е спорт, а не шоу", добави Плюшченко.

Положението се влоши, когато мъжкият отбор на Русия по хокей на лед загуби от Словакия с 1:2 и никой не посмя да прогнозира какво ще стане по-нататък, защото има теми, за които се мълчи до последно. Сривът дойде в смятания за ключов преди финала двубой с домакините, в който руснаците се сринаха само в рамките на две третини. "Време за тъга", коментира "Спорт експрес", тъй като хокейният турнир се беше превърнал в битка не на отбори, а на нации.

В допълнение женският отбор по хокей беше разгромен на два пъти (голова разлика 1:18), руските биатлонистки се мъчеха на рубежа, а колкото до спортната двойка по фигурно пързаляне Юко Кававгучи и Александър Смирнов, те влязоха в историята като първия дует от 46 години насам, който не успя да донесе медал. Никой не намери извинение. "Изглежда, че на този етап те не бяха в кондиция да изпълнят планираното", измънка тяхната треньорка Тамара Москвина.

Стана така, че руските фигуристи си тръгнаха без нито един златен медал, което се случва за пръв път от 1964 г. След трите категории в сметката на отбора имаше един сребърен медал на Евгений Плюшченко и един бронзов за танцовата двойка Оксана Домнина и Максим Шабалин. При жените рускините отдавна са отстъпили територията на азиатките.

Статистиката показва, че руските фигуристи са имали по една олимпийска титла през 1964, 1968, 1972 и 1984 г., през 1976, 1980, 1988 и 2002 - две титли, а през 1992, 1994, 1998, 2006 - три. Сега златните отличия бяха спечелени от спортната двойка Сюе Шън и Хунбо Джао (Китай), танцовата двойка Теса Виртю и Скот Моар от Канада, и Ивън Лисачек, който спечели първия златен медал за САЩ при мъжете от 1988 г., когато Брайън Бойтано триумфира в Калгари.

Извинения и опрвадания


Междувременно спортисти и треньори продължаваха да търсят и намираха "обяснения" и "извинения" за случващото се извън руския лагер. Състезателите обвиниха климата, съоръженията и дори влагата за техните грешки и загуби. Президентът на руската федерация по фигурно пързаляне Валентин Писеев обяви, че руската двойка е станала жертва на международен заговор, предизвикал промени в тяхното представяне. "Мисля, че това е една добре изпълнена стратегия срещу нашите фигуристи", каза Писеев за руска телевизия в интервю от Ванкувър. Антон Шипулин обвини лошите метеорологически условия за своето 30-о място в биатлона на 10 км. Ирина Гашеникова, вратарката на руския хокеен отбор, се оплака, че високото ниво на влагата е донякъде виновно за загубата им. И Алберт Демченко, който се състезава с шейни, каза, че трасето, което беше скъсено след смъртта на грузинеца Нодар Кумариташвили, е облагодетелствало по-леките състезатели.

За провалите не е правилно да се обвинява изцяло ръководството, смята Генадий Карпоносов, който е личен треньор на двойката Оксана Домнина и Максим Шабалин: "От ръководството зависи обезпечаването на оптимални условия за тренировка на спортистите. Ние ги обезпечихме. Но президентът на олимпийския комитет не може да обясни на кънкобегача как да бяга. Това трябва да го направи треньорът. Най-лесно е всичко да се прехвърли на ръководството, но нека да погледнем какво става на по-ниските нива. Федерацията не може да поддържа спорта на ниските нива, това трябва да е на раменете на държавата."

Твърденията на Карпоносов за обезпечаване на състезателите, изглежда, се отнасят само до фигуристите, тъй като Дмитрий Лобков, състезател по бързо пързаляне с кънки, представя нещата в съвсем различна светлина. "Това, което се случваше във федерацията по кънки през последните години, е ужас. Ако имаш контузия - лекувай се сам, нямаш кънки - купи си сам. Нямаш треньор - намери си, няма доктор в националния отбор и т.н. Федерацията няма пари да ни изпрати на световна купа - отивай със свои пари. Ако някой каже на това "пълно обезпечаване на професионалните спортисти", вероятно просто се намира в шок от олимпиадата", коментира той.  За сравнение, миналата пролет американската асоциация по ски и сноуборд отвори Center of Excellence за 22.5 млн. долара на площ от 7900 кв.м, проектиран да осигури всичко нужно на състезателите, за да могат да преследват олимпийската мечта, което вече даде резултати.

Тревогите и проблемите за руските спортисти, изглежда, започват доста преди Ванкувър. След разпада на Съветския съюз, някогашна могъща сила в спорта, през 1991 г. треньори и спортисти напуснаха страната или станаха граждани на новите независими държави. Инфраструктурата също западна. "Състезателите, израснали след колапса, нямат някогашните условия и предимства", пише вестник "Советский спорт". Онези над 20-годишна възраст са загубено поколение. Сега за зимните спортове в Русия има само едно – зима."

Очакват се наказания

През последните години правителството налива големи суми, за да поправи щетите, но както показват резултатите във Ванкувър, усилието все още не е възнаградено. ""Състоянието на руския спорт днес огорчава и обижда всички руски граждани", каза Игор Лебедев, парламентарен лидер на либералдемократите, опозиционната партия. Управляващата Обединена руска партия, водена от премиера Владимир Путин, обяви че може да има последици за конкретни ръководители, ако руските спортисти продължават да се представят под стандарта. Състезателите ни отстъпиха позициите си във всеки спорт, се казва в изявление и се добавя, че спортните управници може да бъдат уволнени.

Председателят на Държавната Дума и лидер на "Обединена Русия" Борис Гризлов обяви, че представянето на олимпийците ще се счита за провал, ако отборът завърши след четвърто място в общото класиране по медали. "Всичко, по-ниско от четвърто място в общото отборно класиране, ще бъде безусловен провал, в това число и за отговарящите за спорта в нашата страна", коментира Гризлов искането на политическата фракция ЛДПР за освобождаването от длъжност на Мутко, както и на председателя на олимпийския комитет на Русия Леонид Тягачов. През март двамата трябва да представят отчет пред парламента за резултатите на олимпийските игри. В него могат да взаимстват заглавието на "Комерсант": "Край на златната ера."

http://www.capital.bg/show.php?storyid=865101



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582765
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031