Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2007 23:43 - Как домашните ни компютри могат да подпомагат изследователски проекти по цял свят - Наука@Home
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 2106 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2009 22:19


Мечтали ли сте някога да стоите в бяла престилка пред странен апарат и да изследвате нещо вълнуващо?

Искали ли сте някога и вие да подпомогнете по някакъв начин работата на учените? Да подкрепите тези, които толкова самоотвержено работят за това животът на всички ни да стане по-добър? А какво ще кажете, ако можете да направите това от вкъщи, без да се налага да полагате каквото и да било усилие?

Компютри и изчисления

За да осъществят своите проекти, изследователи по цял свят се опитват да решават свръхсложни задачи, които изискват огромна компютърна мощ. С малко на брой компютри, пък били и те свръхмощни, едно изчисление би могло да продължи дори стотици години. Ето защо учени от университета "Бъркли" в Калифорния, САЩ, създават програмата BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), която позволява безкраен брой компютри да се свързват чрез интернет и паралелно да извършват изчисления. BOINC (http://boinc.berkeley.edu) работи на принципа на скрийнсейвърите - когато не ползвате машината, тя минава в пасивен режим и в случая започва да пресмята. През останалото време, когато PC-то ви е нужно, програмата е спряна и не предизвиква никакво забавяне на системата. BOINC е съвместим с всички значими операционни системи - Windows, Mac OS, Linux. Участието е напълно доброволно, а употребата на изчислителната платформа - напълно безопасно. Все пак не е препоръчително да я ползвате на слаби компютри. Опитът показва, че с процесор 400MHz и 128 RAM можете да имате проблеми. Използването на BOINC с преносим компютър също не е целесъобразно, освен ако лаптопът не е изключително мощен. BOINC ползва 100% от свободния ресурс на процесора.

Какво е необходимо, за да се включите в един от многобройните научни проекти, които университетът "Бъркли" подпомага? На първо място, интернет връзка. Не е необходимо да сте свързан непрекъснато, но поне няколко пъти седмично, за да можете да получавате нови пакети с информация за обработка и да изпращате пресметнатите данни. Регистрирайте се в http://bg.boincstats.com/bam. Страницата е на български език. Инсталирайте BOINC и изберете проект(и). Препоръчително е да изберете от три до пет от тях, ако не искате компютърът ви да бездейства в очакване да получи нов работен пакет. Оттук насетне нямате никакви ангажименти. Програмата е напълно автоматична и не иска нищо от вас.

Проектите

Какви проекти подпомага платформата за доброволни научни изчисления? Кои са приоритетните области, които имат нужда от нашето сътрудничество? Най-общо те се разделят на четири области. В "биология и медицина" ще намерите поредица инициативи, изчисляващи пространствената структура на протеините, защото взаимовръзката между формата на даден протеин и неговото действие е сред най-приоритетните задачи на съвременната медицина. Ще намерите и инициативи, свързани с изучаването на болести като малария, мускулна дистрофия, СПИН и рак.

При математическите проекти ще срещнете твърде неразбираеми описания в стил: "Целта на проекта е да докаже, че 509 203 е най-малкото нечетно число к, такова, че за всяко n >= 1, (k*(2^n))-1 e сложно число, т.е. (509203*(2)) - 1, (509203 *(2^2)) - 1, (509203 *(2^3)) - 1 и т.н. са сложни числа (имат поне още един делител освен себе си и 1)." (благодарности на Х.П. за превода и обясненията). Изглежда интересно…

В секцията за химия, физика и астрономия ще намерите проекти за изследване на магнетизма, гравитационни вълни, търсене на извънземен интелект (Search for Extraterrestrial Intelligence - SETI@home е пилотният проект на "Бъркли"), повърхностна химия и др. Впечатлява съвместният с Европейския център за ядрени изследвания проект, който ще обслужва The Large Hadron Collider - най-големия ускорител за частици в света. Ще намерите също изследвания, чиято цел е предсказване на климата на планетата. Пълен списък ще намерите на адрес www.distributedcomputing.info/projects.html.

Защо на учените е необходима нашата помощ? "Доброволното изчисляване" е единственият начин редица значими научни проблеми да намерят навременно решение. Без да ползват нашите компютри, изследователите са обречени на провал, защото никой компютър не може да се сравнява с едновременната работа на хиляди системи. "Доброволното изчисляване" също така е безплатно. Това позволява на проекти, които нямат голямо финансиране, като SETI@home например, да съществуват изобщо.

Ползата

Учените не могат да купят "доброволното изчисляване". Не могат да купят нашето желание да помогнем на тях, а и на самите себе си. Ала могат да се борят за доверието ни и инициативи като BOINC го доказват. Това може би е знак, че научните среди и останалата част от човечеството започват да си говорят на общ език. Диалог, който е липсвал векове наред и който едва през последните десетилетия започна да тече.

BOINC се радва на доста голямо внимание. Дори в момента по цял свят пресмятат машините на милиони хора. Поредица проекти дори са затворени за нови участници, тъй като са съб­рали достатъчно изчислителна мощ. За сметка на това непрестанно се появяват нови и нови кандидати да използват свободните ни компютърни ресурси, защото университетът "Бъркли" е готов да сътрудничи с всеки сериозен научен екип. В бъдеще компютрите ще стават все по-бързи, участниците - все повече, и това несъмнено ще позволи научен тласък напред. Значими резултати вече има - на 21 януари тази година Би Би Си представи своя филм "Промяната в климата: Великобритания в опасност", базиран на проекта BBC Climate Change Experiment, използващ въпросния споделен модел на изчисление. Учени, изследващи разпространението на маларията в Африка, радостно докладват, че само след няколко месеца работа на проекта malariacontrol.net те са успели да постигнат резултати, каквито не са постигали за години. Маларията е отговорна за смъртта на средно 1 милион души годишно в Африка, като убива едно от всеки пет деца...


http://www.capital.bg/show.php?storyid=308934


Регистрирай се!!!
http://bg.boincstats.com/bam/

Виж колко хора са се включили от различните страни - виж картата на света
http://bg.boincstats.com/stats/project_graph.php?pr=bo&view=countries

свалете програмата
http://bg.boincstats.com/page/download.php

http://boinc.berkeley.edu/download.php




Гласувай:
1



1. ridiculous - Интересна
09.02.2007 00:25
информация. Ще надзърна.
цитирай
2. informator - хъм, много интересно. Ще препртя ...
27.02.2007 13:29
хъм, много интересно.
Ще препртя линка ти към мой приятел който се занимава с научна дейност в областа на биологията.

Може да му е полезно.

Благодаря ти за информацията.
цитирай
3. meto76 - Вече съм на 564 991 място в светов...
16.03.2007 21:32
Вече съм на 564 991 място в световната класация и на 230 място в нашия отбор Bulgaria.И участвам в 5 проекта повечето медицински.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14606021
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930