Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 11:21 - От октомври плащаме онлайн данъци, осигуровки и такси
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1836 Коментари: 1 Гласове:
0




Край на митарствата по гишета и каси

От октомври плащаме онлайн данъци, осигуровки и такси

От Деница Дженева

Българският бизнес без съмнение губи от безкрайното чакане по опашки, за да плаща данъци, да внася осигуровки или да получава елементарна на пръв поглед административна услуга. Едва ли има потребител, който предпочита митарствата по учреждения, вместо да бъде обслужен, без да излиза от офиса.

Първата част от заветната цел вече е факт със старта на електронното правителство и административните услуги по електронен път. Те имаха и един недостатък: рано или късно излизаха от онлайн пространството и се пренасяха в света на офлайн плащанията. Доскоро услугите от електронното правителство се заявяваха през интернет, а някои позволяваха онлайн резултат.

Плащаше се в съответната администрация или в най-добрия случай чрез банков превод. В края на септември министърът на държавната администрация Николай Василев и изпълнителните директори на Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка и ePay подписаха меморандум, с който стартираха средата за електронни разплащания.

Вече има три администрации, предлагащи услуги, заплащани онлайн - Дряново, Шабла и Националната агенция за приходите. В края на септември те подписаха меморандум с МДААР и станаха първите доставчици на услуги, към които потребителите ще плащат данъци и такси чрез електронната среда. Така единната среда се превърна във връзка на доставчиците на електронни услуги с всяка участваща банка и платежните оператори. А потребителите вече могат да заплащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg или в регионалните административни портали.

КАКВО СЕ ПРОМЕНЯ
Досега администрациите изграждаха отделни технически връзки с всяка банка в страната. В България има около 400 административни структури и 30-ина банки и за да се заплащат услуги по електронен път, трябваше да се изградят 12 000 връзки между тях. След създаването на единната среда връзката е една и през нея всяка администрация може да се свързва с всяка участваща в средата банка.

Изграждането на средата за еплащания става с проект, финансиран по оперативната програма "Административен капацитет". Реализацията бе възложена на Датамакс. Техническата част по изграждането на средата приключи, направени са и успешни тестове с банки и институции, първата от които е НАП.

КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА
Чрез средата потребителите могат да заплащат всички или избрани свои задължения чрез банкова карта от банковата си сметка или използвайки регистрацията си при оператор за електронни разплащания (ePay, eBG). За да извършат тези операции, те ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП). Самото плащане се осигурява от платежните оператори чрез съществуващите системи за плащания, които и към момента работят със съществуващите платежни механизми.

Благодарение на средата институциите ще бъдат известявани за получени плащания автоматично и в реално време. Трансферите ще се отразяват в информационната система на администрацията получател (НАП, КАТ, НОИ, Митници, общински служби). Освен това чрез средата за електронни плащания  всеки гражданин или фирма ще могат да проверяват в интернет задълженията си към различни ведомства (дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ). Всеки потребител, ползващ средата за е-разплащания, следва да се регистрира в порталното приложение на софтуера, като създава клиентски профил. Там посочва адрес на електронна поща, на която да получава известия, свързани с дължими и извършени плащания. Те се подават от администрацията през средата за е-плащания до електронната поща на потребителя, като той получава имейл известие за всяко постъпило ново задължение за плащане.

Потребителят може да проверява постъпило в системата задължение, като се идентифицира чрез електронен подпис в порталното приложение. Там той вижда списък с всички заявки за плащане, подадени от една или повече администрации. Приложението му предоставя възможност да откаже заявката за плащане или да продължи процеса по плащане на услугата. За да направи това, потребителят избира платежен оператор, който е акредитиран и може да работи със средата за еплащания. На портала е публикуван и списък на акредитираните оператори.

В случай, че потребителят избере да извърши плащането, той бива препратен с хипервръзка към интернет портала на платежния оператор. Едновременно с това към информационната система на оператора автоматично се изпраща и генерираната от приложението заявка за плащане. При повече от едно задължение системата формира пакетна заявка към избрания от клиента платежен оператор, с която се подават данните за извършване на плащане на всяко задължение по банковата сметка на всяка администрация. Платежният оператор изпраща към средата за електронни плащания съобщение за резултата от транзакцията (успешно или неуспешно плащане). При успешно плащане системата генерира и изпраща електронно подписано уведомление за наредено плащане към доставчика и платеца. Системата съхранява история на всички плащания. Гражданите и фирмите могат да получат информация за всяко наредено и извършено от тях електронно плащане към администрацията. 

ЕТАП "РЕАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ"
Следващият етап от проекта е към системата да се включат банките, от една страна, и администрациите, от друга, за да може системата да влезе в реална експлоатация. След подписването с първите две банки се очаква през октомври част от средата да станат още 5 финансови институции, които в момента правят тестове на системата. В средата ще се включи и доставчикът на услуги по е-плащания eBG, и още няколко администрации. Министър Василев обясни, че амбицията на МДААР е в кратък срок проектът да обхване всички 264 общини и над 100 администрации на централно и регионално ниво, както и десетки търговски банки. От МДААР допълниха, че включването на останалите ведомства не изисква допълнителни инвестиции.

КОЙ СЪЗДАДЕ СРЕДАТА
Проектът за изграждане на средата за електронни плащания бе възложен на Датамакс, компания, специализирана в създаване на интегрирани информационни системи с финансово-икономическа насоченост. Фирмата е създател на системата за електронни разплащания ePay.bg, с над 70 000 активни потребители. Системи за електронни плащания на Датамакс ползват всички български банки, като осигуряват възможност за извършване на безкасови плащания на стоки и услуги през интернет, банкомат и телефон. До този момент в системи за електронни плащания на компанията са включени всички мобилни и телефонни оператори, електроразпределителните дружества в цялата страна, топлофикационни и ВИК дружества в големите градове плюс повечето големи кабелни, сателитни и интернет оператори.


http://businessweek.bg/news.php?category=3&id=3234




Гласувай:
0



1. meto76 - Мисля че следва да бъде отдадено ...
13.10.2008 11:22
Мисля че следва да бъде отдадено значимото на министър Василев и неговия екип, за да може тази новина да бъде факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579349
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031