Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 11:02 - Никола Тесла
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 3716 Коментари: 2 Гласове:
0



Роден е на 9 юли 1856 в семейство на православен свещеник, в днешна Хърватия, която по онова време е част от Австро-Унгарската империя.

След едно драматично преживяване в своето детство, той самият казва, че се е събудило в него желанието да учи и по специално интереса към физиката. Училищните му години минават в постоянно боледуване. Дори баща му поставя ултиматум, да го прибере вкъщи, ако продължава да боледува.

Никола Тесла завършва гимназия "Realgymnasium" в близкото градче Карлщад, където живее негова леля и след това постъпва в Техническия Университет в Грац. Учи философия в Прага. Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстване на динамото и най вече с откриване на променливия ток. Дори открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.

Съединените Американски Щати и Начало на собствена откритивателска дейност

По покана на Томас Едисон отива да работи и живее в САЩ, където бързо изпада в немилост пред Томас Едисон, защитавайки предимствата на променливия ток. Напускайки компанията на Едисон, Тесла изпада в много трудно финансово положение. С последните си средства и с помощта на един познат, който не е в по-завидно финансово състояние, основава собствена компания.

През 1888 открива електромагнитната индукция и това води до изобретяване на електрически двигател. Тесла печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарските Водопади. Уестингхаус купува патентите над електрическия мотор, който и до днес не е претърпял никакви принципни промени.

Тесла се занимава най-интензивно с променливи и високочестотни токове. Едно от най важните му изобретения е "Спиралата на Тесла", с чиято помощ е бил в състояние да предава електрически ток с високо напрежение на дълги разстояния без помощта на кабел.

Изглежда годините преди Първата Световна Война са най-добрите в живота на Тесла. Той патентова много свои открития и продава голяма част от патентите, за да инвестира в проект за универсален предавател, защото инвеститорите го изоставят. За съжаление с напредване на войната проектът пропада и Тесла е изправен пред финансов крах. Той продължава да патентова открития, но само най-важните.

Любопитни факти

През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил захранван по въздуха. Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил Марк Твен, който е добър личен приятел на Тесла. Най-вероятно автомобилът е приютен в сейфовете на двете компании до момент, в който бензинът няма да е нужен.

Тесла се занимава интензивно и с резонанси. Той изобретява устройство, което може да бъде настроено на определена честота и да трепти в резонанс с нея. Веднъж забравя устройството включено и отива на обяд в близкия ресторант. През това време става земетресение, пукат се уличните тръби, докато той се сеща за причината и спира устройството.

Друга сфера от откритията на Никола Тесла са разредените газове и как електричеството им въздейства. Така бива конструирана първата луминисцентна лампа.

Забележителното е, че той е конструирал машините "в главата си" и не се е налагало да бъдат правени корекции след създаване на моделите.

Тесла умира на 7 януари 1943 на преклонна възраст в бедно състояние в Ню Йорк. Малко хора почитат до ден днешен паметта му като един от най-великите откриватели на 19-ти и 20-ти век.

Важни изобретения

Приемник на свободна енергия

Това изобретение се състои от лъскава метална плоскост, която е покрита със слой изолиращ материал. Един кондензатор е включен между плоскостта и заземяването, за да приема енергия. Топчетата вдясно показват едно устройство за разреждане, две метални ленти (напр. ламети) висят близко една до друга, на които едната страна е свързана с плоскостта, а другата със земята. Когато се покачи напрежението в кондензатора, поради постоянния приток на енергия от плоскостта, тогава се привличат позитивно заредената част на плоскостта и негативно заредената част на заземяването и кондензаторът се разрежда. Ако полученото напрежение се пусне през една намотка, то може да бъде променено неговата фаза и да се използва като променлив ток.

Колкото по високо и далеч от земята е плоскостта, толкова повече енергия се събира.

Надали е възможно да се копира това изобретение, защото Тесла е запазил един важен детайл за себе си, тъй като се е страхувал да не бъде откраднато откритието му.

Дали това откритие е функционирало или е само теория не е ясно защото към документите за патент не е приложен действащ модел. (PatNr. 685.957) 

http://www.rgbleds.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=27


http://www.omda.bg/studentski_forum/2007-2008/martin_tesla.htm





Тагове:   Никола Тесла,


Гласувай:
0



1. анонимен - Realgymnasium
03.04.2009 01:44
Aaa, Realgymnasium не е име на гимназия, а вид гимназия.

За справка http://de.wikipedia.org/wiki/Realgymnasium , първото изречение: Realgymnasium е била въведена в Германия през средата на 19-ти век. Предпоследното изречение: За разлика от хуманитарните гимназии в реалните гимназии се е наблягало на естествените науки: биология, математика, физика, химия и т.н. ...
цитирай
2. barborok - Приемник на свободна енергия!!!!...
18.07.2011 15:52
... искате нещо да кажете за електроиндукцията ли? Не мога да разбера. На мен поне така ми звучи. Започва с една лъскава пластина, след това преминава в метални ленти и накрая става намотка??? И не" надали е възможно да се копира това изобретение", ами колко е функционално и къде може да се приложи (затова не се ползва а не защото е "секретно")? Давам пример къде се прилага Приемника на свободна енергия- в електрическите безконтактно зареждащи се четки за зъби и епилатори. Интересен факт е , че тесла видял творението си на хартия , и поради теорията е решил че може да прати ток навсякъде по света, или даже да сцепи планетата, обаче се провалил с това , че несъобразил (незнаел) диелектрическото свойство на въздуха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624848
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930