Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2009 23:59 - NANOSOLAR – една реална революция при соларните технологии
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1060 Коментари: 1 Гласове:
1



NANOSOLAR – една реална революция при соларните технологии September 15, 2009

image
След 7 години почти секретно развитие, Nanosolar миналата седмица застанаха смело под светлината на прожекторите и обявиха откриването на своя нов завод за соларни панели край Берлин. Заводът е напълно автоматизиран и произвежда по един панел на всеки 10 секунди, което означава производствен капацитет от 640 MW при работа на непрекъснат режим.

В момента в Сан Хосе, Калифорния работи още един завод, чийто пуск беше в началото на 2009. Когато и двата завода достигнат пълния си производствен капацитет, се очаква да настигнат лидера в сектора First Solar, които пък смятат до края на настоящата година да достигнат 1,189 MW годишно.

Компанията Nanosolar беше основана през 2002 година, но пазеше подробностите около технологията и развитието си в пълна секретност. Компанията е 100% собственост на частни лица.
Технологията на Nanosolar може да се нарече революционна. Те „принтират” соларните материали точно както се принтират печатните издания. Върху основата се нанася слой от CIGS (Copper-Indium-Gallium-Selenium) – т.нар. „соларно мастило” с дебелина едва 1 микрон. Освен това процесът е бърз и едновременно с поставянето на филма се поставят проводниците, така че получените клетки да могат веднага да се свържат във високоефективни панели.

През годините имаше много съмнения дали те ще съумеят да създадат продукт, подходящ за пазара – панели, които да могат да се монтират по класическата технология или „фолио” с размери, подходящи за „опаковане” на цели сгради, покриви или автобуси.

Днес вече е ясно, че са успели и техните модули имат одобрението на International Electrotechnical Commission, както и на други регулаторни агенции.

Какви са предимствата на технологията на Nanosolar пред другите фотоволтаични панели:

• Вместо да се използва за основа силиций, както е при First Solar и другите производители на тънкослойни панели, Nanosolar използват алуминиево фолио. То е по-евтино /10-20 цента за площ от 1 кв. Метър при дебелина от 1 мм. Освен това в един „топ” могат да се съдържат до 50 000 соларни клетки. Крайният резултат е изключително ниско тегло и разнообразни приложения.

• Nanosolar ще произвеждат техните модули при възможно най-ниската цена в сравнение с всички останали конкурентни технологии.

Досега най-ниската себестойност беше постигната от First Solar – 87 цента на ват. Nanosolar още не са обявили каква е себестойността на техните панели, тъй като за момента техните сделки са на едро и всяка една се договаря специално. Но според Martin Roscheisen – CEO на компанията, те ще имат три пъти по-висока ефективност на капиталовите вложения от First Solar.

Това е доста разтегливо понятие и не може директно да се преведе в цена на ват, но въпреки това звучи обещаващо – нали не сте забравили още кой има най-ниската себестойност на ват?
Още:

Ефективността на соларните клетки на Nanosolar е най-висока сред тънкослойните фотоволтаици – National Renewable Energy Laboratory удостовери степен на конверсия от 16.4% от соларните клетки. След като клетките се свържат в панели, общата ефективност на превръщане на светлината в електричество е средно над 11%, макар и с много малко, но по-добра от панелите First Solar със 10,9%. За сравнение традиционните силициеви модули имат ефективност от 16% средно, а хибридните панели на SunPower – 19,3%, но и при двата типа цените са над два пъти по-високи.

Панелите на Nansolar се състоят от соларно фолио, херметично затворено между два панела от темперирано стъкло. Това ги прави надеждни, дълготрайни и позволява панелите да имат по-големи размери, като отпада нуждата от метални държачи. Според компанията техните панели могат да се монтират между релси, отдалечени на разстояние, 1,7 пъти по-голямо в сравнение с модулите на First Solar, с което се намалява инвестицията за тяхното монтиране, труда и материалите. От гледна точка на логистиката, техните модули могат да се превозват много по-евтино – в един стандартен контейнер се побират панели с 3 пъти повече ват-мощност.

Още:

Панелите на Nanosolar могат да провеждат ток 6-7 ампера, за разлика от 1 ампер за панелите на First Solar, което значително намалява загубите от съпротивление и ги прави равностойни със силиконовите панели.Това означава също така, че панелите могат да се подреждат в много по-дълги редици, преди да достигнат лимита на инвертора. С което пък се намалява окабеляването и отново се понижават цените за цялата инсталация – до 73%, а редиците от панели могат да достигат 64 метра, за разлика от максимума от 12 метра при First Solar.

И още:

Панелите са сертифицирани да поддържат волтаж до 1500V – с 50% повече от стандарта за индустрията.
Сумирани всички предимства на панелите на Nansolar ги правят напълно конкурентни на традиционните високоефективни фотоволтаични панели.

 




Гласувай:
1



1. meto76 - http://greentech-bg. net/?p=...
16.09.2009 00:00
http://greentech-bg.net/?p=4576
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621148
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930